Wandelroute kerstmarkt van Keulen

De maand december is een leuke periode om Keulen te bezoeken. De stad is dan ondergedompeld in een kerstsfeer en op meerdere locaties staan kerstmarkten waar je gezellige kraampjes kunt bezoeken en heerlijke hapjes kunt eten. In dit artikel heb ik een wandelroute voor je uitgestippeld die je langs zes van de acht kerstmarkten van Keulen voert. Ook kom je onderweg een aantal culturele bezienswaardigheden tegen!

Een van de acht kerstmarkten van Keulen

Een van de acht kerstmarkten van Keulen, foto door Benjamin Vander Steen (CC BY 2.0)

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wandelroute kerstmarkten Keulen

Op de kaart heb ik met een blauwe lijn mijn wandelroute voor de kerstmarkten van Keulen aangegeven. Deze begint bij de Dom van Keulen en gaat dan via de Neumarkt naar de Rudolfplatz, om vervolgens bij het chocolademuseum uit te komen. Vanaf daar gaat de route terug naar de Dom. Ik heb op de kaart en in de beschrijving de kerstmarkten en bezienswaardigheden met letters aangegeven.

kaart: kerstwandeling door Keulen

De route begint bij de Dom van Keulen (A), waar ook de belangrijkste kerstmarkt van de stad gehouden wordt. De Dom zelf bekijken kun je natuurlijk niet omheen, maar kijk als je tijd over hebt ook even naar de Sint-Andreaskerk (B) om het Maccabeeënschrijn te bekijken. Houd je van musea, dan liggen het Museum Ludwig (C) en het Romeins-Germaans museum (D) meteen aan de andere kant van de Dom. Handig voor wanneer je de wandeling over een hele dag verspreidt.

Een kerststal met leuke kerstspulletjes

Een kerststal met leuke kerstspulletjes, foto door Andy Walker (CC BY-ND 2.0)

Vanaf het plein voor de Dom volg je daarna via de Wallrafplatz de Hohe Straße. Dit is een van de belangrijkste winkelstraten van Keulen met veel leuke winkels. Halverwege de Hohe Straße sla je vervolgens rechtsaf de Schildergasse (E) in, een andere bekende winkelstraat. In beide vind je kleine winkeltjes, warenhuizen en ook een aantal restaurants om goed te eten. Tijdens kerst zijn beide straten ook prachtig versierd en hoor je overal kerstmuziek.

Aan het einde van de Schildergasse kom je uit op de Neumarkt (F) waar een andere kerstmarkt gehouden wordt. Deze staat in het teken van engelen. Dankzij de witte sfeerverlichting hangt er een sprookjesachtige sfeer. Sla bij een bezoek de Apostelenkerk (G) aan het andere uiteinde van dit plein niet over. Je kunt je weg vervolgen door aan de rechterkant van de kerk de Mittelstraße te kiezen.

Een kerstconcert gegeven op een van de kerstmarkten

Een kerstconcert op een van de kerstmarkten, foto Benjamin Vander Steen (CC BY 2.0)

Na enkele minuten lopen kom je dan op de Rudolfplatz met opnieuw een grote kerstmarkt. Deze staat in het teken van de verhalen van de gebroeders Grimm. De middeleeuwse Hahnentorburg (H) op dit plein kun je moeilijk over het hoofd zien en sluit mooi op de kerstmarkt aan. Aan het zuidelijke uiteinde van het plein zie je de glazen gevel van de Sparkasse. Loop door de passage meteen rechts van deze bank om ook even bij de op homo’s gerichte Christmas Avenue (I) te kijken. Dit is een kleine maar gezellige kerstmarkt.

Daarna kun je weer terug naar de Rudolfplatz en beginnen aan een lange wandeling die je naar de rivier brengt. De straat heet afwisselend Hahnenstraße, Neumarkt, Cäcilienstraße en Pipinstraße, maar het is in principe dezelfde brede straat die naar de Rijn loopt. Bijna aan het einde kun je via het Lichhof een kleine omweg maken om de Heilige Maria in het Capitool (J) te bekijken. Dit is een van de beroemde 12 romaanse kerken van Keulen. Daarna gaat de route verder via de Königstraße, de Mathiasstraße en de Große Witschgasse.

Eenmaal bij de Rijn aangekomen is de kerstmarkt bij de haven (K) de grootste attractie. Het chocolademuseum (L) er meteen achter verdient echter ook een bezoek. Dit is een van de meest bezochte musea van heel Duitsland en het spreekt voor zich dat je er ook allerlei exotische soorten chocola kunt proeven. Een aanrader als je eens wat anders wilt zien dan kunst.

Kerstmarkt op de Alter Markt van Keulen

Kerstmarkt op de Alter Markt van Keulen, foto door Andy Walker (CC BY-ND 2.0)

Vanaf de kerstmarkt bij het chocolademuseum kun je tenslotte langs de Rijn naar de Heumarkt (M) lopen. Verken zeker even de nauwe steegjes van de Altstadt, bekijk de Grote Sint-Martinuskerk (N) en ga dan naar naar de kerstmarkt op de Alter Markt bij het stadhuis van Keulen (O). Op de aangrenzende Heumarkt is van eind november tot begin januari een grote schaatsbaan te vinden. Wil je goed eten, dan zijn er rond deze twee pleinen veel goede restaurants te vinden.

Loop tenslotte opnieuw naar de Rijn om weer terug te zijn bij het beginpunt niet ver van Keulen Hauptbahnhof. Je kunt hier de trein terug naar huis nemen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 16-10-2015. Laatst bijgewerkt op: