Winkelen in de Schildergasse van Keulen

Kom je zoals veel Nederlanders naar Keulen om te winkelen, dan kun je niet om de Schildergasse heen. Deze 500 meter lange voetgangerszone midden in het centrum is de drukste winkelstraat van de stad en zelfs een van de drukste van heel Europa. Dat is niet zonder reden, want in de Schildergasse vind je ontelbare leuke en exclusieve winkels.

foto: Schildergasse Keulen

De Schildergasse richting de Neumarkt, foto door Rubén Vique (onder CC BY 2.0)

Je leest in dit artikel alles wat je moet weten over de Schildergasse. Onderaan vind je een kaart en informatie over hoe je de winkelstraat kunt bereiken.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Winkelen in een van de leukste straten van Keulen

De Schildergasse biedt in de eerste plaats talloze kledingwinkels, variërend van exclusieve merkwinkels tot welbekende kledinghuizen zoals Zara, H&M en C&A. Daarnaast vind je er ook winkels met vooraanstaande Duitse heren- of damesmode. Prijzige juweliers en parfumeries, maar ook leuke cafés en restaurants bepalen de rest van het straatbeeld. Erg interessant is bijvoorbeeld de LEGO-winkel precies daar waar de Schildergasse en de Hohe Straße elkaar kruisen. Zoek je tenslotte de echt grote warenhuizen, dan kun je terecht bij Peek & Cloppenburg naast de kerk of bij het nog grotere Galeria Kaufhof.

Behalve de Schildergasse zelf, zijn de vele nauwe steegjes die op de staat uitkomen ook de moeite van het verkennen waard. Hier vind je vaak wat kleinere winkels en eetgelegenheden. Enkele goede voorbeelden zijn de Kreuzgasse en de Krebsgasse niet ver van de Neumarkt.

Geschiedenis van de Schildergasse

Je zou het met het aanbod van moderne kledingwinkels misschien niet zeggen, maar de Schildergasse gaat bijna tweeduizend jaar terug de geschiedenis in. In de tijd van het Romeinse Rijk stond dezelfde straat namelijk bekend als de Decumanus Maximus. Dit was de hoofdweg die de westelijke en de oostelijke toegangspoort van de stad met elkaar verbond. De andere belangrijke straat, de Cardo Maximus, verbond toen de noordelijke en zuidelijke toegangspoorten en staat tegenwoordig bekend als de Hohe Straße. Het punt waar de Schildergasse en de Hohe Straße elkaar kruisen was dus ooit het middelpunt van Keulen in de Romeinse tijd!

Ook in de middeleeuwen was de Schildergasse een straat van betekenis. Het was namelijk hier waar de schilden van ridders gemaakt en bewerkt werden. De naam van de straat is dan ook ontleend aan het Duitse woord Schild, oftewel een schild van een ridder. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kwamen veel Nederlandse vluchtelingen zich in deze straat vestiging, waardoor er een bloeiende handel ontstond. Veel van deze vluchtelingen waren schilders, dus deze in het Nederlands tweede betekenis van het woord is ook nog van toepassing.

foto: Schildergasse vanaf de Neumarkt

De Schildergasse vanaf de Neumarkt, foto door Erich Ferdinand (onder CC BY 2.0)

Vandaag de dag is er in de Schildergasse nog wat historie van meer recente datum terug te vinden. Erg bekend is bijvoorbeeld het plakkaat boven de deur van de Goldkopfapotheke die in 1688 geopend werd. Ook het plakkaat dat aangeeft in welk gebouw in 1802 evangelische christenen voor het eerst in het katholieke Keulen openlijk hun godsdienst mochten beoefenen mag je niet missen. Een meer tastbaar monument omtrent deze gebeurtenis vind je in de vorm van de Antoniterkirche halverwege de straat. Deze kleine kerk werd gebouwd aan het einde van de middeleeuwen door de Orde van Sint-Antonius, maar werd in 1805 onder het bewind van de Franse overheerser opengesteld voor de protestante inwoners van Keulen. De geschiedenis ligt dus letterlijk op straat in de Schildergasse!

Bereikbaarheid Schildergasse

De Schildergasse is eenvoudig te bereiken door vanaf Köln Hauptbahnhof langs de Dom van Keulen de Hohe Straße te volgen. Na ongeveer 10 minuten kom je dan bij de Schildergasse. Neem je liever de Stadtbahn dan ligt halte Neumarkt op lijnen 1, 3, 4, 7, 9 , 16 en 18 het meest voor de hand. Dit plein ligt aan het westelijke uiteinde van de Schildergasse.

Parkeren bij de Schildergasse

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden te parkeren in de buurt van de Schildergasse. Parkeergarages Theater/Krebsgasse, Schildergasse en Kaufhof liggen het dichtste bij, maar ook rond de Neumarkt is er voldoende plaats. Je kunt hierover meer lezen in het artikel over parkeren in Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Verder lezen

Bekijk ook eens mijn algemene artikel over winkelen in Keulen. Deze lijst van koopzondagen van Keulen komt mogelijk ook van pas.

Publicatiedatum: 11-02-2014. Laatst bijgewerkt op: