Alles over de milieusticker voor Keulen

Ga je met je eigen auto in plaats van met de trein naar Keulen, dan is het net als in veel andere Duitse steden verplicht een milieusticker voor je auto te kopen. De gedachte hierachter is de luchtvervuiling in de grote steden binnen de perken te houden. In het Duits wordt deze sticker Umweltplakette of Feinstaubplakette genoemd. In dit artikel vertel ik je meer over de situatie in Keulen.

foto: bord Umweltzone

Begin van de Umweltzone, foto door Frank M. Rauch (onder CC BY-SA 3.0 DE)

Wil je meer weten over de milieusticker in andere Duitse steden? Kijk dan eens op mijn website over de Milieusticker voor Duitsland. Ik heb daar voor iedere stad met een Umweltzone een overzichtskaart gemaakt.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Info over de milieusticker

De Duitse milieusticker komt in twee verschillende kleuren, namelijk groen en geel. De kleur duidt op hoe milieuvriendelijk je auto is. Groene stickers worden uitgegeven aan auto’s met benzine-, LPG- en hybride-motoren van na 1992, of aan auto’s met dieselmotoren van 2006 en later. Gele stickers zijn bestemd voor auto’s met dieselmotoren gebouwd tussen 2001 en 2006. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als je auto voldoet aan bepaalde Europese uitlaatgasnormen of over een naderhand ingebouwde roetfilter beschikt, maar in vrijwel alle gevallen kun je rekening houden met deze bouwjaren. De sticker is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken.

Vanaf 1 juli 2014 mogen enkel nog auto’s met groene stickers Keulen in. Heb je een auto van voor 1993 of in het geval van een dieselmotor van voor 2006, dan zul je dus geen milieusticker kunnen kopen en mag je Keulen dus ook niet in. De gele sticker voor dieselmotoren tussen 2001 en 2006 is overigens nog wel verkrijgbaar voor twee andere Duitse steden, namelijk Augsburg en Neu-Ulm. Naar verwachting zal de gele sticker in deze steden in de komende jaren echter ook uitgefaseerd worden. In het verleden werden verder ook rode stickers uitgegeven voor dieselmotoren van voor 2001, maar deze worden vandaag de dag in geen enkele Duitse stad nog geaccepteerd. De rode sticker wordt niet meer uitgegeven.

De drie verschillende kleuren van de milieusticker

Verschillende milieustickers, door Markus Baumer 1, 2, 3 (onder CC BY-SA 2.0 DE)

Uitzonderingen

Er zijn een aantal situaties waarin een milieusticker niet verplicht is om in Keulen te mogen rijden. Ik heb ze hieronder op een rij gezet:

Wil je dus met je landbouwtractor, je driewieler of je oldtimer naar de Dom van Keulen, dan kun je er probleemloos zonder milieusticker naar toe rijden. Val je niet onder een van deze uitzonderingen en rijd je toch zonder sticker Keulen in, dan kun je een boete van €100 verwachten.

Kosten en verkrijgbaarheid

De Duitse milieusticker bestellen

Wil je de sticker online bestellen? Dan raad ik aan dat te doen via dit bestelformulier op mijn website over de Duitse milieusticker. De aanvraag wordt in Duitsland voor je verwerkt en je krijgt de sticker met de post toegestuurd.

Het is ook mogelijk de Umweltplakette te kopen bij de grotere Duitse autogarages en vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS of de Dekra. Rijd je vanuit Nederland naar Keulen, dan zul je er een aantal tegenkomen. De prijzen van de milieusticker verschillen per vestiging. Let wel op de beperkte openingstijden in het weekend. Zie voor meer informatie ook het artikel over Keulen op mijn website over de Duitse milieusticker.

Umweltzone in Keulen

In Keulen wordt de Umweltzone waar een milieusticker verplicht is aangegeven met borden zoals op de foto bovenaan deze pagina. Bij de invoer in 2008 omsloot deze zone enkel de binnenstad van Keulen, maar sinds de uitbreiding van 2012 valt het overgrote deel van de stad onder de zone. Nog eens een uitbreiding in 2019 omvatte ook de woonwijken aan de oostelijke oever van de Rijn.

kaart: Umweltzone van Keulen

Op de kaart hierboven is de Umweltzone aangegeven met oranje. Zoals je ziet beslaat de zone min of meer de hele stad. Ook de meeste P+R-terreinen vallen onder de zone, met als belangrijkste uitzonderingen P+R Marsdorf en P+R Bocklemünd. Deze vallen net buiten de zone. Een nadeel is dat je vervolgens de Stadtbahn moet nemen om het centrum van Keulen te bereiken. Je kunt er in mijn artikel over parkeren in Keulen meer over lezen.

Uitzonderingen

Het staat op de kaart tenslotte niet aangegeven, maar er zijn een aantal wegen die door de Umweltzone gaan waarvoor toch geen milieusticker vereist is. Dit zijn de A1 in het westen van de stad, de A3 in het oosten en de A57, de A559, de B55a plus het deel van de L100 dat deze drie wegen met elkaar verbindt in het noordoosten. Zolang je deze wegen gebruikt om Keulen in en meteen weer uit te rijden, hoef je geen milieusticker te hebben. Een andere uitzondering wordt gemaakt voor de beurs van Keulen, welke te bereiken is via de bovengenoemde B55a. Zolang je het terrein van de Koelnmesse niet verlaat is een milieusticker niet nodig.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €20 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 16-01-2014. Laatst bijgewerkt op: