Alles over parkeren in Keulen

Wil je met de eigen auto naar Keulen, dan zul je hoe dan ook ergens moeten parkeren. Gelukkig zijn er zowel in de binnenstad als rond het stadscentrum talloze parkeerplaatsen en -garages. Ook zijn er aan de rand van de stad een aantal handige P+R-terreinen. In dit artikel zet ik alles over parkeren in Keulen even voor je op een rij. Aan het einde vertel ik meer over parkeren bij het vliegveld.

foto: parkeergarage in Keulen

Let er wel op dat een milieusticker verplicht is om met je auto in Keulen te mogen te rijden. Je leest er meer over in mijn artikel over de milieusticker.

Parkeren Keulen

Tip: zoek je een goedkope parkeerplaats bij het vliegveld van Keulen? Kijk dan eens naar een service zoals Parkos. Dit Groningse bedrijf helpt je van tevoren te reserveren voor een zo laag mogelijke prijs.

Parkeren in de binnenstad van Keulen

In de binnenstad van Keulen vind je bijna 40 grote parkeergarages. De meeste hiervan zijn aangesloten op het elektrische bordensysteem langs de grote wegen dat aangeeft of en hoeveel plaatsen er vrij zijn. Sommige van deze garages zijn zelfs 24 uur per dag geopend en vaak betaal je slechts een klein bedrag om er de hele dag te staan. Ga je met de eigen auto naar Keulen, dan zijn deze garages de meest voor de hand liggende optie. Dit geldt helemaal als je ook in de binnenstad overnacht. De eigen parkeergarages van de hotels zijn vaak flink duurder.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

De parkeergarages in Keulen zijn ingedeeld in 4 zones, namelijk Dom/Rhein, Neumarkt, Deutz/Kalk en Ringe. Dit zijn ook de zones op de elektronische borden langs de grote wegen die aangeven hoeveel plaatsen er vrij zijn. Ik heb van deze 4 zones hieronder kaarten gemaakt, met daaronder telkens een overzicht van de parkeergarages. Misschien ook alvast goed om te weten is dat ik bij de meeste bezienswaardigheden op deze website telkens de dichtstbijzijnde parkeergarages vermeld heb. Zo hoef je zelf niet steeds aan het zoeken.

Uitleg: Achter de naam van iedere parkeergarage staat telkens het aantal parkeerplaatsen, de kosten, de openingstijden en het adres. Staan er twee geldbedragen? Dan is het eerste bedrag wat je per uur kwijt bent en het tweede het maximale bedrag per dag. Als de parkeergarage doorlopend geopend is dan mag je voor het tweede bedrag maximaal 24 uur parkeren. Staat er één geldbedrag dan heb ik telkens vermeld of dit per uur of per dag is.

Parkeerzone Dom/Rhein

kaart: parkeergarages zone Dom/Rhein in Keulen

Parkeerzone Neumarkt

kaart: parkeergarages zone Neumarkt in Keulen

Deutz/Kalk

kaart: parkeergarages zone Deutz/Kalk in Keulen

Ringe

kaart: parkeergarages zone Ringe in Keulen

Langs de straat parkeren in Keulen

Het is in Keulen ook mogelijk gewoon langs de straat te parkeren. In totaal zijn er in de binnenstad iets meer dan 6.000 plaatsen. Houd er wel rekening mee dat een vrije parkeerplaats soms lastig te vinden is. De tarieven verschillen verder per stadsdeel, maar denk in het centrum aan €1 voor een half uur. Tenzij je absoluut op een bepaalde locatie moet zijn om bijvoorbeeld iets zwaars van of naar je auto te brengen, is een van de hierboven aangegeven parkeergarages vaak een beter advies.

Parkeren buiten de binnenstad (P+R)

Wil je buiten het centrum parkeren dan is dit natuurlijk ook nog een optie. Het probleem is in de meeste gevallen wel dat je ver van het centrum verwijderd bent en veel tijd kwijt zult zijn aan het reizen met het openbaar vervoer. Een uitzondering vormen de speciaal hiervoor aangelegde Park und Ride-terreinen. Deze liggen verder van het centrum, maar bieden wel eenvoudig toegang tot de Stadtbahn. Ook is parkeren hier een stuk goedkoper.

Ik heb hieronder de P+R locaties die goed vanaf Nederland bereikbaar zijn op een rij gezet. Bij elke locatie heb ik ook het aantal plaatsen, de kosten per dag, de openingstijden, het adres en het station van de Stadtbahn aangegeven.

  1. Zoo P+R 357 / €0,90 – €8,60 / ma-vr 6:00-22:00, za-zo 9:00-19:00 / Riehler Straße 190 / Zoo-Flora op lijn 18
  2. Marsdorf P+R 621 / €2,50 per 24 uur / altijd open / Emmy-Noether-Straße 0 / Haus Vorst op lijn 7
  3. Stadion (P2) P+R 340 / €2,50 per dag / ma-vr 6:00-22:00, za 7:00-21:00, zo 0:00-24:00 / Aachener Straße 1003 / Junkersdorf op lijn 1
  4. P+R Bocklemünd 280 / €2,50 per dag / ma-vr 6:00-22:00, za 7:00-17:00 / Venloer Straße / Bocklemünd op lijnen 3 en 4
  5. P+R Weiden 600 / gratis / altijd open / Aachener Straße / K-Weiden West op lijn 1, ook op lijnen S12 en S13 van de S-Bahn

Met uitzondering van P+R Marsdorf en P+R Bocklemünd vereisen de terreinen hierboven een milieusticker aangezien ze in de Umweltzone van Keulen liggen. Lees hierover meer in het artikel over de milieusticker voor Keulen.

Parkeren bij het vliegveld van Keulen

Ga je niet naar Keulen zelf, maar naar het vliegveld van de stad? Dan kun je eenvoudig parkeren in een van de garages of terreinen op en rond de luchthaven. Zo ben je sneller bij je terminal dan wanneer je uit Keulen zelf moet komen. Wel is het aan te raden van tevoren te reserveren, omdat je dan minder betaalt dan bij aankomst. Dit kan via deze pagina over de luchthaven Keulen/Bonn op Parkos.nl, een Nederlandse dienst die zich specialiseert in voordelig parkeren bij luchthavens.

Het vliegveld is overigens minder geschikt om te parkeren wanneer je echt de stad Keulen bezoekt. Het vliegveld ligt daarvoor te ver van het centrum verwijderd, waardoor je lang met het openbaar vervoer onderweg bent.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 15-01-2014. Laatst bijgewerkt op: