Met de auto naar Keulen

Keulen ligt hemelsbreed 60 kilometer van zowel de Nederlandse als de Belgische grens. Met de auto is de stad dus goed te bereiken. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je met de auto naar Keulen gaat. Om je op weg te helpen zet ik ze in dit artikel voor je onder elkaar.

foto: A4 bij Keulen

De A4 met Keulen op de achtergrond, foto door bodoklecksel (onder CC BY-SA 3.0)

Een milieusticker voor je auto kopen

Als je met de auto naar Keulen gaat is het ten eerste verplicht een milieusticker op je voorruit geplakt te hebben. Zonder deze sticker riskeer je een boete van €100 Omdat niet alleen het centrum van Keulen maar ook de meeste buitenwijken onder de milieuzone vallen, is het niet praktisch buiten de stad te parkeren en het openbaar vervoer te nemen. Je bent dan lang onderweg. Ga je naar Keulen, zorg dan dus dat je een milieusticker hebt.

De milieusticker is te koop bij de grotere tankstations en bij instellingen zoals de DEKRA, de TÜV en de GTÜ. De prijs verschilt per vestiging omdat ze deze zelf mogen bepalen. Je kunt de sticker ook via het internet bestellen. Je krijgt deze dan binnen 24 uur per post thuisgestuurd. Meer informatie kun je lezen in mijn artikel over de milieusticker voor Keulen, waar je ook een kaart van de milieuzone vindt. Wil je de sticker direct bestellen? Gebruik dan deze link. Betalen doe je eenvoudig via iDEAL of Mister Cash wanneer je een Belgische bankrekening hebt.

Parkeren in Keulen

Om in Keulen te parkeren kun je het beste terecht in een van de ongeveer 40 grote parkeergarages. Deze vind je verspreid over de binnenstad en de beschikbaarheid wordt aangegeven met grote elektronische borden langs de invalswegen. Wel verschillen de prijzen per parkeergarage. Houd rekening met €1,40 tot €2,40 voor een uur. Wil je je auto de hele dag in de parkeergarage laten staan, dan liggen de tarieven meestal tussen de €12 en €20.

Het is ook mogelijk buiten het centrum van Keulen op een van de Park und Ride-terreinen te parkeren. Je betaalt dan €2,50 voor een hele dag en kunt de binnenstad in 10 tot 15 minuten bereiken met de Stadtbahn. Deze bevinden zich wel bijna allemaal in de hierboven genoemde milieuzone, dus een sticker is alsnog nodig. Lees mijn artikel over parkeren in Keulen voor meer uitleg.

Winterbanden voor je auto aanschaffen

Verder is het in Duitsland verplicht om winterbanden te hebben bij winterse omstandigheden. Dit is wanneer het sneeuwt, ijzelt of wanneer het glad is op de weg. Heb je geen winterbanden, dan riskeer je net als bij een ontbrekende milieusticker een boete van €80. Daar komt nog bij dat in het geval van een ongeluk je sneller aansprakelijk wordt gesteld. Verder zijn winterbanden natuurlijk ook beter voor je eigen veiligheid. Ga je in de koude maanden van het jaar naar Keulen en is er kans op winters weer, zorg dan dat je winterbanden hebt.

Veiligheidsvest, verbanddoos en een reservebril

Sinds 1 juni 2014 is het in Duitsland tenslotte verplicht een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Dit is ter aanvulling op de gevarendriehoek en een verbanddoos die al eerder verplicht waren. Draag je een bril, dan moet je bovendien een reservebril in de auto hebben. Dit is voor het geval dat je bril beschadigd raakt tijdens een ongeluk en je daarna verder moet rijden. Het veiligheidsvest, de gevarendriehoek en de verbanddoos kun je opnieuw kopen bij de DEKRA en de TÜV. Ook kun je terecht bij de Duitse ADAC, de Nederlandse ANWB of de Belgische VAB.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 15-12-2014. Laatst bijgewerkt op: