Met de trein naar Keulen

Hoewel veel mensen de auto nemen naar Keulen, is de trein een aantrekkelijk alternatief. Je komt midden in de stad aan en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. In dit artikel lees je alles over het nemen van de trein naar Keulen, inclusief de mogelijkheden, de kosten, de verschillende routes en je aankomst in Keulen.

De ICE naar Keulen

De Duitse ICE International, foto door InterCityImpress (onder CC BY-SA 2.0)

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

De ICE International vanuit Nederland

Vanuit Nederland is het mogelijk Keulen te bereiken met de ICE International. Dit is een hogesnelheidstrein die meerdere malen per dag op en neer rijdt tussen Amsterdam en Frankfurt of Basel. De meeste van deze treinen stoppen ook in Keulen. Opstappen is mogelijk op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en in Arnhem. De reistijden vanaf deze steden bedragen 2 uur en 38 minuten, 2 uur en 10 minuten en 1 uur en 35 minuten.

De prijzen van de ICE hangen af van de beschikbaarheid. Boek je ruim van tevoren, dan kost een kaartje €20 voor de 2e klasse en €49 voor de 1e klasse. Hier zit de reis met de trein binnen Nederland vanaf een willekeurig station bij inbegrepen. De kaartjes zijn tot 92 dagen voor vertrek te reserveren. Naarmate de dag van vertrek dichterbij komt, zul je steeds vaker alleen duurdere kaartjes kunnen kopen. Het is dus aan te raden zo vroeg mogelijk te boeken. Dit kan direct op de website van NS International.

De ICE en Thalys vanuit België

Reis je vanuit België naar Keulen, dan kun je behalve de ICE International ook kiezen voor de Thalys. Opstappen is bij beide treinen mogelijk in Brussel en in Luik. Vanuit Brussel duurt de reis 1 uur en 47 minuten, vanuit Luik exact 1 uur. Let er op dat hoewel de Thalys ook andere plaatsen in België bereikt, je wat aansluitingen betreft meestal beter af bent door eerst een gewone Intercity naar Brussel of Luik te nemen.

De Thalys in Keulen

De Thalys in Keulen, foto door Lars Steffens (onder CC BY-SA 2.0)

De prijzen hangen net als in Nederland af van de beschikbaarheid. Boek je ruim van tevoren, dan kosten de kaartjes voor de ICE International €19 voor de 2e klasse en €49 voor de 1e klasse. Een kaartje voor Thalys kost ook €19 voor de 2e klasse, terwijl de 1e klasse met €35 zelfs iets goedkoper is. In tegenstelling tot bij de ICE, zit de binnenlandse reis met de trein naar Brussel of Luik echter niet bij de prijs inbegrepen. Doordat de kaartjes duurder worden des te korter van tevoren je boekt, is het belangrijk op tijd te reserveren. Dit kan opnieuw via de website van website van NS International.

Met de reguliere trein naar Keulen

Soms is het handiger de reguliere trein naar Keulen te nemen. Woon je bijvoorbeeld in Groningen, Drenthe of Overijssel? Dan kun je net over de Duitse grens in Papenburg, Meppen of Rheine op een rechtstreekse relatief snelle Intercity naar Keulen stappen. Vanuit Zuid-Limburg kun je juist eenvoudig de RegionalExpress vanuit Aken nemen.

Een andere goede reden om niet de hogesnelheidstrein te nemen is wanneer je niet zoveel tijd meer hebt en er alleen nog duurdere kaartjes beschikbaar zijn voor de ICE en de Thalys. In dat geval kan de reguliere trein goedkoper uitvallen. Bedenk wel dat de reis langer zal duren en dat je vaak zult moeten overstappen. De mogelijkheden en prijzen kun je eveneens op de website van NS International controleren. Meteen boeken kan ook.

Aankomst met de trein in Keulen

Zo goed als alle treinen vanuit Nederland en België stoppen op Köln Hauptbahnhof. Dat is het grote station meteen naast de Dom van Keulen vanaf waar je zo de binnenstad inloopt en waar in december de grootste kerstmarkt gehouden wordt. Dit station is tevens waar de lijnen van de Stadtbahn en de S-Bahn samenkomen. Zoek je een hotel op loopafstand van dit station? Kijk dan tenslotte even naar mijn artikel over een hotel kiezen in Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 29-04-2014. Laatst bijgewerkt op: