Een hotel kiezen in Keulen

Tenzij je niet ver van Keulen en dichtbij de Duitse grens woont, is in één dag op en neer te kort om van de stad te genieten. Je kunt dan beter in Keulen overnachten. Omdat het vinden van een hotel op een goede locatie een heel karwei is heb ik dit artikel voor je geschreven. Wil je meteen een overzicht van alle hotels in Keulen bekijken? Ga dan naar de lijst met hotels in Keulen op Booking.com.

Het Dom-Hotel in Keulen

Het prestigieuze Dom-Hotel in Keulen, foto door Meg (onder CC BY-SA 2.0)

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Vind de beste locatie van een hotel in Keulen

Keulen is een grote stad met meer dan 400 hotels. Om dichtbij de attracties, de musea en de winkels te zitten, kun je het beste een hotel op loopafstand van Köln Hauptbahnhof kiezen. Op de kaart hieronder is dit station met 1 aangegeven. Met rood, blauw en groen heb ik de meest geschikte gebieden voor een hotel aangegeven. Ik bespreek ze verderop in dit artikel stuk voor stuk.

kaart: vind een hotel in Keulen

In de rest van het centrum van Keulen, oftewel de Innenstadt, zijn er natuurlijk ook genoeg hotels. Vanaf hier zijn de meeste attracties van de stad niet al te ver, maar soms zul je iets verder moeten lopen of gebruik moeten maken van de Stadtbahn. De Innenstadt staat op de volgende kaart aangegeven met oranje . Het ligt ingeklemd tussen de Rijn aan de ene en een aantal spoorwegen en een groene bufferzone aan de andere kant.

kaart: vind een hotel in Keulen 2

Buiten de Innenstadt van Keulen vind je vanzelfsprekend ook hotels, maar deze zijn minder geschikt wanneer je naar de stad komt om de toeristische attracties te zien of om te winkelen. Je moet dan telkens een behoorlijk eind reizen om in het centrum te geraken.

Met de trein naar Keulen

Reis je met de trein naar Keulen, dan zul je aankomen op Köln Hauptbahnhof. Zoals hierboven al opgemerkt is een hotel op loopafstand van het station aan te raden, waarbij het blauwe gebied op de eerste kaart hierboven het meest geschikt is. De winkelstraten en ook de meeste musea en toeristische bezienswaardigheden zijn hier te vinden. Houd er wel rekening mee dat door de goede locatie, de hotels hier iets duurder zijn dan in de rest van Keulen. Vooral langs de Rijn en in de buurt van het stadhuis liggen de prijzen hoger.

Zoek je een goedkopere locatie, dan kun je ook terecht ten noorden van het station. Dit is op de kaart met rood aangegeven. Je zit hier dichterbij het station, maar iets verder van de winkelstraten en attracties in het centrum. Om deze te bereiken zul je door het station heen moeten. Naar de Alter Markt is het ongeveer 15 minuten lopen, dus als je overdag niet vaak terug naar je hotel wilt is dit rode gebied een andere goede keuze.

Met de auto naar Keulen

Reis je met je eigen auto naar Keulen dan is het een ander verhaal. Hoewel het met blauw aangegeven gebied de beste locatie blijft, kun je in principe overal in de op de tweede kaart met oranje aangegeven Innenstadt terecht. Je hoeft nu immers niet meer met al je bagage van het station naar je hotel te reizen. Tenzij je helemaal in het noorden of zuiden van de Innenstadt een hotel vindt, blijven de winkels en bezienswaardigheden op loopafstand.

foto: Voorgevel van het Excelsior Hotel Ernst

Het Excelsior Hotel Ernst © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Denk als je met de auto naar Keulen gaat wel aan de milieusticker. Deze is verplicht om de stad in te mogen. Ik heb er hier een artikel over geschreven. Heeft je hotel geen parkeergelegenheid? Kijk dan ook eens naar mijn artikel over parkeren in Keulen. Vaak is het mogelijk voor slechts enkele euro’s je auto een hele nacht in een openbare parkeergarage te laten staan.

Een hotel in de buurt van de beurs van Keulen

Het groene gebied op de eerste kaart is tenslotte geschikt voor hen die de beurs oftewel de koelnmesse (aangegeven met 2) bezoeken. Dit is in het stadsdeel Deutz. De meeste hotels hier bevinden zich net aan de andere kant van het station Köln Messe/Deutz dat bij de zuidelijke ingang van het beursterrein ligt. Reis je met de trein naar Keulen, dan kun je vanaf Köln Hauptbahnhof eenvoudig de Stadtbahn nemen naar dit station. Het is slechts één halte. Kom je met de auto, kijk dan of je terecht kunt op het beursterrein zelf. Zolang je met je auto de beurs niet verlaat hoef je namelijk niet over een milieusticker te beschikken.

Wil je een bezoek aan de koelnmesse combineren met de bezienswaardigheden van Keulen, dan blijft ook de linkeroever van de Rijn een aantrekkelijke optie. Helemaal als je in het rode gebied verblijft. Je kunt dan via de Hohenzollernbrücke in ongeveer 20 minuten naar de beurs toelopen.

Soorten hotels in Keulen

Hotels in Keulen zijn zoals je die overal ter wereld aantreft, variërend van goedkoop tot honderden euro’s per nacht. Ontbijt is in de meeste gevallen inbegrepen en de grotere hotels beschikken over een eigen restaurant. Betaal je wat meer, verwacht dan ook faciliteiten zoals een zwembad of een fitnesszaal. Kortom, de meeste hotels in Keulen zijn zoals je die in andere plaatsen gewend bent.

Een gezellig ouderwets Gasthaus in Keulen

Een gezellig ouderwets Gasthaus in Keulen, foto door Willy Horsch (onder CC BY 3.0)

Daarnaast zijn er ook typisch Duitse vormen van accommodaties. Zo zul je soms een Gasthaus tegenkomen. Deze bestaat uit een bar of restaurant, vaak al generaties lang in de handen van dezelfde familie, waar ook kamers voor overnachtingen beschikbaar zijn. Ze zijn kleiner dan hotels, vaak goedkoper en bijna altijd sfeervoller. Ontbijt zit in een Gasthaus bij de prijs inbegrepen. Een vergelijkbare vorm van accommodatie is een Pension, met het verschil dat je hier geen bar of restaurant zult aantreffen. Houd er ook rekening mee dat dat een Pension vaak geen balie heeft en je vooraf moet reserveren.

Nog goedkoper is een Jugendherberg, waarbij je de keuze hebt uit meerdere soorten kamers. De meest populaire onder backpackers is natuurlijk waarbij je de kamer met meerdere mensen deelt. De Engelse term hostel wordt in Keulen ook wel gebruikt en ze liggen om de kosten laag te houden vaak aan de rand van het centrum maar nog wel in de Innenstadt.

Andere tips met betrekking tot hotels in Keulen

Hoewel het in Keulen vaak niet moeilijk is een hotelkamer te vinden, moet je tenslotte ook rekening houden met de vele beurzen en conventies die in de stad georganiseerd worden. Tijdens Gamescom of bijvoorbeeld Art Cologne zijn er veel mensen in de stad en is het lastiger een hotelkamer te vinden. Ook gaan de prijzen omhoog. Lukt het niet een evenement te vermijden, probeer dan een hotel iets verder bij de koelnmesse vandaan te vinden, bijvoorbeeld in het zuiden van de Innenstadt.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Een hotel reserveren

Voor het reserveren van hotels heb ik zelf goede ervaringen met het van oorsprong Nederlandse Booking.com. Dit is inmiddels de grootste reserveringssite van Europa die bijna altijd de laagste prijzen voor je weet te regelen. Een ander voordeel vind ik dat je pas na aankomst betaalt en dus geen gedoe met een creditcard hebt zoals bij veel andere websites. Een aanrader dus.

Publicatiedatum: 01-08-2014. Laatst bijgewerkt op: