Art Cologne, de oudste kunstbeurs ter wereld

Liefhebbers van kunst en cultuur treffen het in Keulen. Zo zijn er in de stad niet alleen goede musea, maar ook worden er jaarlijks grote beurzen georganiseerd. Een van de belangrijkste is Art Cologne, een omvangrijke internationale beurs waar moderne kunst gekocht en verkocht kan worden. In 2023 wordt de beurs gehouden van donderdag 16 tot en met zondag 19 november.

foto: Art Cologne

Schilderijen op Art Cologne, foto door Sorkin (onder CC BY-SA 2.0)

Je leest hieronder meer over de beurs en de geschiedenis van het evenement. Aan het einde heb ik een kaart en info over de bereikbaarheid toegevoegd.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien tijdens Art Cologne?

Art Cologne richt zich op de moderne en hedendaagse kunst van de 20e en 21e eeuw. De kunst die hier verhandeld wordt is te vergelijken met de collecties van het Ludwig Museum. Het grote verschil is dat het op de beurs de bedoeling is om kunstwerken aan te schaffen of te verkopen. Je kunt echter ook langskomen om kunst te kunnen bekijken die niet in musea aanwezig is. Onder de verhandelde werken op Art Cologne bevinden zich naast schilderijen ook beelden, foto’s, printen, video’s en zelfs optredens.

Ieder jaar trekt de beurs ongeveer 60.000 bezoekers en zijn er bijna 250 deelnemers die kunst komen verkopen. Dit zijn in de eerste plaats schilders, fotografen, beeldhouwers en andere kunstenaars zelf, maar ook musea, organisaties en grote bedrijven die werken uit hun kunstcollectie van de hand willen doen zijn vertegenwoordigd. Ongeveer de helft van de deelnemers komt uit Duitsland, terwijl de rest afkomstig is uit een groot aantal andere Europese, Noord-Amerikaanse en Oost-Aziatische landen.

Ieder jaar worden een aantal prijzen uitgereikt aan personen die zich inzetten voor de kunst, aan verenigingen en aan kunstcritici. Hoewel redelijk belangrijk binnen de kunstwereld, zijn deze uitreikingen voor het gewone publiek wat minder interessant. De uitreiking van de prijzen vindt bovendien niet op de beurs maar in het stadhuis van Keulen plaats.

Achtergrond Art Cologne in Keulen

foto: onderhandelen over de verkoop

Onderhandelen over de verkoop, foto door Sorkin (onder CC BY-SA 2.0)

Art Cologne werd voor het eerst gehouden in 1967, toen het bekend stond als de Kölner Kunstmarkt. Deze werd georganiseerd door Hein Stünke en Rudolph Zwirner en had als doel de vraag naar eigentijdse kunst in de regio te stimuleren. Het Rijnland gold in die tijd namelijk als economische centrum van Europa en ook de West-Duitse hoofdstad was net verplaatst naar Bonn iets ten zuiden van Keulen. De kunstmarkt is daarmee de oudste ter wereld. De naam werd in 1984 aangepast naar Art Cologne.

Bereikbaarheid Art Cologne

Art Cologne wordt ieder jaar gehouden in de beurshallen van de Koelnmesse in Deutz aan de rechteroever van de Rijn. Het is zowel per auto als met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken.

De beurs wordt gehouden in gebouw 11 van de Koelnmesse. Als je geluk hebt stopt je trein vanuit Nederland op station Köln Messe/Deutz vanaf waar het enkele minuten lopen is. Kom je aan op het centraal station Köln Hauptbahnhof aan de andere kant van de Rijn, dan kun je een lijn van de S-Bahn terugnemen. Ook is het vanaf Köln Hauptbahnhof vrij eenvoudig te aflopen via de Hohenzollernbrücke.

Art Cologne met de auto

Rijd je vanaf Nederland met de auto naar Keulen, dan kom je waarschijnlijk aan via de A57 of de A3. Vanaf de A57 kun je in het centrum van de stad de Innere Kanalstrasse nemen richting Köln Messe (geschreven als Koelnmesse). Kom je via de A3, neem dan de B55a richting Deutz. In beide gevallen kom je uit bij het beursterrein. Volg vanaf hier de elektronische borden naar de parkeerplaatsen op het terrein. Er rijden vanaf hier vervolgens gratis bussen naar het gebouw waar Art Cologne georganiseerd wordt.

Volg je de wegen die ik hierboven heb aangegeven, dan is een milieusticker niet verplicht. Verlaat je de wegen, bijvoorbeeld om je hotel te bereiken, dan moet je wel een sticker hebben. Meer lees je in mijn artikel over de milieusticker.

Algemene informatie

Wil je weten welke andere evenementen er in Keulen georganiseerd worden? Kijk dan naar mijn overzicht van festivals en evenementen in de stad. Je vind hier ook informatie over bijvoorbeeld het carnaval of de kerstmarkten.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 31-01-2014. Laatst bijgewerkt op: