Uitstapje naar Bonn vanaf Keulen

Bonn is welbekend uit de periode dat het de hoofdstad van West-Duitsland was. Nu is het vooral een mooie stad met verrassend veel bezienswaardigheden. Vanaf Keulen is het slechts 30 kilometer stroomopwaarts langs de Rijn en is de stad eenvoudig met de trein te bereiken. Een dagtochtje naar Bonn is dus zo gemaakt! Een bezoek is ook goed te combineren met een bezoek aan kasteel Drachenburg dat iets ten zuiden van Bonn ligt.

foto: zonsopgang in Bonn

Zonsopgang in Bonn, foto door Matthias Zepper (onder CC BY 2.0)

Wat is er in Bonn te zien?

De binnenstad van Bonn is niet al te groot en is eenvoudig te voet te verkennen. Doordat de meeste bezienswaardigheden met bordjes staan aangegeven, verdwaal je bovendien niet snel. Enkel de musea aan de Museumsmeile liggen wat verder weg, maar hiervoor kun je de Stadtbahn nemen. Bijna alle lijnen stoppen zowel bij het treinstation als bij de musea. Wil je tenslotte langer in Bonn blijven en ben je nog op zoek naar een hotel? Kijk dan naar het overzicht van hotels in Bonn op Booking.com, mijn vaste keuze bij het reserveren van hotels omdat je hier pas na aankomst hoeft te betalen.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

De aangename binnenstad

De binnenstad van Bonn is duidelijk een stuk minder groot dan die van Keulen, maar hierdoor ook een stuk gemoedelijker. Het Altes Rathaus behoort tot de meest in het oog springende bezienswaardigheden. Dit in de 18e eeuw gebouwde stadhuis staat midden in de stad en valt op door de prachtige rococostijl. Het is niet toegankelijk voor toeristen, maar je kunt wel plaatsnemen op een van de vele terrassen rond het marktplein dat meteen voor het Altes Rathaus te vinden is.

de Münster van Bonn

De Münster van Bonn, foto door Ariane Middel (onder CC BY 2.0)

Een tweede belangrijke attractie is de Münster van Bonn. Deze kerk is in dezelfde stijl gebouwd als de 12 romaanse kerken van Keulen, maar is veel groter doordat het de belangrijkste kerk van de stad is. Vooral de 82 meter hoge vieringtoren is indrukwekkend. Samen met de door het centrum heen verspreid staande delen van de oude stadsmuur en toegangspoorten, behoort de Münster van Bonn tot de belangrijkste uit de middeleeuwen bewaard gebleven bouwwerken.

Een oude stadspoort van Keulen

Een oude stadspoort van Keulen

In een van de nauwere steegjes van de stad vind je verder het geboortehuis van Ludwig van Beethoven. Tegenwoordig doet het dienst als een museum waar je alles over het leven van deze beroemde componist te weten kunt komen. Het is een aanrader zelfs als je niets met klassieke muziek hebt. Iets verderop aan de Rijn heb je nog de Beethovenhalle, maar dit is een grote concertzaal voor opvoeringen en heeft behalve de naam niet zoveel met Beethoven te maken.

Paleizen van de keurvorst

De aartsbisschop van Keulen was gedurende de middeleeuwen een van de machtigste keurvorsten in het Heilige Roomse Rijk, de voorloper van het moderne Duitsland. In Keulen waren ze echter niet zo op de aartsbisschop gesteld en na een opstand in 1288 was hij zelfs genoodzaakt naar Bonn te vluchten wat de nieuwe zetel van het aartsbisdom werd. Vanaf toen was hij in naam de bisschop van Keulen, maar woonde hij dus in Bonn. Dit is de reden waarom veel paleizen van de keurvorst van Keulen niet in Keulen zelf, maar juist in Bonn te vinden zijn.

het Kurfürstliches Schloss van Bonn

Het Kurfürstliches Schloss, foto door Thomas Wolf (onder CC BY-SA 3.0)

Als je door de binnenstad van Bonn loopt, kun je ten eerste niet om het Kurfürstliches Schloss heen. Dit enorme, in warme gele tinten geschilderde paleis werd ontworpen door de Zwitserse architect Enrico Zuccalli en voltooid in 1705. Vandaag de dag is het in gebruik door de universiteit van Bonn. Dit betekent dat het niet meer als een paleis is ingericht, maar ook dat je zonder al teveel problemen de hallen van het gebouw kunt verkennen. De Hofgarten, het grote park meteen ten zuidoosten van het Kurfürstliches Schloss, is vooral in de warme maanden van het jaar populair als stadspark.

Vanaf het Kurfürstliches Schloss loopt een brede, bijna een kilometer lange laan met eeuwenoude kastanjebomen naar het Poppelsdorfer Schloss. Dit is een ander paleis van de keurvorst dat in 1740 voltooid werd. Wat bouwstijl betreft kent het duidelijke Franse invloeden. Het Poppelsdorfer Schloss is vandaag de dag eveneens in gebruik door de universiteit, terwijl de meteen aangrenzende Botanischer Garten een belangrijke toeristische trekpleister is. Wil je nog meer paleizen van de keurvorst van Keulen bekijken? Breng dan ook een bezoek aan de sloten Augustusburg en Falkenlust tussen Keulen en Bonn in. Deze werden in dezelfde periode gebouwd.

De musea van Bonn

Nadat de Duitse regering in de jaren 1990 verhuisde van Bonn naar Berlijn, kwamen veel grote gebouwen in de stad leeg te staan. Een deel hiervan werd omgebouwd tot museum en een aantal van deze musea behoort tegenwoordig tot de meest vooraanstaande van Duitsland. Ze zijn te vinden aan de zogeheten Museumsmeile, ongeveer 3 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Bonn. Ik zet ze hieronder op een rij.

De Bundeskunsthalle van Bonn

De Bundeskunsthalle van Bonn, foto door Andreas Lischka (onder CC BY-SA 2.0)

Alle musea zijn van dinsdag tot en met zondag geopend. Het Haus der Geschichte is gratis, terwijl de andere 3 musea enkel tegen betaling toegankelijk zijn.

Bereikbaarheid vanaf Keulen

Bonn is eenvoudig vanaf Keulen te bereiken. Ben je met de auto, neem dan de A555 of de A59 om naar de stad toe te rijden. Ben je met de trein in Keulen, dan kun je het beste een Regional-Express (RE) of een Regionalbahn (RB) nemen. Deze treinen doen er vanaf Keulen Hauptbahnhof meestal minder dan een half uur over. Het is ook mogelijk op te stappen op de stations Köln West en Köln Süd. Lijnen 16 en 18 van de Stadtbahn van Keulen gaan tenslotte ook naar Bonn, maar doen er door de vele haltes bijna een uur over en zijn iets minder geschikt.

Ga je met de auto vanaf Nederland of België rechtstreeks naar Bonn? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Op mijn website over de milieusticker van Duitsland kun je een kaart bekijken en indien nodig de sticker bestellen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 14-04-2015. Laatst bijgewerkt op: