Augustusburg en Falkenlust: twee barokke paleizen

De twee 18e-eeuwse sloten Augustusburg en Falkenlust in het plaatsje Brühl behoren tot de beste voorbeelden van de barok en rococo in Duitsland. Het zijn de voormalige buitenverblijven van de aartsbisschop van Keulen. Samen met het uitgestrekte slotpark staan ze vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een bezoek kun je eventueel combineren met Phantasialand dat ook in Brühl te vinden is.

Voorzijde van slot Augustusburg

Voorzijde van slot Augustusburg

Ik heb Augustusburg en Falkenlust hieronder beschreven en vertel ook wat over de geschiedenis. Onderaan vind je een kaart en meer over de bereikbaarheid.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien?

Slot Augustusburg, het kleinere Falkenlust en de tuinen die beide met elkaar verbinden vormen in feite drie verschillende attracties. Augustusburg en de tuinen zijn prima met elkaar te combineren, maar om Falkenlust te zien moet je rekening houden met een 2 kilometer lange wandeling door het bos.

Slot Augustusburg

Slot Augustusburg is een imposant slot dat tussen 1725 en 1746 gebouwd werd in opdracht van Clemens August I van Beieren, de aartsbisschop en keurvorst van Keulen. Zowel het rustgevende exterieur als de weelderige inrichting behoren tot de beste voorbeelden van de barok en rococo in Duitsland. Erg de moeite van het bekijken waard zijn de door de Henegouwse architect François de Cuvilliés ontworpen binnenzalen, terwijl het trappenhuis van Balthasar Neumann ook genoemd moet worden. Verwacht veel wit en goud, marmer, pilaren, fresco’s met bijbelse taferelen en talloze prachtige schilderijen. Kortom, een passend optrekje voor de keurvorst!

Trappenhuis van Augustusburg

Trappenhuis van Augustusburg, foto door Yuri Syuganov (onder CC BY 2.0)

Het slot is toegankelijk, maar enkel als onderdeel van een rondleiding. Deze voert je langs het trappenhuis en enkele kamers van het slot zoals de eetzaal, de muziekzaal en de slaapvertrekken van de keurvorst. Het is helaas niet mogelijk de zalen op je eigen gemak te verkennen.

Slot Falkenlust

Slot Falkenlust is een stuk kleiner dan Augustusburg en werd gebouwd als jachtslot voor Clemens August. De naam Falkenlust kun je letterlijk opvatten, want de keurvorst hield zich hier bezig met het trainen van jachtvalken. In de bijgebouwen vind je daarom een kleine maar interessante tentoonstelling over de valkerij. De architect van het slot was wederom François de Cuvilliés, waarbij vooral de kleine spiegelzaal van zijn hand erg indrukwekkend is.

foto: slot Falkenlust

Het kleinere Falkenlust, foto door Jotquadrat (onder CC BY-SA 3.0 DE)

In tegenstelling tot Augustusburg kun je Falkenlust zonder gids bekijken. Doordat het kleiner is, heb je niet meer dan een half uur nodig. Een Duitstalige rondleiding behoort tegen extra betaling wel tot de mogelijkheden, maar moet van tevoren gereserveerd worden en is alleen de moeite waard als je extreem veel interesse in historische verhalen over keurvorst Clemens August hebt.

Het slotpark

Het slotpark of Schlosspark in het Duits, bestaat uit een deel in de Franse stijl en een deel in de Engelse stijl. Het deel in Franse stijl, dat meteen rond Augustusburg ligt, kenmerkt zich door rechte lijnen, veel symmetrie, fonteinen en barokke standbeelden. Het veel grotere deel in Engelse stijl werd in de loop van de negentiende eeuw aangelegd en is meer natuurlijk. Hier vind je voornamelijk bos met tot 300 jaar oude bomen, brede wandelpaden en af en toe een kleine grasweide. Slot Falkenlust is met dit deel van het park verbonden door een lange wandelweg, de Falkenluster Allee.

foto: Franse tuin slot Augustusburg

De Franse tuin meteen naast slot Augustusburg, de Engelse tuin in de achtergrond

Het slotpark is het hele jaar door geopend van ‘s ochtends vroeg tot rond zonsondergang. Het is gratis toegankelijk, dus ook in de maanden december en januari wanneer Augustusburg en Falkenlust voor het publiek gesloten zijn.

Geschiedenis Augustusburg en Falkenlust

Het huidige slotpark komt ruwweg overeen met het jachtgoed dat al sinds de middeleeuwen in het bezit van de aartsbisschop van Keulen was. Een oudere burcht op deze locatie was tijdens de Negenjarige Oorlog (1688-1697) verwoest, waarop aartsbisschop Clemens August I het liet herbouwen in de in die tijd populaire rococo en barokstijlen. Uiteindelijk zou hij slechts vier tot zes weken per jaar in de sloten doorbrengen. De rest van de tijd verbleef hij in zijn paleizen in Bonn, dat sinds 1288 dienst deed als de residentie van de keurvorst.

Tussen 1949 en 1996 was slot Augustusburg tijdelijk in gebruik als ontvangstruimte voor de Duitse bondspresident. De regering van West-Duitsland en het in 1989 herenigde Duitsland was in die tijd namelijk ook gezeteld in het nabijgelegen Bonn, wat het slot tot een ideale locatie voor het ontvangen van hoog bezoek maakte.

Bereikbaarheid vanaf Keulen

Augustusburg en Falkenlust zijn te vinden in het plaatsje Brühl, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Keulen. Neem je de trein, dan kun je vanaf Köln Hauptbahnhof elke 32 minuten na het uur de Rhein-Express (RE) richting Koblenz nemen. De Rhein-Wupper-Bahn (RB) richting Bonn-Mehlem elke 38 minuten na het uur is een andere optie. Beide treinen stoppen tevens op station Köln Süd en de RB ook op station Köln West. De reis naar Brühl vanaf het hoofdstation duurt 13 minuten.

Bij aankomst op het station van Brühl kun je slot Augustusburg meteen zien liggen. Volg om het slot te bereiken simpelweg de 300 meter lange oprijlaan. Falkenlust ligt iets verderop en is te bereiken via een bijna 2 kilometer lange wandelweg.

Met de auto

Rijd je vanuit Nederland met de auto meteen naar Brühl, dan kun je de A61 meteen over de grens bij Venlo nemen. Kies vervolgens net voorbij Keulen de afslag Brühl-Süd via de A553 en volg daarna de bordjes naar de sloten.

Algemene informatie

Ben je benieuwd wat er verder nog in de omgeving van Keulen te zien en te doen is? Kijk dan eens naar mijn uitgebreide overzicht van uitstapjes buiten Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €20 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 10-12-2013. Laatst bijgewerkt op: