Phantasialand, een groot pretperk bij Keulen

Het iets buiten Keulen gelegen Phantasialand is een van de grootste en meest bezochte attractieparken van Europa. Het kent zes verschillende thema’s, waarbij elk thema achtbanen, shows, restaurants, winkels en andere attracties kent. Phantasialand leent zich prima als uitstapje vanuit Keulen en is ook eenvoudig direct vanuit Nederland en België te bereiken.

foto: themapark Mexico Phantasialand

Themapark Mexico, foto door David Jafra (onder CC BY 2.0)

Lees hieronder verder over de mogelijkheden te overnachten in Phantasialand, meteen kaartjes te kopen, wat er te zien en te doen is en hoe je het park kunt bereiken vanuit Keulen of rechtstreeks vanuit Nederland.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Overnachten in Phantasialand

Wil je niet in Keulen, maar meteen in Phantasialand zelf overnachten? Dan kun je kiezen uit twee verschillende hotels die elk een eigen thema hebben. Ten eerste is er Ling Bao, een 4-sterrenhotel. Dit hotel is ingericht in een klassiek Chinese stijl met ook een prachtige Oosterse tuin en sfeervolle restaurants. Het andere hotel van Phantasialand is Matamba dat juist een Indische stijl kent. Zowel in het dit 3-sterrenhotel zelf als in de aangrenzende gebouwen lijk je je in een Zuid-Aziatisch paleis te bevinden.

Bekijk beide hotels op Booking.com

Om deze hotels te reserveren raad ik je aan Booking.com te gebruiken. Dat is de reserveringssite die tenminste mijn voorkeur geniet, omdat het niet nodig is van tevoren met een creditcard te betalen. Je betaalt pas bij aankomst in het hotel. Bovendien is Booking.com een gerenommeerd Nederlands bedrijf en weten ze zo goed als altijd de laagste prijzen te garanderen.

Wat is er te doen in Phantasialand?

Hoewel ooit begonnen als een bescheiden park waar je door een sprookjesbos kon lopen, beslaat Phantasialand nu uit een omvangrijk terrein met ontelbare attracties voor jong en oud. Ze zijn verdeeld over zes thema’s die ik hieronder verder toegelicht.

Behalve deze zes thema’s kent Phantasialand avondshows die vaak inclusief een maaltijd komen. Deze shows zijn meer op volwassenen dan op kinderen gericht. Daarnaast zijn er hotels, restaurants, vergaderruimtes en andere voorzieningen voor zakelijke bezoekers. De hotels zijn een optie voor hen die graag meerdere dagen in het park doorbrengen, aangezien de entree van het park bij de overnachting inbegrepen is. Voor een overzicht van deze arrangementen kun je bovenaan deze pagina kijken.

foto: achtbaan Phantasialand

Een achtbaan in Phantasialand, foto door David Jafra (onder CC BY 2.0)

Een aparte vermelding waard is tenslotte de Wintertraum van Phantasialand. Het volledige park wordt dan ondergedompeld in een winterse, magische sfeer met kerstbomen, ijsbanen en speciale kerstshows. Vanwege het weer zijn enkele grote attracties zoals de Wildwash Creek, de Stonewash Creek en de River Quest in deze periode echter gesloten. De Wintertraum wordt jaarlijks vanaf de tweede helft van november tot de eerste helft van januari georganiseerd.

Geschiedenis van Phantasialand

Phantasialand opende in 1967 haar deuren in een voormalig mijnbouwgebied. Aanvankelijk bestond het uit een sprookjesbos met een treinrit en een oldtimerbaan. In sfeer en opzet deed het denken aan de Efteling. Phantasialand was een idee van poppenspeler Richard Schmitt en werd gefinancierd door zakenman Gottlieb Löffelhardt.

Vanaf de jaren 1970 heeft Phantasialand haar verleden als sprookjespark echter weten af te schudden. De nadruk kwam steeds meer te liggen op achtbanen en andere grote attracties gericht op het verhogen van de adrenaline. Het oorspronkelijke sprookjesbos werd in 2007 gesloten. Vandaag de dag is het met jaarlijks bijna 2 miljoen bezoekers een van de grootste en populairste attractieparken van Europa.

Bereikbaarheid Phantasialand

Phantasialand ligt net ten zuiden van het plaatsje Brühl, ook bekend om de sloten Augustusburg en Falkenlust. Vanaf het centrum van Keulen is het 25 kilometer. Reis je met het openbaar vervoer, neem dan vanaf Köln Hauptbahnhof elke 32 minuten na het uur de Rhein-Express (RE) richting Koblenz, of elke 38 minuten na het uur de Rhein-Wupper-Bahn (RB) richting Bonn-Mehlem. Stap vervolgens uit op het station van Brühl en neem vanaf daar de speciale Phantasialand shuttlebus. De bus kost €1,50 per persoon.

Met de auto

Het is ook mogelijk Phantasialand meteen met de auto vanuit Nederland of België te bereiken. Neem hiervoor de A1 over de grens bij Venlo en kies dan iets voorbij Keulen voor de afslag Brühl-Süd. Na enkele kilometers zul je de afslag voor Phantasialand zien. Bij het park vind je grote parkeerplaatsen.

Algemene informatie

Bij Phantasialand in de buurt zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden die eenvoudig vanaf Keulen bereikbaar zijn. Denk dan aan de paleizen Augustusburg en Falkenlust die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Kijk ook eens naar mijn volledige overzicht van uitstapjes buiten Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 11-12-2013. Laatst bijgewerkt op: