Het openbaar vervoer van Keulen

Soms komt het openbaar vervoer van Keulen goed van pas. Bijvoorbeeld als je niet teveel wilt lopen, of als je buiten de stad op een van de P&R-terreinen parkeert. Bezoek je Keulen met de trein, dan is het openbaar vervoer handig om je hotel of bezienswaardigheden te bereiken. In dit artikel vertel ik je daarom alles over de S-Bahn, de Stadtbahn en de bussen van Keulen.

De populaire Stadtbahn van Keulen

De veelgebruikte Stadtbahn van Keulen, foto door HOWI (onder CC BY-SA 4.0)

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Trein, S-Bahn, U-Bahn en de bus

In eerste oogopslag lijkt het openbaar vervoer van Keulen ingewikkeld. Zo is er een S-Bahn en een Stadtbahn die soms U-Bahn wordt genoemd. Verder zijn er kriskras door de stad rijdende bussen. Toch is het eenvoudiger dan je denkt.

De S-Bahn van Keulen

De treinen van de S-Bahn oftewel Schnellbahn verbinden Keulen met de kleinere plaatsen die rondom de stad liggen. Ook voor een rit naar het vliegveld, Düsseldorf of Bonn biedt de S-Bahn uitkomst. Toch zijn deze treinen vooral bedoeld voor forenzen die in Keulen werken maar buiten de stad wonen. Binnen de stad maak je er als toerist nauwelijks gebruik van. Ik houd het om die reden kort, maar ben je toch geïnteresseerd dan lees je meer in mijn artikel over de S-Bahn van Keulen.

De Stadtbahn van Keulen

De Stadtbahn, vergelijkbaar met een tram, is juist wel voor toeristen geschikt. Deze beschikt over een veel dichter netwerk en ook rijden de treinen vaker. In het centrum van Keulen rijdt er zelfs iedere 5 tot 10 minuten nieuwe trein. Wil je van de Dom naar de Neumarkt, de Heumarkt of het Schokoladenmuseum, dan ben je met de Stadtbahn vele malen sneller dan wanneer je te voet gaat.

De Stadtbahn gaat in de binnenstad vaak ondergronds, maar soms delen de treinen de straat met het overige verkeer. In de buitenwijken rijden ze juist weer op hun eigen spoorbaan. Toch is het één overzichtelijk netwerk en je hoeft ook niet over te stappen als een trein plotseling ondergrond verder gaat. Verder hoef je geen nieuw ticket te kopen als je overstapt op een andere lijn. Stap je over naar de S-Bahn, dan is dat wel nodig.

Een station van de Stadtbahn

Een station van de Stadtbahn, foto door Axel Kirch (onder CC BY-SA 4.0)

De stations van de Stadtbahn staan aangegeven met de letter U, zoals je op het de foto hierboven kunt zien. De U staat voor Untergrund, hoewel je buiten de binnenstad stations hebt die zich bovengronds bevinden. Meer weten over de Stadtbahn? Lees dan mijn uitgebreidere artikel.

De bussen van Keulen

Dan zijn er nog de bussen van Keulen. Hoewel er meer buslijnen zijn dan lijnen van de Stadtbahn, is de kans dat je als toerist de bus neemt niet groot. De meeste buslijnen gaan vanaf de stations van de S-Bahn of de Stadtbahn de woonwijken in en zijn dus op bewoners gericht. In de binnenstad rijden er nauwelijks bussen.

Een van de vele bussen van Keulen

Een van de vele bussen van Keulen, foto door Spoorjan (onder CC BY-SA 3.0)

Toch, moet je buiten het centrum zijn en heb je geen andere manier van vervoer? Dan bespaart de bus je heel wat lopen en een dure taxi. Goed om te weten is dat je je ticket voor de Stadtbahn in de bus kunt gebruiken en andersom. Het is dus niet nodig een nieuw ticket te kopen. Verder sluiten de Stadtbahn en de bussen van Keulen prima op elkaar aan.

Kaart van het openbaar vervoer

In ieder station vind je een kaart met de lijnen van de Stadtbahn. Ook de lijnen van de S-Bahn en de aansluitende buslijnen staan meestal aangegeven. Tenzij je goed bekend bent in Keulen, zullen de namen van de stations en haltes je echter niet veel zeggen. Zelf vind ik dat deze kaarten alleen van pas komen om te zien wat het eindstation van een lijn is. Zo weet je welke kant van het perron je op de trein moet stappen.

Veel handiger is Google Maps of een vergelijkbare app op je telefoon te gebruiken. Voer je bestemming in en je krijgt een handige kaart van de route en een overzicht van de lijnen, tijden en overstapmomenten te zien. Weet je je eindbestemming niet zeker? Bij de op deze website besproken bezienswaardigheden en musea heb ik onderaan ieder artikel het dichtstbijzijnde station van de Stadtbahn vermeld.

Tickets voor het OV van Keulen

Zoals ik hierboven al geschreven heb, gebruik je voor de Stadtbahn en de bus dezelfde tickets. Je kunt ook met je ticket overstappen van de Stadtbahn op de bus en andersom. De prijs van deze tickets is gebaseerd op het aantal zones waarin je reist. Je koopt ze bij de automaten op de stations, bij de buschauffeur of bij de kleine kiosken in de binnenstad.

Tickets koop je bij dit soort automaten

Tickets koop je bij dit soort automaten, foto door Axel Kirch (onder CC BY-SA 4.0)

Reis je met de S-Bahn, dan moet je wel een apart ticket kopen, waarvan de prijs afhankelijk is van de duur van je reis. Omdat de S-Bahn voor toeristen nauwelijks van toepassing is, bespreek ik alleen de tickets voor de Stadtbahn en bus.

KurzstreckenTicket en EinzelTicket

Ga je maar éénmaal met het openbaar vervoer, kies dan een KurzstreckenTicket of een EinzelTicket. Een KurzstreckenTicket is voor een korte rit van maximaal vier stations en kost €1,90 of €1,00 voor kinderen. Ben je langer onderweg, koop dan een EinzelTicket voor zone 1b. Deze kost €2,80 of €1,60 voor kinderen. Zone 1b beslaat de volledige stad Keulen. Kies niet per ongeluk voor de goedkopere zone 1a, want deze tickets zijn voor binnen kleinere plaatsen rondom Keulen.

TagesTicket en WochenTicket

Gebruik je het openbaar vervoer vaker, dan raad ik een TagesTicket aan. Hiermee reis je een hele dag onbeperkt binnen Keulen. Voor één persoon kost dit ticket €8,60, voor een groep tot vijf personen €13,10. Blijf je langer in Keulen, dan kun je ook het WochtenTicket voor €25,10 overwegen. Let er op dat je met deze tickets geen uitstapje naar Phantasialand, de paleizen Augustusburg en Falkenlust of kasteel Drachenburg bij Bonn kunt maken. Deze populaire bestemmingen liggen buiten zone 1b.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 05-05-2017. Laatst bijgewerkt op: