Vliegen vanaf Keulen (Flughafen Köln/Bonn)

Ik begrijp het ook niet. Ik heb een hele website over het bezoeken van Keulen geschreven, maar toch ontvang ik nog steeds bezoekers die Keulen juist willen verlaten. Dat is dan via de Flughafen Köln/Bonn (CGN), een vanaf Nederland en België eenvoudig te bereiken luchthaven met veel goedkope vluchten naar Zuid-Europa. In dit artikel vertel ik je meer over de verbindingen, de bereikbaarheid, parkeren en overnachten bij het vliegveld.

Flughafen Köln/Bonn

Flughafen Köln/Bonn, foto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Over het vliegveld en verbindingen

Het vliegveld van Keulen is met jaarlijks 12 miljoen passagiers het op vijf na drukste vliegveld van Duitsland. De naam Flughafen Köln/Bonn verwijst natuurlijk naar de beide steden waar de luchthaven tussenin ligt. Vanaf het centrum van Keulen is het 14 en vanaf Bonn 15 kilometer. Verder is het wat vrachtverkeer betreft het derde vliegveld van Duitsland en is het centrum voor Duitse Ruimtevaart hier gevestigd.

Voor Nederlanders en Belgen is het vliegveld van Keulen vooral bekend door de vele goedkope vluchten. Ik geef je hieronder een overzicht van de grootste prijsvechters en hun bestemmingen:

Omdat ik zelf een website over reizen naar Kroatië heb, is mijn advies natuurlijk naar dit land te vliegen. Vanaf Keulen kan dit met Eurowings naar de Kroatische steden Pula, Rijeka, Split, Zadar en Zagreb.

In Terminal 2 van het vliegveld

In Terminal 2 van het vliegveld, foto door Areisyohai (onder CC BY-SA 3.0)

Het vliegveld is verder vrij overzichtelijk. De grootste terminal is een gebouw uit de jaren 1970 in de vorm van de letter U. Binnen kun je vanzelfsprekend terecht voor restaurants, winkels en wachtruimtes. Ook is er een uitkijkplatform vanaf waar je bij goed weer de meeste vliegtuigen kunt zien opstijgen en landen. Sinds 2000 beschikt het vliegveld over een tweede terminal, een modern gebouw met binnen een grote hal vanaf waar je door kunt naar je gate. Ook hier bevinden zich opnieuw restaurants en winkels.

Bereikbaarheid van het vliegveld

De luchthaven is zowel met de eigen auto als met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Ik licht beide mogelijkheden hieronder verder voor je toe.

Met de trein

Het vliegveld van Keulen is aangesloten op het Duitse ICE-netwerk en is dus goed met de hogesnelheidstrein te bereiken. Het station is deels ondergronds met een groot glazen dak en ligt tussen Terminal 1 en Terminal 2 in, waar het via ruime ondergrondse gangen mee verbonden is. Het voordeel van de trein is dat je niet met het parkeren van je auto zit. Ook hoef je niet bang te zijn voor files onderweg.

Het treinstation van het vliegveld

Het treinstation van het vliegveld, foto door Bahnthaler (onder CC BY-SA 4.0)

Er gaat geen rechtstreekse trein van Nederland naar de luchthaven van Keulen, maar overstappen in Duisburg of Düsseldorf is zo gebeurd. Het beste kijk je even op de website van NS International voor de mogelijkheden. Ik heb het vliegveld al voor je ingevuld als bestemming. Prijzen beginnen bij €20 per persoon als je ruim van tevoren boekt. De reis binnen Nederland, waarbij je op elk station kunt opstappen, zit dan bij de prijs in. Woon je in België? Zoek dan op de website van de NS naar de ICE 79 die van Brussel rechtstreeks naar het vliegveld van Keulen gaat.

Ben je tenslotte al in Keulen, bijvoorbeeld om een paar dagen de stad te bekijken, dan is het niet nodig de hogesnelheidstrein te nemen. Vanaf Köln Hauptbahnhof neem je eenvoudig lijnen S13 en S19 van de S-Bahn of regionale treinen RE6 en RE8. Deze brengen je naar hetzelfde treinstation op het vliegveld.

Met de eigen auto

Ga je met de auto naar Keulen, dan is dit soms sneller dan de hogesnelheidstrein. Dit geldt vooral als je in het zuiden van Nederland of niet bij een groot treinstation in de buurt woont. Gelukkig kun je via de A59 tot aan het vliegveld rijden. Om deze Autobahn te bereiken, kun je vanuit het noorden de Duitse A3 nemen en vanuit het westen de A4. Voor sommige Nederlanders kunnen de A57 en A61 weer sneller zijn. Je rijdt dan via de Autobahn om Keulen heen.

Parkeergarages bij het vliegveld

Parkeergarages bij het vliegveld met de Dom van Keulen in de achtergrond

Parkeren bij het vliegveld

Flughafen Köln/Bonn kent een groot aantal parkeerplaatsen, van P1 en P2 die tussen beide terminals in liggen tot P5 enkele honderden meters verder. Daarnaast zijn er rondom veel goedkopere private parkeerterreinen, vanaf waar je met een busje van en naar het vliegveld wordt gebracht. Mijn advies is je parkeerplaats van tevoren te reserveren. Dit kan bijvoorbeeld via een Nederlandse service zoals Parkos. Je betaalt niet meer dan wanneer je bij aankomst betaalt, maar bent wel verzekerd van de parkeerplek die je zelf wil.

Overnachten op de luchthaven

Heb je een vroege vlucht of komt je vliegtuig terug ‘s avonds laat aan? Dan kan het raadzaam zijn in een hotel te overnachten. Zo hoef je niet midden in de nacht naar Keulen of van Keulen nog terug naar huis te rijden.

Het Leonardo Hotel Köln Bonn Airport

Het Leonardo Hotel Köln Bonn Airport, foto door Dguendel (onder CC BY-SA 4.0)

Het enige hotel dat zich op het terrein van het vliegveld zelf bevindt is het Leonardo Hotel Köln Bonn Airport. Helaas gaat het wel om een duur hotel. Zoek je iets goedkopers, kijk dan in de dorpen tussen het vliegveld en de Rijn in of naar een dichtbij een van de bovengenoemde lijnen van de S-Bahn. Zo reis je alsnog snel naar en van het vliegveld. Zie ook mijn artikel over hotels in Keulen.

Publicatiedatum: 29-10-2018. Laatst bijgewerkt op: