De S-Bahn van Keulen

De S-Bahn van Keulen verbindt het centrum van de stad met de buitenwijken en de rondom Keulen gelegen plaatsen. Hoewel deze treinen voornamelijk op forenzen gericht zijn, kun je er ook als toerist gebruik van maken. Bijvoorbeeld voor uitstapjes buiten Keulen. De S-Bahn is een aanvulling op het veel dichtere netwerk van de Stadtbahn van Keulen.

De S-Bahn van Keulen

De S-Bahn van Keulen, foto door Flowizm (onder CC BY 2.0)

In dit artikel vind je meer over het gebruik van de S-Bahn en de verschillende lijnen. Kijk verder ook naar mijn artikel over het openbaar vervoer van Keulen.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

De S-Bahn van Keulen

Het netwerk van de S-Bahn, een afkorting voor Schnellbahn, kent een lengte van 239 kilometer en is daarmee langer dan de Stadtbahn. Het heeft echter minder stations, namelijk slechts 65, die ook verder uit elkaar liggen. In het centrum van Keulen komen alle lijnen tussen Köln Hansaring, Köln Hauptbahnhof en Köln Messe/Deutz bijeen. Buiten deze stations gaan ze elk een eigen weg, hoewel lijnen S12, S13 en S19 nog langere tijd hetzelfde traject volgen.

De S-Bahn wordt ook wel de S-Bahn Rhein-Sieg genoemd, wat overeenkomt met het zuidelijke deel van het grotere netwerk van de S-Bahn Rhein-Ruhr. Dit is een uitgebreid netwerk van treinen die Keulen verbindt met de grote steden in het Ruhrgebied zoals Düsseldorf, Essen, Dortmund, Wuppertal en Oberhausen. Ook Bonn, ten zuiden van Keulen, is op dit netwerk aangesloten.

Lijnen, frequentie en openingstijden

Doordat de S-Bahn van Keulen zoals ik hierboven noemde onderdeel is van een uitgebreider netwerk, zijn de lijnnummers niet opvolgend. Zo is bijvoorbeeld lijn S6 doorgetrokken vanuit Essen. Lijn RB 25 is verder een regionale trein die nog met oudere treinstellen rijdt. Wanneer deze over enkele jaren vervangen worden door moderne treinstellen, zal de lijn door het leven gaan als S14. Hieronder zie je een overzicht van de 6 huidige lijnen met telkens het begin- en eindstation.

foto: Lijn S13 van de S-Bahn

Lijn S13 van de S-Bahn, foto door Hugh Llewelyn (onder CC BY-SA 2.0)

Doordeweeks kun je tussen ongeveer 5 uur ‘s ochtends en 21 uur ‘s avonds iedere 20 minuten een trein verwachten. Daarna, tot middernacht, op feestdagen, in de weekenden en op lijn RB 25 stopt er ieder half uur een trein. Doordat enkele lijnen voor langere trajecten op dezelfde stations stoppen, ligt de frequentie van de treinen in de praktijk echter hoger. De exacte tijden vind je door op de website van de Deutsche Bahn het begin- en eindstation van je reis in te vullen.

Tijdens grote evenementen en festivals zoals het carnaval van Keulen of in december met de kerstmarkten gelden er tenslotte aangepaste openingstijden en frequenties. Bij grote drukte worden er bovendien extra treinen ingezet.

Kaart van de S-Bahn van Keulen

Op alle stations zul je een ouderwetse kaart van de S-Bahn van Keulen vinden. Vaak staan er ook nog andere lijnen van het netwerk S-Bahn Rhein-Ruhr op, evenals een groot aantal lijnen van de Stadtbahn die aansluiting hebben op de S-Bahn. Deze kaarten zijn handig om het eindstation van een lijn te vinden. Zo weet je welke kant van het perron je moet kiezen.

Neem je je mobiele telefoon mee, en wie doet dat nu niet, dan kun je uiteraard gebruik maken van Google Maps. Voer simpelweg je bestemming in en de app laat je een handige kaart zien. Ook zie je op welk station in de buurt van je huidige locatie je kunt opstappen en waar je eventueel moet overstappen. Behalve de S-Bahn, laat Google Maps je ook de Stadtbahn of buslijnen zien als dit sneller is. Een aanrader dus als je tijd wilt besparen.

Prijzen en kaartjes S-Bahn

Op alle stations van de S-Bahn staat een automaat waar kaartjes te koop zijn. Je kunt contant of met een pinpas betalen. De prijs hangt af van de afstand die je reist. Er is dus niet zoals voor de Stadtbahn een vaste prijs voor een bepaalde zone. Wel zijn er kortingspassen voor de S-Bahn te koop, waarover je op de website van de Deutsche Bahn meer informatie vindt. Aangezien de meeste bezoekers van Keulen niet dagelijks van de S-Bahn gebruik zullen maken, zijn deze kortingspassen uit toeristisch oogpunt niet interessant.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 03-01-2014. Laatst bijgewerkt op: