De kerstmarkten van Keulen (bijgewerkt 2023)

December is de gezelligste maand van het jaar en in Keulen gaat dat dubbel op. In deze maand worden de beroemde kerstmarkten van Keulen gehouden. Op acht locaties in de stad vind je dan honderden kerstkraampjes, kerstbomen en kerstversieringen. Ook worden er talloze leuke activiteiten georganiseerd. In 2023 valt de kerstmarkt van 23 november tot en met 23 december, met een paar markten die iets eerder beginnen of later eindigen. Twijfel je voor je bezoek aan een Duitse kerstmarkt tussen Keulen en Düsseldorf? Dan heb ik daar ook een artikel over geschreven.

foto: kerstmarkt van Keulen

Kerst in Keulen, foto door Daxis (onder CC BY-ND 2.0)

Lees hieronder verder voor een overzicht van georganiseerde reizen en wat er zoal te doen is. Daarna bespreek ik de 7 kerstmarkten en tenslotte heb ik nog een kaart met wandelroute toegevoegd.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Overnachten en parkeren

Binnen één dag op en neer voor de kerstmarkt is niet voor iedereen even handig, helemaal als je niet in de buurt van de Duitse grens woont. In dat geval raad ik aan in Keulen te overnachten. Je hebt dan ‘s avonds wanneer de verlichting aan is alle tijd de kerstmarkten te verkennen. Overdag kun je toeristische attracties bekijken. Mijn aanrader voor het reserveren van een hotel is Booking.com omdat het een Nederlands bedrijf is en je pas bij aankomst in het hotel betaalt.

Foto van een hotelkamer

Ga je binnenkort naar Keulen en overnacht je ook in de stad? Wacht dan niet te lang met het boeken van een hotel! Voor het grootste aanbod raad ik je aan te kijken naar de hotels in Keulen op Booking.com.

Beschikt je accommodatie niet over eigen parkeergelegenheid, dan kun je in Keulen kiezen voor een parkeergarage. Bij vrijwel alle kerstmarkten bevinden zich parkeergarages, maar door de drukte in de maand december zijn deze snel vol. Je kunt eventueel overwegen op een van de P+R terreinen aan de rand van de stad te parkeren en vanaf hier de S-Bahn naar de binnenstad te nemen. Meer informatie op mijn pagina over parkeren in Keulen. Vergeet als je met de auto gaat niet dan een milieusticker verplicht is.

Wat is er te doen op de kerstmarkten van Keulen?

Een kerstmarkt, al sinds het einde van de middeleeuwen erg populair in Duitstalige landen, is in de eerste plaats een echte markt ondergedompeld in een magische kerstsfeer. Zo kun je er ontelbare kerstspullen kopen, waaronder kerstpieken, kerstballen, kerststerren en natuurlijk ook kerstbomen. Daarnaast vind je er handgemaakte houten decoraties, kaarsen en glassculpturen, maar ook mutsen, sjaals en sokken. Kortom, alles wat je normaal gesproken voor kerst zou kopen, maar dan op een gezellige markt met behaaglijke kraampjes en kerstmuziek. En als het een beetje meezit ligt er ook nog een pak sneeuw.

Behalve om te winkelen, kun je op de kerstmarkt ook terecht voor lekkere hapjes en dranken. Warme Glühwein is in Nederland al bekend, maar de laatste jaren zie je ook steeds vaker Feuerzangenbowle op de kerstmarkten van Keulen verschijnen. Dit is een drank die bestaat uit droge rode wijn waar kruidnagel, kaneel, anijs en citroen aan toegevoegd is. Voor de smaak wordt er dan nog een met rum overgoten suikerkegel boven geflambeerd. Zoek je liever iets zonder alcohol, dan gaat warme chocolademelk er tenslotte natuurlijk ook altijd wel in.

Lekkere hapjes op de kerstmarkt

Wat lekker smullen betreft stelt de kerstmarkt eveneens niet teleur! Hieronder enkele van de lekkerste hapjes die je in de maand december in Keulen vindt:

foto: lekker smullen op de kerstmarkt

Lekker smullen, foto door CGP Grey (onder CC BY 2.0)

Naast kraampjes met kerstspullen en eten en drinken, staan de kerstmarkten bekend om de talloze leuke versieringen en activiteiten. Zo vind je er uiteraard grote, verlichte kerstbomen, zijn er schaatsbanen en kunnen kinderen ritjes maken in een paardenkoets. Wat er per kerstmarkt van Keulen zoal te zien en te doen is, kun je hieronder meer over lezen.

Waar in Keulen worden de kerstmarkten gehouden?

Er zijn maar liefst 8 verschillende locaties in Keulen waar een kerstmarkt gehouden wordt. Vanzelfsprekend kun je ze tijdens een bezoek aan Keulen allemaal bezoeken. Heb je minder tijd, dan kun je je beperken tot enkele kerstmarkten in het centrum die op loopafstand van elkaar gelegen zijn.

Onderaan heb ik een kaart toegevoegd met de locaties. Per kerstmarkt heb ik ook telkens de dichtstbijzijnde parkeergarages en het dichtstbijzijnde station van de U-Bahn vermeld. Wil je voor de iets verder gelegen kerstmarkten bovengronds reizen, dan kun je ervoor het speciale kersttreintje te nemen. Deze kost €8 en verbindt alle kerstmarkten van Keulen met elkaar. Tijdens een bezoek aan Keulen in de kerstperiode kun je dit treintje moeilijk over het hoofd zien.

1. Kerstmarkt bij de Dom

foto: kerstmarkt bij de Dom van Keulen

Kerstmarkt bij de Dom, foto door CGP Grey (onder CC BY 2.0)

De kerstmarkt bij de Dom van Keulen (en vlakbij Köln Hauptbahnhof voor als je Keulen met de trein bezoekt) is de grootste van de stad en met jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers zelfs de meest bezochte van heel Duitsland. Je vindt hier ongeveer 160 verschillende kraampjes waarbij de nadruk ligt op met de hand gemaakte kerstspulletjes, houten speelgoed en internationale gerechten. In het midden van de kerstmarkt staat een grote kerstboom, met 25 meter de hoogste natuurlijke kerstboom van heel Noordrijn-Westfalen.

2. Neumarkt

Een andere grote kerstmarkt van Keulen wordt gehouden op de Neumarkt. Deze markt staat geheel in het teken van engelen. Zo is er het Engelstor, een grote poort met engelen, en zijn er veel grote, witte en verlichte huisjes die zorgen voor een unieke, ietwat sprookjesachtige sfeer. Je vindt op de kerstmarkt op de Neumarkt ook veel kraampjes met Glühwein en warme chocolademelk.

Kerstmarkt op de Neumarkt van Keulen

Kerstmarkt op de Neumarkt van Keulen, foto Liesa Kespohl (CC BY-ND 2.0)

3. De Altstadt van Keulen

De tevens omvangrijke kerstmarkt in de Altstadt van Keulen, op de Alter Markt en de aangrenzende Heumarkt, staat juist in het teken van de Heinzelmännchen. Dit zijn figuren uit de sage van de Keulse huisgeesten. Behalve deze leuke sfeer van sagen en sprookjes, vind je hier ook de grootste schaatsbaan van de stad. Deze is overigens ook na kerst nog geopend tot begin januari. In totaal staan er op deze kerstmarkt ongeveer 100 stallen, waarbij vooral het aanbod van nostalgisch speelgoed groot is.

Kerstmarkt op de Heumarkt

Kerst op de Heumarkt, foto Marco Verch (CC BY 2.0)

4. Rudolfplatz

Een nog nadrukkelijker sprookjesthema vind je op de kerstmarkt aan de Rudolfplatz, meteen bij de de middeleeuwse stadspoort de Hahnentorburg. Deze kerstmarkt staat volledig in het teken van de verhalen van de gebroeders Grimm en telt ongeveer 60 verschillende kraampjes. Om de middeleeuwse sfeer te behouden zien deze er uit als vakwerkhuizen. In het midden staat een kleine, nagebouwde kapel in het teken van Sint-Nikolaas, een heilige die ook in Keulen niet onbekend is. ‘s Avonds worden er op de Rudolfplatz onderhoudende kerstshows gehouden.

Kerstmarkt voor de Hahnentorburg

Kerst voor de Hahnentorburg, foto Geolina163 (CC BY-SA 4.0)

5. Kerstmarkt bij de haven

Voor een heel ander thema kun je terecht in de haven van Keulen. Deze kerstmarkt staat meteen bij het bekende Imhoff-Schokoladenmuseum en kenmerkt zich door elementen uit de scheepvaart. Je zult hier dan ook matrozen, bootlieden en havenwerkers tegen het lijf lopen. Behalve handgemaakte artikelen kun je in de ongeveer 70 kraampjes ook heerlijke visgerechten bestellen. Tijdens het eten kun je genieten van een van de shows met piraten. De kraampjes bestaan uit grote, witte pagodes die lijken op scheepszeilen.

foto: kerstboot op de Rijn

Kerstboot op de Rijn, foto door Rupert Ganzer (onder CC BY-ND 2.0)

6. Stadspark

De kerstmarkt in het stadspark kent ongeveer 90 kraampjes met een wekelijks wisselend aanbod van kerstartikelen en zelfgemaakte winterkleding. De sfeer is er heel wat gemoedelijker en rustiger dan op de andere locaties en is vooral voor kinderen erg geschikt. Je vindt hier poppenspelen, kindertheater, vuurspuwers en verhalenvertellers. Elke zondagavond wordt de week afgesloten met een muziekvoorstelling.

Kerstmarkt in het stadspark van Keulen

Kerstmarkt in het stadspark, foto © Superbass / CC BY 3.0 (via Wikimedia Commons)

7. Kleinster Weihnachtsmarkt der Stadt

De kleinste Weihnachtsmarkt van Keulen doet zijn eer aan, want het gaat hier om een vrij kleine, bescheiden kerstmarkt. De markt wordt jaarlijks op een andere locatie gehouden en staat in het teken van vrijwilligerswerk. Er treden ook bands op en je kunt er vanzelfsprekend allerlei lekkernijen kopen. De opbrengsten gaan naar allerlei sociale projecten in de stad.

8. Chlodwigplatz

Kerstmarkt op de Chlodwigplatz

Kerstmarkt op de Chlodwigplatz, foto door Robert Brands (CC BY-ND 2.0).

Sinds 2016 kent Keulen een nieuwe kerstmarkt die gehouden wordt op de Chlodwigplatz. Het is een vrij bescheiden kerstmarkt, maar toch staan er een twintigtal leuke kraampjes waar het goed eten is. De markt wordt gehouden in samenwerking met de omliggende winkels. Net als bij de kerstmarkt op de Rudolfplatz vind je ook hier een middeleeuwse stadspoort, namelijk de Severinstorburg.

Kaart met de kerstmarkten van Keulen

kaart: locatie kerstmarkten van Keulen

Op de kaart hierboven heb ik de acht verschillende kerstmarkten van Keulen aangegeven. Ze staan in dezelfde volgorde als dat ik ze in dit artikel beschreven heb: Kerstmarkt bij de Dom (1), Kerstmarkt op de Neumarkt (2), Kerstmarkt in de Aldstadt (3), Kerstmarkt op de Rudolfplatz (4), Kerstmarkt bij de haven (5), Kerstmarkt in het Stadspark (6), Kleinster Weihnachtsmarkt (7) en Chlodwigplatz (8).

Wandelroutes kerstmarkten Keulen

Hoewel je voor €8 de speciale kersttrein kunt nemen die de kerstmarkten van Keulen met elkaar verbindt, is de binnenstad klein genoeg voor een leuke winterwandeling. Ik heb hiervoor speciaal een artikel geschreven waarin ik een route voor je uitstippel.

Riviercruises naar de kerstmarkt van Keulen

foto: De MS Seranade I

De MS Serenade I in Keulen, foto door Rolf Heinrich (onder CC BY 3.0)

Een erg leuke optie om de kerstmarkt van Keulen te bezoeken is verder met een cruise over de Rijn. Je kunt kiezen uit een van de lokale rederijen in Keulen, waar je in mijn mijn artikel over cruises op de Rijn meer informatie vind.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 17-12-2013. Laatst bijgewerkt op: