De Altstadt van Keulen: genieten op het terras

De middeleeuwse Altstadt van Keulen was ooit de grootste van heel Duitsland. Na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog is echter alleen het deel gerestaureerd dat tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de rivier de Rijn in ligt. Dankzij de tientallen cafés en restaurants, de ontspannen sfeer en de promenade langs de Rijn is het een leuke toeristische bestemming.

foto: De Altstadt van Keulen

De Altstadt van Keulen, foto door Leandro Neumann Ciuffo (onder CC BY 2.0)

In dit artikel heb ik de bezienswaardigheden in de Altstadt op een rij gezet. Aan het einde vind je ook een handige kaart en de mogelijkheden in de buurt te parkeren.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien in de Altstadt?

Het centrum van de Altstadt wordt gevormd door de eeuwenoude Grote Sint-Martinuskerk en de Fischmarkt die er meteen voor ligt. Op dit plein komen een aantal smalle steegjes samen, met daarlangs tientallen kleurrijke gevels die hersteld zijn in de stijl van de late middeleeuwen. Dit zijn de zogeheten Stapelhäuser, vernoemd naar het Stapelrecht dat Keulen in 1259 verwierf. Dit recht hield in dat alle schepen die Keulen passeerden verplicht enkele dagen moesten aanmeren om hun goederen in de stad te verkopen. Een groot deel van deze goederen werd opgeslagen in de Stapelhäuser, terwijl de verse vis natuurlijk op de Fischmarkt zelf verkocht werd.

Tegenwoordig vind je in de Stapelhäuser sfeervolle cafés, veel restaurants en ook een groot aantal kleine winkeltjes. Door de nabijheid van Köln Hauptbahnhof en de steigers langs de Rijn waar de rondvaartboten aanmeren, is er altijd sprake van een gezellige drukte. Vooral in de avonduren wanneer de verlichting aan gaat is het er goed vertoeven. Houd er wel rekening mee dat het ook een toeristisch deel van de stad is met in de cafés en restaurant iets hogere prijzen. Het gerestaureerde deel van de Altstadt is verder een voetgangerszone met langs de Rijn een smal, langgerekt park.

Een gezellig terras in de Altstadt

Een gezellig terras in de Altstadt, foto door calflier001 (onder CC BY-SA 2.0)

De andere kant van de Altstadt wordt begrensd door de in elkaar overlopende Heumarkt en de Alter Markt. Aan deze twee pleinen vind je opnieuw in middeleeuwse stijl herstelde gevels die een goede indruk geven van hoe Keulen er in het verleden uit heeft gezien. Neem dus gerust plaats op een van de vele terrassen om te genieten van de omgeving. Op de Alter Markt staat tenslotte ook het gotische stadhuis van Keulen, waarvan vooral de 61 meter hoge Ratsturm met meer dan honderd stenen beeldjes van historische figuren de moeite van het bekijken waard is.

Geschiedenis van de Altstadt van Keulen

Zoals ik in het begin van dit artikel al vermelde, is slechts een klein deel van de oude Altstadt van Keulen gerestaureerd. Het in vergelijking tot andere Duitse steden zeer hevige bombardement van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog was een van de belangrijkste redenen. Ook geldgebrek na de oorlog speelde een rol, waardoor je vandaag de dag in de voormalige historische binnenstad van Keulen vooral veel moderne bebouwing aantreft die slechts af en toe onderbroken wordt door een oude kerk of een historisch pand.

De Altstadt vanuit de lucht

De Altstadt vanuit de lucht, foto door dronepicr (onder CC BY 2.0)

De restauratie van de Stapelhäuser tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de Rijn in, volgde dan ook niet meteen na de oorlog maar pas in de jaren 1980. Dit was rond dezelfde tijd dat de herstelwerkzaamheden van de Grote Sint-Martinuskerk voltooid werden.

Bereikbaarheid Altstadt

kaart: locatie Altstadt in Keulen

Op de kaart hierboven heb ik de Altstadt van Keulen met oranje aangegeven. Ook de Grote Sint-Martinuskerk (1), de Alter Markt (2) en de Heumarkt (3) staan op de kaart. Zoals je kunt zien is de Altstadt vrij eenvoudig te bereiken. Kom je met de trein naar Keulen, dan kun je het vanaf Köln Hauptbahnhof(4) eenvoudig vinden door de rivieroever te volgen. Neem je liever de Stadtbahn dan kun je uitstappen op station Rathaus op lijn 5 dat zich onder de Alter Markt bevindt.

Parkeren in de buurt van de Altstadt

Kom je met de auto en zoek je een parkeerplaats in de buurt van de Altstadt dan is dit ook niet al te lastig. Groß St. Martin (5 op de kaart) en Heumarkt (6) zijn dan de meest voor de hand liggende parkeergarages. Kijk in mijn artikel over parkeren in Keulen voor meer informatie.

Algemene informatie

Wil je weten wat er zoal nog meer in Keulen te zien en te doen is? Kijk dan eens naar mijn overzicht van alle bezienswaardigheden in de stad.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 09-10-2014. Laatst bijgewerkt op: