Winkelen in Keulen

Keulen is als vierde stad van Duitsland een goede stad om te shoppen. Je vindt er gezellige winkelstraten met internationale ketens en exclusieve designers. Kijk je iets buiten de binnenstad? Dan kun je terecht in sfeervolle wijken met alternatieve maar verrassend goedkope winkeltjes. De overdekte winkelcentra mag je natuurlijk ook niet overslaan. Kortom, Keulen is een gevarieerde stad om te winkelen en ook nog eens dichter bij huis dan Berlijn en Hamburg!

Een drukke winkelstraat in Keulen

Een drukke winkelstraat in Keulen, foto door R/DV/RS (onder CC BY 2.0)

In dit artikel zet ik de belangrijkste winkelstraten en overdekte winkelcentra van Keulen voor je onder elkaar. Verderop in het artikel heb ik een kaart toegevoegd.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

De Hohe Straße en de Schildergasse

Al in de Romeinse tijd waren de elkaar kruisende Hohe Straße en de Schildergasse de belangrijkste straten van Keulen. Tegenwoordig zijn het de twee drukste winkelstraten van de stad. De Schildergasse staat zelfs bekend als de meest bezochte winkelstraat van Duitsland! Je kunt in deze twee straten vooral terecht voor grote internationale ketens zoals Zara, H&M en Jack & Jones. Ze worden afgewisseld met bekende restaurantketens en grote warenhuizen zoals Galeria Kaufhof en de MediaMarkt.

Peek en Cloppenburg aan de Schildergasse

Peek en Cloppenburg aan de Schildergasse

De Hohe Straße is eenvoudig te bereiken vanaf het plein bij Keulen Hauptbahnhof en de beroemde Dom van de stad. Bijna aan het einde kruist de Hohe Straße de Schildergasse, die je daarna kunt volgen tot aan de Neumarkt. Dit hele gebied, inclusief de meeste zijstraatjes, is één grote voetgangerszone.

Andere leuke winkelgebieden van Keulen

Keulen heeft echter veel meer te bieden dan enkel bekende internationale ketens. Loop je naar de andere kant van de Neumarkt waar de Apostelenkerk staat, dan kom je bij de Mittelstraße. Hier en in de Pfeilstraße die op de Mittelstraße uitkomt, kun je juist meer exclusieve winkels vinden. Denk dan aan zelfstandige Italiaanse kledingwinkels, juweliers, schoenenwinkels en degelijke Duitse herenmode. Ook voor bijvoorbeeld modieuze lampenwinkels en fitnesshops kun je in dit kleine winkelgebied terecht. Wil je tijdens het winkelen even wat eten, kies dan voor sushi of koffie met lekkere hapjes.

Een stijlvolle boetiek in het Belgisches Viertel

Een stijlvolle boetiek in het Belgisches Viertel, foto Matthias Kümpel (CC BY-SA 2.0)

Alternatieve boetiekjes, nostalgische boekenwinkels, sfeervolle kroegen en restaurants vind je juist in het Belgisches Viertel en in de wijk Ehrenfeld. Deze liggen aan weerszijden van het spoor en het park aan de rand van de binnenstad van Keulen. Het Belgisches Viertel is een elegante wijk om te wonen en hier liggen de prijzen wat hoger. Ehrenfeld is juist een ruigere, multiculturele en enorm gezellige voormalige arbeiderswijk. Behalve boetiekjes met lage prijzen kun je hier ook op zoek naar aparte winkeltjes die je nergens anders vindt. Een aanrader wat mij betreft!

Het 4711-Haus waar je parfum kunt kopen

Het 4711-Haus waar je parfum kunt kopen, foto door VollwertBIT (onder CC BY-SA 2.5)

Keulen staat uiteraard bekend om het parfum eau de cologne dat oorspronkelijk uit de stad afkomstig is. Wil je wat kopen, dan kun je hiervoor terecht bij het Farina-Haus (Obenmarspforten 21) of het 4711-Haus (Glockengasse 4). Dit zijn historisch de twee bekendste producenten van eau de cologne. In beide gevallen tref je behalve een leuke winkel ook een klein museum aan. Heb je niets met parfum maar wel met chocola? Breng dan een bezoek aan de winkel van het populaire chocolademuseum van Keulen. Hier vind je een enorm gevarieerd aanbod van heerlijke chocola!

Overdekte winkelcentra

Overdekte winkelcentra bieden uitkomst wanneer het regent. Maar in grote Duitse steden vind je er ook steeds meer interessante winkels en mogelijkheden goed te eten. Ik zet hieronder de belangrijkste overdekte winkelcentra van Keulen voor je onder elkaar.

De Neumarkt-Galerie, te herkennen aan het ijsje

De Neumarkt-Galerie, © Superbass / (onder CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)

Ten eerste is er de Neumarkt Galerie, een groot en modern ingericht winkelcentrum dat je niet kunt missen als je vanaf de Schildergasse komt. Het is het gebouw met een omgekeerd ijsje op het dak en aan de kant van de Neumarkt is er ook een kleine Albert Heijn to go. Binnen vind je sportartikelen, kleding, artikelen voor in huis en restaurants. De grootste boekenwinkel van Keulen, Mayersche, is tevens hier gevestigd. Soms wordt de Neumarkt Galerie aangeduid als het Olivandenhof, maar het gaat om hetzelfde complex.

De Opern-Passagen van Keulen

De Opern-Passagen van Keulen, foto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Iets verderop langs de Breite Straße vind je de schuin tegenover elkaar staande Opern-Passagen en de WDR Arkaden. Dit zijn kleinere, chique ingerichte winkelcentra. Het 4711-Haus waar je eau de cologne kunt kopen staat bijvoorbeeld tegen de Opern-Passagen aan. Verder zijn er juweliers, bloemenwinkels en winkels met elegante damesmode. Voor een avontuurlijke maaltijd en om even bij te komen van het shoppen kun je terecht in een van de twee Japanse restaurants. De Opern-Passagen is verder via een tunnel verbonden met station Appellhofplatz van de Stadtbahn van Keulen.

Een laatste leuke tip is het Rhein Center dat in het westen van Keulen vlakbij de A1 en de A4 ligt. Dit is een enorm overdekt winkelcentrum met meer dan 180 winkels, waaronder de enige Apple Store van Keulen. Je kunt het vanuit het centrum van Keulen bereiken met de Stadtbahn, maar zelf met de auto vanuit Nederland of België naar Keulen rijden is natuurlijk ook een optie. Parkeren kan gewoon bij het winkelcentrum, maar bedenk wel dat het Rhein Center nog binnen de zone ligt waar een milieusticker verplicht is.

Shoppen in Keulen tijdens kerst

Op de kerstmarkt van Keulen

Op de kerstmarkt van Keulen, foto door Sébastien Bertrand (onder CC BY 2.0)

De maand december is de populairste maand om Keulen te bezoeken en dat is niet zonder reden. Op maar liefst acht verschillende locaties in de stad vind je dan gezellige kerstmarkten met honderden stalletjes. Behalve typische kerstspullen uit tal van Europese landen, kun je hier ook terecht voor heerlijke lekkernijen! De hierboven genoemde winkelstraten en overdekte winkelcentra worden in deze periode vanzelfsprekend ondergedompeld in een magische kerstsfeer. Meer weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over de kerstmarkten van Keulen!

Praktische informatie

Winkelen in Duitsland gaat niet veel anders dan in Nederland. Wel zul je vaker met Sie oftewel u aangesproken worden en merk je dat alles wat formeler gaat. Betalen met je pinpas of creditcard is bij de meeste grote winkels geen probleem. Ook de mogelijkheid contactloos te betalen zie je steeds meer. Bedenk wel dat dit in Duitsland alleen kan tot een bedrag van €20. Verder wordt contant betalen in kleinere winkels en bij kleine bedragen nog altijd gewaardeerd. Ik kan dus aanraden altijd wat contant geld bij je te hebben.

Verder zijn de winkels in Keulen op zondag gesloten. Op de koopzondagen van Keulen zijn de winkels tijdens sommige evenementen echter geopend.

kaart: Winkelen in Keulen

Op de kaart heb ik tenslotte de in het artikel genoemde winkelstraten en andere locaties aangegeven. Dit zijn ten eerste Hohe Straße die ik met een rode en de Schildergasse die ik met een blauwe lijn heb aangegeven. Verder heb ik de Mittelstraße en de Pfeilstraße (A op de kaart), het Belgisches Viertel (B), Ehrenfeld (C), de Neumarkt Galerie (D), de Opern-Passagen (E) en de WDR Arkaden (F) gemarkeerd. Het Rhein Center ligt ten westen van de binnenstad aan de Aachener Straße en is eenvoudig te bereiken vanaf de A1 en de A4.

Bezig je bezoek aan Keulen te plannen? Kijk dan ook eens naar mijn artikelen over de trein naar Keulen en een hotel kiezen in Keulen. Ga je met de eigen auto? Dan heb je ongetwijfeld wat aan mijn informatie over parkeren in de stad en de verplichte milieusticker.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 08-11-2015. Laatst bijgewerkt op: