Het Duftmuseum im Farina-Haus in Keulen

Eau de cologne is een van de bekendste parfumsoorten ter wereld, maar niet iedereen weet dat het de Franse vertaling is van Keuls water en oorspronkelijk echt uit de stad Keulen afkomstig is. In het Duftmuseum im Farina-Haus, hetzelfde huis waar de Italiaanse Giovanni Farina drie eeuwen geleden eau de cologne uitvond, leer je er meer over.

foto: Het Duftmuseum im Farina-Haus

Het Duftmuseum im Farina-Haus, foto door Shankar S. (onder CC BY 2.0)

Ik vertel je hieronder wat er in het museum te zien is en ook wat over de geschiedenis van eau de cologne. Onderaan heb ik een kaart toegevoegd.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien in het parfummuseum?

Het oude huis van Giovanni Farina is vandaag de dag onveranderd in handen van dezelfde familie. Het doet gedeeltelijk dienst als hoofdkwartier van wat volmondig de Johann Maria Farina gegenüber dem Jülichs-Platz GmbH heet, het bedrijf dat nog altijd de originele eau de cologne produceert. Het andere deel van het gebouw is nu een museum waar je als toerist een kijkje kunt nemen.

Het museumgedeelte, officieel het Duftmuseum im Farina-Haus genoemd, kent meerdere etages waar je alles over de geschiedenis en het productieproces van eau de cologne kunt leren. Zo is er een oud destilleertoestel dat destijds nog door Giovanni Farina zelf gebruikt werd bij het maken van zijn parfum. Daarnaast zijn er historische foto’s, oude documenten, boeken en natuurlijk talloze eau-de-cologneflesjes uit een tijdsbestek van meer dan drie eeuwen. Ook interessant is de rococo inrichting van het gebouw in bijna exact dezelfde stijl als wat rond 1700 gebruikelijk was. Van het oorspronkelijke interieur zijn onder andere nog een bureau, enkele oude kasten en houten tonnen bewaard gebleven.

foto: binnenin het Duftmuseum

Binnenin het museum (foto vrijgegeven in het publieke domein)

Geschiedenis Duftmuseum im Farina-Haus

Giovanni Farina was een oorspronkelijk uit het Italiaanse Piëmont afkomstige inwoner van Keulen. In het begin van de 18e eeuw introduceerde hij een parfum dat hem naar eigen zeggen deed terugdenken aan zijn thuisland. Het rook naar:

…de Italiaanse voorjaarsmorgen na regen, sinaasappel, pompelmoes, citroen, bergamot, sukadevrucht, limoen, bloemen en kruiden…

Het parfum van Farina onderscheidde zich sterk van de tot dan toe gangbare parfums die vaak naar kaneel, sandelhout en muskus roken. Eau de cologne werd daarom als snel een groot succes en was vooral bij de vermogende klasse van Europa in trek. Zo was Farina bijvoorbeeld hofleverancier van Napoleon Bonaparte van Frankrijk en koningin Victoria van Engeland. Tegenwoordig is de productie van eau de cologne in handen van de achtste generatie van de familie.

Bereikbaarheid Duftmuseum

Het Farina-Haus staat midden in het centrum van Keulen, meteen tegenover het Wallraf-Richartz-Museum en niet ver van het stadhuis. Om het met de Stadtbahn te bereiken kun je lijn 5 naar station Rathaus onder het stadhuis nemen. Loop daarna via de Marsplatz naar het museum.

Rijd je met de auto naar Keulen, volg dan de borden naar de Alter Markt wat aan de andere kant van het stadhuis is. Parkeren kun je vervolgens in Parkhaus An Farina of in Parkhaus Gürzenich.

Algemene informatie

Het museum is enkel te bezoeken als onderdeel van een rondleiding met een gids. Deze kun je het beste van tevoren te boeken via de website van het Farina-Haus. Enkele malen per week wordt er tevens een rondleiding gegeven door een acteur in klederdracht.

Benieuwd wat er nog meer in Keulen te doen is op cultureel gebied? Kijk dan naar mijn overzicht van musea in de stad. Het Parfumhuis 4711 is een soortgelijke combinatie van een museum en een winkel.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 01-02-2014. Laatst bijgewerkt op: