Parfumhuis 4711 in Keulen

Eau de cologne is Frans voor Keuls water en het is ook de naam van het parfum dat al eeuwenlang in de stad gemaakt wordt. Een van de oudste en bekendste merken is 4711. Dit bestaat al sinds 1799 en is vernoemd naar het toenmalige huisnummer van de fabrikant. Nu kun je hier het Parfumhuis 4711 bezoeken, een elegant museum waar aan de hand van historische flacons en documenten de geschiedenis van het merk uiteengezet wordt. Ook is er een winkel met talloze parfumsoorten. Leuk dus om als cadeau uit Keulen mee terug te nemen!

Het 4711-Haus waar je parfum kunt kopen

Parfumhuis 4711 aan de Glockengasse, foto door VollwertBIT (onder CC BY-SA 2.5)

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien?

Meteen bij het binnenkomen wordt je verwelkomd door de verkwikkende geur van het parfum dat 4711 in de 18e eeuw op de de markt bracht. Onder het genot van deze geur kun je vervolgens de historische parfumflacons bekijken. Ook zijn er documenten, oorkondes en prachtige medailles. In ongeveer een half uur leer je zo alles over de fascinerende geschiedenis van 4711. Het hoogtepunt? Dat is het klokkenspel waarmee het beroemde verhaal van de huisnummering wordt uitbeeldt. Wil je nog meer weten? Meld je dan via de website aan voor de rondleiding die iedere zaterdagmiddag om 13:00 uur gegeven wordt.

Parfum te koop in de winkel van 4711

Parfum te koop in de winkel van 4711, foto door WestportWiki (onder CC BY-SA 3.0)

Parfumhuis 4711 doet ook dienst als een winkel waar je parfum kunt kopen. Denk dan niet aan de bekende parfumflesjes van 4711 die overal in Keulen verkrijgbaar zijn, maar juist aan een uitgebreid aanbod met exclusieve edities van exotische geurtjes. Wil je echt een leuk cadeau voor iemand kopen? Koop dan bijvoorbeeld een van historische parfumflesjes waar 4711 in de 19e eeuw beroemd mee werd. Ook kun je in het Parfumhuis terecht voor zeep, deodorant, scheerschuim en nog veel meer verzorgingsproducten van het merk.

Huisnummer 4711 staat nog altijd op de gevel

Huisnummer 4711 staat nog altijd op de gevel, foto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Voor de enthousiastelingen is het mogelijk een seminar te volgen. Dit klinkt deftig, maar het komt erop neer dat je samen met andere deelnemers je eigen eau de cologne samenstelt. Interessant voor grotere groepen dus! De seminars worden elke donderdag in het Duits gegeven, maar op aanvraag is een seminar in het Nederlands ook mogelijk.

Geschiedenis van het Parfumhuis 4711

Hoewel 4711 een van de oudste parfummerken van Keulen is, werd eau de cologne niet door de firma geïntroduceerd. Die eer gaat naar Johann Maria Farina die zijn eau de cologne in 1709 begon te verkopen. Farina’s nazaten bezitten nog altijd het Farina-Haus, een ander parfummuseum met winkel in Keulen.

Aan het einde van de 18e eeuw werd het parfum van Farina ontzettend populair. Zo was de familie bijvoorbeeld hofleverancier van Napoleon. Door dit succes brachten ook andere ondernemers in Keulen eau de cologne op de markt. Een hiervan was Wilhelm Mühlens. Naar eigen zeggen had hij het recept gekregen van een Karthuizer monnik in Italië, hoewel hiervoor ieder bewijs ontbreekt. Hij noemde zijn parfum ook Maria Farina, wat ontketende in een jarenlange juridische strijd. De familie Farina werd in het gelijk gesteld en vanaf halverwege de 19e eeuw mocht Mühlens de naam Maria Farina niet meer gebruiken.

4711-4

Het adressenboek uit 1797 met Wilhelm Mühlens op nummer 4711

Mühlens besloot daarop 4711 als merknaam voor zijn eau de cologne te gebruiken. Dit was zijn huisnummer in het jaar dat hij zijn firma was begonnen. Dit nummer, aangebracht door de Franse troepen van Napoleon die het maar raar vonden dat Keulen geen huisnummers kende, groeide na de dood van Mühlens uit tot de grootste parfumfabrikant van Keulen. Het verhaal van het aanbrengen van het huisnummer door een Franse soldaat ter paard wordt vandaag de dag nog altijd uitgebeeld op sommige parfumflacons van 4711.

Bereikbaarheid van Parfumhuis 4711

Parfumhuis 4711 is tegenwoordig niet meer op nummer 4711 te vinden, maar aan de Glockengasse 4. Hoewel het niet meer om hetzelfde gebouw gaat, staat het wel op dezelfde locatie. Het dichtstbijzijnde station van de Stadtbahn is Appellhofplatz. Volg vanaf hier de Neven-Du Mont-Straße naar het zuiden totdat je een REWE ziet, een Duitse supermarkt. Het Parfumhuis 4711 staat aan de andere kant van dit complex. Kom je vanaf Keulen Hauptbahnhof bij de Dom dan kun je het ook goed aflopen. Volg de Hohe Straße totdat je bij de Brückenstraße komt. Volg deze straat tot Parfumhuis 4711.

Ben je met de auto in Keulen en zoek je een parkeerplaats in de buurt? Dan kun je onder de Opern Passagen terecht. Dit is het grote overdekte winkelcentrum waar Parfumhuis 4711 tegenaan staat. Kijk voor meer informatie naar mijn artikel over parkeren in Keulen.

Algemene informatie

Wil je andere musea in Keulen bezoeken? Overweeg dan ook het Farina-Haus dat ik al in het artikel genoemd heb. Dit gaat over de oudste fabrikant van eau de cologne in de stad. Verder kun je mijn overzicht van musea in Keulen eens bekijken.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 16-11-2015. Laatst bijgewerkt op: