Winkelen in de Hohe Straße van Keulen

Ga je naar Keulen, dan zul je bijna zeker de Hohe Straße bezoeken. Dit is een belangrijke winkelstraat die de beroemde Dom met het commerciële centrum van de stad verbindt. In Keulen kent alleen de Schildergasse meer bezoekers, maar beide staan ze in de top tien van drukste winkelstraten van Duitsland. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de Hohe Straße van Keulen.

De Hohe Straße van Keulen

De Hohe Straße van Keulen, foto door shankar s. (onder CC BY 2.0)

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Winkelen in de Hohe Straße

Hoewel de Hohe Straße slechts 8 meter breed en 683 meter lang is, vind je er verrassend veel winkels. Aan het noordelijke uiteinde van de voetgangerszone, bij de Wallrafplatz, kun je terecht voor talloze kledingwinkels. Zowel internationale als Duitse ketens zijn prima vertegenwoordigd. Het gaat dan vooral om grotere of wat duurdere winkels. Door de hoge huurprijzen zijn er in de Hohe Straße weinig kleine boetiekjes. Hiervoor kun je beter een van de vele zijstraatjes induiken.

Loop je verder, dan kom je halverwege een aantal grote sport- en schoenenwinkels tegen. Ze worden afgewisseld door de ook in Nederland bekende MediaMarkt en Amerikaanse fastfoodketens. Nog weer iets verder gaan deze over op parfumeries, juweliers en winkels van dure horlogemerken. Je vindt er echter ook een C&A, een H&M en zelfs een HEMA waarvan je in Duitsland inmiddels ook vestigingen hebt. Eveneens leuk is de LEGO-winkel bij het begin van de Schildergasse.

De Galeria Kaufhof

De Galeria Kaufhof aan de Hohe Straße, foto door Jamie Moore (onder CC BY-ND 2.0)

Bijna aan het zuidelijke uiteinde van de voetgangerszone vind je tenslotte een Saturn, de supermarkt Rewe en de Galeria Kaufhof. Dit laatste is een van de grootste warenhuizen van Duitsland en de vestiging aan de Hohe Straße is de hoofdvestiging van het grote concern. Het gebouw bestaat al sinds 1914.

Geschiedenis van de Hohe Straße

De Hohe Straße zelf is veel ouder en gaat terug naar de tijd van de Romeinen. De straat heette toen de Cardo Maximus en liep van de noordelijke naar de zuidelijke toegangspoort. De andere belangrijke Romeinse straat was de Decumanus Maximus, wat nu de Schildergasse is. Deze liep van de westelijke toegangspoort naar de haven. De kruising van deze twee straten was in de Romeinse tijd het middelpunt van de stad.

Ook tijdens de middeleeuwen was de Hohe Straße een belangrijke straat. Zo stonden de nu niet meer bestaande oude universiteit en de stadswaag van Keulen hier, maar ook smederijen waar je wapens, harnassen en helmen kon kopen. Verder stonden er enkele kerken en kloosters. Sommige zijstraten, zoals An St. Agatha bij de Galeria Kaufhof, doen hier nog aan terugdenken.

De Hohe Straße in 1895

De Hohe Straße in 1895 met tal van niet langer bestaande gebouwen

Helaas zijn de oude middeleeuwse gebouwen tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog allemaal verloren gegaan. Tegenwoordig vind je aan de Hohe Straße vooral lelijke gebouwen van de jaren 1950 die sinds de eeuwwisseling steeds vaker afgewisseld worden door moderne, glazen gevels. Wel is het middeleeuwse stratenpatroon behouden, wat verklaart waarom de Hohe Straße zo smal is.

's Avonds is het wat minder druk in de Hohe Straße

's Avonds is het wat minder druk in de Hohe Straße

Naam van de straat

Hoewel de Hohe Straße ruim tweeduizend jaar oud is, gaat de naam slechts twee eeuwen terug de tijd in. Keulen was toen bezet door de troepen van Napoleon die een einde maakten aan de tot dan toe gebruikelijke wirwar aan stratennamen en huisnummers. Zij waren het die met de naam rue haute kwamen, omdat de straat 10 tot 15 meter hoger dan de Rijn lag. De Duitse vertaling Hohe Straße wordt tot op de dag van vandaag gebruikt.

Bereikbaarheid Hohe Straße

Om de Hohe Straße te bereiken kun je eenvoudig vanaf het plein voorn de Dom van Keulen richting de Wallrafplatz lopen. Dit plein ligt direct ten zuiden van de Dom. Aan de andere kant van de Wallrafplatz begint de Hohe Straße. Moet je uit een ander deel van de stad komen, dan kun je ook de Stadtbahn nemen naar station Heumarkt vanaf waar het enkele minuten lopen is. Volg hiervoor de Pipinstraße in de tegenovergestelde richting vanaf de Rijn totdat je bij de Galeria Kaufhof komt. Ben je met de auto, kijk dan even naar mijn artikel over parkeren in Keulen.

Verder lezen

Vind je dit artikel handig? Dan heb je vast ook wel wat aan mijn artikel over de Schildergasse en mijn algemene artikel over winkelen in Keulen. Mijn artikel over koopzondagen in Keulen komt misschien ook van pas.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 12-12-2017. Laatst bijgewerkt op: