Het chocolademuseum van Keulen

Bijna iedereen houdt van chocola, zelfs Duitsers. Het komt daarom vast niet als verrassing dat het Imhoff-Schokoladenmuseum in Keulen het populairste en meest smakelijke museum van de stad is. Met jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers staat het zelfs in de top 10 meest bezochte musea van Duitsland! Ga je naar Keulen, dan kan ik een bezoek aan het chocolademuseum zeker aanraden.

Imhoff-Schokoladenmuseum

Het Imhoff-Schokoladenmuseum, foto door Daniel Frey (onder CC BY-SA 2.0)

In dit artikel lees je alles wat je moet weten om je voor te bereiden op een bezoek aan het chocolademuseum. Onderaan vertel ik je hoe je het museum bereikt.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er in het chocolademuseum van Keulen te zien?

Proeven van cultuur in een of ander stil en leeg museum met schilderijen aan de muur, of proeven van verschillende soorten overheerlijke chocola. Die keuze lijkt me snel gemaakt. Toch, behalve proeven kun je in het bijzonder leuke Imhoff-Schokoladenmuseum ook alles leren van de geschiedenis van chocola. Die gaat vele honderden jaren terug in de tijd naar de Maya’s en Azteken van het huidige Mexico. Een hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de bekers die destijds door deze culturen werden gebruikt voor het drinken van vloeibare chocola. Dit was voordat chocola beschikbaar werd in de vaste vorm zoals we die vandaag de dag kennen. Verder kom je in de historische exhibitie ook alles te weten hoe chocolade meegenomen werd naar Europa en vervolgens bekend werd in de rest van de wereld.

foto: de chocoladefontein van Imhoff

De chocoladefontein, foto door Rubén Vique (onder CC BY 2.0)

Een ander deel van het museum spitst zich toe op de chocoladeproductie. Er is zelfs een klein tropenhuis met klimaatcontrole waar je echte cacaobomen kunt bekijken. Het productieproces wordt uitgelegd met miniatuurversies van chocolademachines die kleine chocoladereepjes maken welke je als bezoeker meekrijgt. Behalve deze miniatuurmachines beschikt het museum nog over enkele historische chocolademachines uit de 19e eeuw die je kunt bekijken. Ook is er een fontein van vloeibare chocolade waar een medewerker wafels in dipt om heerlijk van te kunnen smullen. Je kunt deze zien op de foto hierboven.

Grand Café en winkel

Het spreekt voor zich dat je na het bezoeken van het museum trek hebt in chocola. Gelukkig is er in het museum een speciale chocoladewinkel met meer dan 320 verschillende soorten. Vooral chocolade van de Zwitserse firma Lindt & Sprüngli, sinds 2006 partner van het museum, is hier goed vertegenwoordigd. Houd wel rekening met prijzen die iets hoger liggen dan wanneer je het in de supermarkt zou kopen. Daar tegenover staat dat je in de supermarkt heel wat minder exotische soorten chocola zult aantreffen.

Bonbons te koop in het Grand Café

Bonbons te koop in het Grand Café, foto door Daniel Farell (CC BY-SA 2.0)

In het Chocolat Grand Café van kun je tenslotte terecht voor chocoladegebakjes, bonbons, ijs en een uitstekend uitzicht over de Rijn. Ook heerlijke vloeibare chocolade zoals deze door de Maya’s en Azteken gedronken werd staat hier op de menukaart.

Rondleidingen, proeverijen en cursussen

Behalve in je eigen tempo het museum bekijken, is het eveneens mogelijk dit als onderdeel van een rondleiding te doen. Ieder weekend zijn er algemene rondleidingen waar je je zo bij kunt aansluiten, maar voor grotere groepen zoals schoolklassen kan ook doordeweeks iets geregeld worden. Wel zul je extra voor de rondleidingen moeten betalen. Daarnaast organiseert het museum regelmatig proeverijen met thema’s zoals Chocolade & Wijn, Chocolade & Bier of Chocolade & Tequila. Wil je liever zelf aan de slag met chocola? Volg dan een van de cursussen waar je bijvoorbeeld kunt leren om bonbons te maken. Een actueel overzicht van het aanbod kun je op de website van het museum vinden.

Geschiedenis chocolademuseum van Keulen

Het chocolademuseum werd in 1993 geopend door Hans Imhoff, de man die in Duitsland ook wel bekend staat als de Schokoladenkönig. Als zakenman kocht hij in 1972 de fabriek van Stollwerck op, een van de oudste en grootste chocolademerken van Duitsland. Gefascineerd door de geschiedenis en de productie van chocola, speelde hij al in de jaren 1980 met het idee een museum op te zetten. Een voorproefje volgde met een tentoonstelling tijdens het 150-jarige jubileum van Stollwerck in 1989. Dit werd een groot succes en vier jaar later volgde een museum in een speciaal door architect Fritz Eller ontworpen gebouw langs de Rijn.

Tot 2006 was Stollwerck de vaste partner van het museum, dat tot dan toe ook officieel het Imhoff-Stollwerck-Museum heette. Nadat het Zwitserse Lindt & Sprüngli de functie van Stollwerck had overgenomen, werd den naam van het museum aangepast naar simpelweg Imhoff-Schokoladenmuseum. Dit was een jaar voor de dood van Hans Imhoff, die in 2007 stierf.

Bereikbaarheid chocolademuseum

Het chocolademuseum ligt meteen bij de ingang van de Rheinauhafen langs de Rijn. Het dichtstbijzijnde station van de Stadtbahn ligt op het zuidelijke uiteinde van de Heumarkt op lijnen 1, 7 en 9. Vanaf hier loop je in ongeveer 5 minuten naar het museum. Kom je met de trein naar Keulen, dan kun je vanaf het hoofdstation ook eenvoudigweg de promenade langs de Rijn volgen. Na een wandeling van 20 minuten sta je dan voor het museum.

Parkeren bij het chocolademuseum

Rijd je met de auto naar Keulen, dan heb je in de directe omgeving voldoende gelegenheid te parkeren. Mijn aanrader is parkeergarage Rheinauhafen. Binnenin deze parkeergarage neem je uitgang 1.01 om bij het museum uit te komen. Iets verderop, daar waar de Heumarkt op de Rijn uitkomt, kun je je auto ook kwijt in parkeergarage Maritim. Houd wel in het achterhoofd dat je voor de binnenstad van Keulen een milieusticker nodig hebt.

Algemene informatie

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Het chocolademuseum is niet het enige fascinerende museum van de stad. Benieuwd wat er in Keulen verder nog te doen is op cultureel gebied? Bekijk dan mijn overzicht van alle musea in Keulen.

Publicatiedatum: 28-02-2014. Laatst bijgewerkt op: