Rondvaarten en riviercruises op de Rijn

Keulen is een stad aan de Rijn en om echt te genieten kun je aan een rondvaart op de rivier maken. Dit is al mogelijk voor minder dan €10 per persoon en zo zie je de stad van een heel andere kant. Ook kun je vanuit Keulen een cruise van meerdere dagen langs de bergen en kastelen stroomopwaarts richting Koblenz maken. In dit artikel zet ik de mogelijkheden voor je op een rij.

De RheinEnergie van rederij KD in Keulen

De RheinEnergie van rederij KD in Keulen, foto door Rolf Heinrich (onder CC BY 3.0)

Omdat je bij de riviercruises de stad verlaat, heb ik dit artikel bij de categorie Uitstapjes buiten Keulen ingedeeld. Natuurlijk kun je het ook bij een rondvaart in de stad zelf houden.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Verschillende soorten rondvaarten en cruises

Wil je graag een rondvaart op de Rijn maken, maar liever niet teveel geld uitgeven? Dan is een havenrondvaart de beste keuze. Deze worden uitgevoerd door de in Keulen zelf gevestigde rederijen en duren meestal één, twee of drie uur. De schepen vertrekken allemaal vanaf het stukje oever tussen de Dom van Keulen en het chocolademuseum. Afhankelijk van de duur van de rondvaart, zullen de meeste schepen op en neer varen naar Rodenkirchen net ten zuiden of Mülheim net ten noorden van de stad. De langere rondvaarten van drie uur zullen naar beide varen. Deze rondvaarten zijn beschikbaar vanaf net geen €10 per persoon.

Rondvaartschepen 's nachts

Rondvaartschepen 's nachts, foto door Rolf Heinrich (onder CC BY 3.0)

Ook ‘s avonds kun je bij dezelfde rederijen in Keulen terecht voor een rondvaart. Deze duren vaak langer, denk dan aan ongeveer vier uur, en zijn ook iets duurder. De hogere prijs betaalt zich snel terug doordat je aan boord kunt eten en er vaak voorstellingen zoals musicals, cabaret of zelfs grote feesten georganiseerd worden. Verder zorgen de verlichte Dom en de middeleeuwse huizen van de Altstadt een unieke sfeer op het water. Tijdens belangrijke festivals, zoals de kerstmis van Keulen of de Kölner Lichter met een groot vuurwerkspektakel, zetten de rederijen een groot aantal schepen in voor rondvaarten tijdens de avonduren. Houd rekening met prijzen vanaf ongeveer €30 per persoon.

Een stukje van de Romantische Rijn

Een stukje van de Romantische Rijn, foto door Robert Brands (onder CC BY-ND 2.0)

De laatste optie is een riviercruise waarbij je Keulen verlaat. Ook hier vertrekken de schepen vanaf de oever tussen de Dom en het chocolademuseum. Erg populair zijn dagtochten naar het Siebengebirge ten zuiden van Bonn, waarbij je onder meer de kastelen Drachenburg en Drachenfels kunt bekijken. Wil je nog meer zien? Kies dan voor een cruise van meerdere dagen naar wat de Romantische Rijn genoemd wordt. Dit is het deel tussen Bonn en Bingen waarbij de rivier zich tussen beboste bergen slingert en je tientallen middeleeuwse kastelen kunt bekijken. Het deel tussen Koblenz en Bingen is zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. De prijzen lopen uiteen van €30 voor een dagtocht tot honderden euro’s voor een riviercruise van meerdere dagen.

De belangrijkste rederijen in Keulen

Wie liever een rondvaart in Keulen zelf maakt of een dagtocht naar het Siebengebirge, kan zoals ik hierboven al schreef terecht bij de rederijen van Keulen. Meestal is het niet nodig van tevoren te reserveren en kun je de kaartjes gewoon bij de aanlegsteigers kopen. Wil je toch van tevoren kaartjes kopen? Kijk dan eens op de website kölnticket.de waar kaartjes voor de verschillende tochten en cruises van de drie rederijen in Keulen verkrijgbaar zijn.

Köln-Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt

De RheinFantasie van rederij KD

De RheinFantasie van rederij KD, foto door Rolf Heinrich (onder CC BY 3.0)

De Köln-Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt, meestal afgekort tot KD, is de grootste rederij voor rondvaarten en cruises van de stad. Het bedrijf gaat terug tot 1825 en de aanlegsteigers bevinden zich meteen bij de Altstadt. Zeven schepen worden ingezet in Keulen zelf, terwijl de overige regelmatig over de Rijn helemaal tot aan Frankfurt of over de Moezel varen. Ook ‘s avonds en tijdens festivals en evenementen biedt KD een ruim aanbod van interessante rondvaarten.

KölnTourist

De Rheinland van rederij KölnTourist

De Rheinland van rederij KölnTourist, foto door Rolf Heinrich (onder CC BY 3.0)

KölnTourist is een kleinere rederij met vier schepen. De rederij richt zich met name op rondvaarten in Keulen vanaf de aanlegsteiger bij de Hohenzollernbücke. Verder organiseren ze dagtochtjes naar het Siebengebirge die vertrekken bij de aanlegsteiger bij het chocolademuseum. ‘s Avonds en tijdens festiviteiten biedt KölnTourist ook rondvaarten aan, maar je hebt wat minder keuze dan bij KD.

Dampfschiffahrt “Colonia”

De Willi Ostermann van rederij Dampfschiffahrt "Colonia"

De Willi Ostermann van Dampfschiffahrt "Colonia", foto Rolf Heinrich (onder CC BY 3.0)

Het naar een oud stoomschip vernoemde Dampfschiffahrt “Colonia” is de derde en kleinste rederij van Keulen met drie schepen. Hier vind je alleen rondvaarten in Keulen zelf en dus geen langere riviercruises. De rederij heeft meerdere steigers, waarvan die naast de Hohenzollernbrücke en bij de Kölner Zoo zich in het centrum bevinden. Het is met Dampfschiffahrt “Colonia” ook mogelijk voor slechts €3,20 een korte tocht van de ene naar de andere aanlegsteiger te maken.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 07-09-2015. Laatst bijgewerkt op: