Kölner Lichter, vuurwerkfestival op de Rijn

De Kölner Lichter zijn helaas tot nader bericht afgelast. De organisatie noemt stijgende kosten vanwege inflatie als oorzaak. Er zijn plannen voor een nieuwe voorstelling in 2025, maar een beslissing is nog niet genomen.

De Kölner Lichter, een grote voorstelling met vuurwerk, verlichting en muziek op en langs de oevers van de Rijn, is een van de mooiste festivals van Keulen en de grootste vuurwerkvoorstelling van Duitsland. Een aanrader dus! De Kölner Lichter wordt iedere zomer op de tweede of de derde zaterdag van juli gehouden en trekt dan een half miljoen toeschouwers. In 2021 valt het op 10 juli.

De Kölner Lichter

Vuurwerk tijdens de Kölner Lichter, foto door Fabian Vervelde (CC BY-SA 2.0)

In dit artikel vertel ik je wat er op het programma staat en wat de beste locaties zijn om het vuurwerk te bekijken. Aan het einde heb ik een kaart toegevoegd.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Kölner Lichter programma in 2021

Hoewel de oevers van de Rijn tussen de Hohenzollernbrücke en de Zoobrücke bij de dierentuin vanaf 14:00 toegankelijk zijn, begint het eigenlijke festival pas ‘s avonds. Ik zet hieronder de belangrijkste evenementen voor je op een rij. Wil je ze allemaal meemaken, dan is het aan te raden vanaf 20:00 aanwezig te zijn.

Toeschouwers bekijken het vuurwerk

Toeschouwers bekijken het vuurwerk, foto door Thorsten Mohr (CC BY-SA 2.0)

Na afloop kun je je naar je hotel begeven. Dit zal zich waarschijnlijk in de binnenstad bevinden. Zoek je nog een geschikt hotel? Kijk dan naar mijn artikel over een hotel kiezen in Keulen. Het is natuurlijk ook mogelijk na afloop iets van het nachtleven van Keulen mee te maken. In veel bars en cafés worden er op deze dag namelijk feesten georganiseerd die in het teken het festival staan. Een aanrader is de Altstadt die je kunt bereiken door vanaf de Hohenzollernbrücke de westelijke oever van de Rijn te volgen naar het zuiden.

Beste locatie Kölner Lichter

Zoals ik hierboven al vermeld heb, worden de evenementen georganiseerd tussen de Hohenzollernbrücke en de Zoobrücke in. Er zijn drie manieren om het spektakel bij te wonen, namelijk vanaf een van de tegen betaling toegankelijke locaties, vanaf de gratis toegankelijke oevers van de rivier of vanaf een van de rondvaartboten. Bekijk voor de locaties ook de kaart onderaan dit artikel.

Tegen betaling toegankelijke locaties

De schepen vanaf waar het vuurwerk wordt afgestoken liggen ter hoogte van de Tanzbrunnen. Aan de linkeroever van de rivier vind je hier de Früh-Tribüne met een groot aantal zitplaatsen, terwijl je aan de rechteroever terecht kunt op het Domblick Terrasse. Hoewel beide met €73,80 en €111,40 eigenlijk schandalig duur zijn, zul je er toch vroeg bij moeten zijn om een kaartje te bemachtigen. Dit zijn namelijk de beste locaties om het vuurwerk te bekijken. Kaartjes koop je via de website van het evenement welke je onderaan dit artikel vindt.

Verlichting tijdens de Kölner Lichter

Verlichting tijdens de Kölner Lichter, foto door Mario Goebbels (CC BY-SA 2.0)

De Hohenzollernbrücke zelf, tijdens het evenement afgesloten voor doorgaand voetverkeer, is de derde locatie die tijdens de Kölner Lichter tegen betaling toegankelijk is. De prijs is met €40 iets schappelijker maar nog steeds aan de dure kant. Hoewel je verder bij het vuurwerk vandaan staat, wordt dit weer gecompenseerd doordat je je hoger boven de rivier bevindt. Let er trouwens op dat op al deze locaties hapjes en drankjes niet bij de prijs inbegrepen zijn.

Gratis staplaatsen langs de oever

Het is ook mogelijk zonder betaling vanaf een van de oevers van de rivier het spektakel mee te maken. Het uitzicht kan door in de weg staande bomen soms iets minder zijn, maar is tenzij je een heel serieuze vuurwerkfanaat bent meer dan goed genoeg voor een leuke avond. Denk er wel aan dat de oevers met hekken in secties verdeeld zijn. Bij te grote drukte worden de secties afgesloten en wordt je verzocht verder langs de rivier door te lopen.

Vaak zijn de secties aan beide oevers het dichtst bij de Hohenzollernbrücke het eerste vol. Ook het Rheinpark is door het strand en de mogelijkheden op het gras te zitten een populaire gratis locatie. Wil je zeker zijn van een plaats vanaf waar je het grote vuurwerk kunt bekijken, zorg dan dat je niet pas om 23:15 bij de rivier aankomt. Wees een uur of nog liever twee uur eerder. De linkeroever in de buurt van de Zoobrücke is meestal het minst druk.

De Kölner Lichter vanaf een rondvaartboot

Het is tenslotte ook mogelijk de Kölner Lichter bij te wonen vanaf een van de rondvaartboten. Deze vertrekken zoals je in het programma hebt kunnen lezen om 21:50 in Porz en varen dan naar het centrum. De prijzen lopen nogal uiteen, van €90 tot meer dan €300 per persoon, maar wel zit hier vaak een buffet en drank bij inbegrepen. Dat maakt de hoge prijs dus meer de moeite waard dan een ticket voor een van de tribunes. Bovendien ben je meteen vanaf de Rijn zelf natuurlijk verzekerd van een geweldig uitzicht. Kaartjes voor de rondvaartboten kun je opnieuw kopen via de website van het evenement.

Tip: wil je een rondvaart op de Rijn maken maar niet tijdens de Kölner Lichter? Lees dan mijn algemene artikel over rondvaarten op de Rijn.

Bereikbaarheid

kaart van de Kölner Lichter

Op de kaart heb ik de Hohenzollernbrücke (onderaan) en de Zoobrücke (bovenaan) aangegeven met blauwe lijnen. De evenementen worden dus gehouden tussen deze twee bruggen in. De schepen vanaf waar het vuurwerk wordt afgestoken liggen bij punt A. De Früh-Tribüne bevindt zich bij B en het Domblick Terrasse bij C, meteen aan weerszijden van het vuurwerk. Ook langs de gratis toegankelijke oevers van de rivier is het spektakel goed te bekijken. De Tanzbrunnen waar de bands optreden bevindt zich bij D, maar dit ligt iets bij de rivier vandaan en is een minder goede plek om het vuurwerk te zien.

Doordat dit deel van de Rijn niet ver bij het station (E) (lees mijn artikel over de trein naar Keulen), de Dom van Keulen (F) en de beurshallen (G) vandaan ligt, is alles eenvoudig te bereiken. Zoek je parkeergelegenheid? Kijk dan even naar mijn artikel over parkeren in Keulen.

Algemene informatie Kölner Lichter

Ben je op zoek naar andere festivals zoals de gezellige kerstmarkten in december en het beroemde carnaval een maand later? Dan kun je voor een overzicht kijken op mijn pagina met festivals en evenementen in Keulen. Veel plezier!

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 08-06-2015. Laatst bijgewerkt op: