De Hohenzollernbrücke van Keulen

De imposante en meer dan een eeuw oude Hohenzollernbrücke over de Rijn in Keulen, is met elke dag meer dan 1200 treinen de drukste spoorbrug van Duitsland. Ook biedt de brug een goed uitzicht over de rivier en de mogelijkheid prachtige foto’s te nemen. Köln Hauptbahnhof en de Dom staan meteen aan het westelijke uiteinde van de brug. Aan de andere kant vind je de beursgebouwen.

foto: Hohenzollernbrücke met de Dom van Keulen op de achtergrond

Hohenzollernbrücke met de Dom, foto door Cha già José onder CC BY-SA 2.0

Je leest hieronder meer info die je moet weten voordat je de brug bezoekt. Ik heb aan het einde van het artikel een kaart toegevoegd en wat praktische tips.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Voor toeristen is een bezoek aan de Hohenzollernbrücke zeker aan te raden. Met een totale lengte van 410 meter is namelijk het een indrukwekkende verschijning. In feite bestaat de brug echter uit drie naast elkaar liggende spoorbanen die elk over opnieuw drie massieve ijzeren boogconstructies beschikken. De bogen aan de westelijke oever zijn 119 meter lang, de middelste bogen 168 meter en die aan de oostelijke oever 123 meter.

Een trein die over de brug gaat

Een trein die over de brug gaat

Tenzij je naar Keulen vliegt of de stad met de eigen auto bezoekt, zal je eerste kennismaking met de brug waarschijnlijk vanuit de trein zijn. Het is echter ook mogelijk over de brug heen te lopen, zodat je het ijzerwerk, de stad en de vele schepen op de Rijn meer op je gemak kunt bekijken. Aan beide zijden van de brug zijn hiervoor voetpaden aangelegd, waarbij het voetpad aan de zuidkant het meest aan te raden is. Vanaf hier kun je namelijk de Dom bekijken en bij goed weer zelfs het Siebengebirge ten zuiden van Bonn zien.

Ook zijn aan beide oevers twee pleintjes aan de zuidkant van de brug aangelegd. Hierop en naast de voetpaden aan de noordkant van de brug vind je vier grote ruiterstandbeelden. Deze zijn van Frederik Willem IV, Wilhelm I, Frederik III en Wilhelm II, vier op elkaar volgende koningen van Pruisen en (vanaf Wilhelm I) keizers van Duitsland.

Liefdessloten aan de Hohenzollernbrücke

Liefdessloten op de Hohenzollernbrücke

Liefdessloten op de Hohenzollernbrücke

Bij een bezoek aan de brug zal het je ongetwijfeld opvallen dat de hekken tussen de voetpaden en het spoor vol hangen met kleine sloten. Dit is een sinds 2007 uit Italië overgewaaide gewoonte waarbij twee geliefden een slot aan het hek van een brug bevestigen en de sleutel daarna in de rivier gooien. Op veel van de sloten, waarvan er naar schatting inmiddels bijna 100.000 aan de brug hangen, staan de namen van de twee geliefden vermeld. Deutsche Bahn heeft aangegeven het bevestigen van de sloten te gedogen en dat het extra gewicht geen gevaar voor de brug vormt. Laat dus gerust je eigen slot achter in Keulen.

Geschiedenis van de brug

De geschiedenis van de Hohenzollernbrücke gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. Keulen groeide toen erg snel en de oudere Dombrücke voldeed niet meer voor het in 1894 geopende treinstation van de stad. Plannen om een nieuwe brug te bouwen kwamen dus al snel op tafel en de Hohenzollernbrücke werd tussen 1907 en 1911 voltooid. Voor de opening was keizer Wilhelm II persoonlijk aanwezig om de brug in te wijden.

De Hohenzollernbrücke ‘s nachts

Hohenzollernbrücke ‘s nachts, foto door Lars Steffens onder CC BY-SA 2.0

Wel zag de brug er toen nog iets anders uit dan vandaag de dag. Aan beide oevers stonden namelijk enorme neoromaanse poorten om de gotische Dom van Keulen te complementeren. Deze poorten zijn helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. De brug zelf werd in 1945 door de Wehrmacht gedeeltelijk opgeblazen om de geallieerde troepen vertraging op te laten lopen, maar werd in de jaren na de oorlog herbouwd.

Bereikbaarheid Hohenzollernbrücke

Doordat de Hohenzollernbrücke niet ver van Köln Hauptbahnhof ligt, is het een van de best bereikbare attracties van de stad. Kies vanaf het station, waar ook alle lijnen van de S-Bahn en lijnen 5, 16 en 18 van de Stadtbahn stoppen, de zuidelijke uitgang aan de zijde van de Dom. Loop dan de trappen van de Dom op en sla linksaf, totdat je bij een plein met rode tegels komt. Volg dit tot de rivier en je staat oog in oog met de brug. Kom je vanaf de westelijke oever of wil je vanaf daar weer een trein terug nemen, kies dan voor station Köln Messe/Deutz. Wederom alle lijnen van de S-Bahn stoppen hier, evenals lijnen 1 en 9 van de U-Bahn. Kies voor de zuidelijke uitgang aan de Ottoplatz, vanaf waar je door een park langs het spoor zo naar de brug toe loopt.

Wat parkeergelegenheid betreft kun je ook aan beide oevers van de Rijn terecht. Op de oostelijke oever ligt parkeergarage LVR het meest voor de hand, terwijl je de brug aan de linkeroever het beste bereikt vanaf garage Philharmonie. Lees voor meer informatie mijn artikel over parkeren in Keulen.

Algemene informatie

Heb je tijd over? Bekijk ook eens mijn overzicht van bezienswaardigheden in Keulen om te zien wat er nog meer in de stad te zien en te doen valt.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 06-12-2013. Laatst bijgewerkt op: