Kölner Zoo, de dierentuin van Keulen

Als je eens wat anders wilt dan kerken en musea, dan is de Kölner Zoo het overwegen waard. Vooral als uitstapje met de kinderen, maar ook als je gewoon van dieren houdt is deze op twee na oudste dierentuin van Duitsland een heuse aanrader. Wil je niet de rest van Keulen bezoeken? Dan is de Kölner Zoo prima te doen als een dagtochtje vanuit Nederland en België.

foto: ingang van de Kölner Zoo

Ingang van de Kölner Zoo, foto door Thomas Depenbusch (onder CC BY 2.0)

Je leest hieronder wat er in de dierentuin te zien. Ook vertel ik meer over de geschiedenis, de bereikbaarheid en nog wat praktische info over de Kölner Zoo.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien in de Kölner Zoo?

In de dierentuin van Keulen zijn meer dan 10.000 dieren verdeeld over 750 verschillende diersoorten te bekijken. Vooral wat apen en halfapen betreft zit je er goed. In het Urwaldhaus, het Südamerikahaus en het Lemurenhaus vind je meer dan 25 soorten primaten, waaronder oerlelijke orang-oetans en serieuze mantelbavianen. Energieke slingerapen, klauwapen en ringstaartmaki’s zijn ook van de partij. Olifanten zijn een andere goed vertegenwoordigde diersoort. In het Elefantenhaus kun je bijvoorbeeld de grootste kudde Indische olifanten van Europa bekijken. Leuk om te weten is dat de olifanten nog altijd in het oorspronkelijke gebouw uit 1863 gevestigd zijn.

Bavianen in de dierentuin van Keulen

Bavianen in de dierentuin van Keulen, foto door Thorsten Mohr (onder CC BY-SA 2.0)

Daarnaast kent de dierentuin een Hippodom met moddervette nijlpaarden, angstaanjagende krokodillen en nog veel meer kleinere dieren. Rond de vijvers kun je de kolossale Canadese muskusos en de gespierde banteng uit Zuid-Oost Azië bekijken. Ze leven samen met zebra’s, giraffen en de verwante okapi’s. Ook de grizzlyberen, brilberen, honingberen en schattige rode panda’s zijn leuk, evenals de leeuwen, tijgers en luipaarden. Tenslotte is er nog een aquarium met vissen, slangen en hagedissen, een vogelkooi met prachtige tropische vogels en een aparte uilenkooi.

foto: olifanten in de Kölner Zoo

Olifanten in de dierentuin, foto door Daniel Herding (onder CC BY-SA 2.0)

Kortom, aan dieren geen gebrek in de Kölner Zoo. Wil je meer informatie dan op de bordjes staat? Kies dan voor een rondleiding met een medewerker van de dierentoon. Dit is vooral een leuk idee als uitstapje met bijvoorbeeld een schoolklas. Op de website van de Kölner Zoo vind je meer informatie.

Geschiedenis dierentuin van Keulen

Na de dierentuinen van Berlijn en Frankfurt is die van Keulen de oudste van Duitsland. De Zoologische Garten Köln, zoals de volledige naam nog altijd luidt, werd opgericht in 1860 dankzij de inspanningen van Caspar Garthe. Dit was een vooraanstaande onderwijzer aan de Hogere Burgerschool van Keulen. Behalve dieren waren er tot het begin van de 20e eeuw ook gevangen genomen exotische volkeren uit onder meer Nieuw-Caledonië en de binnenlanden van Afrika te bekijken. De normen en waarden waren nog wat anders in die tijd.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de Kölner Zoo echter snel in een moderne dierentuin en volgde er tevens een flinke uitbreiding. Zo werd in 1971 een aquarium gebouwd, in 1985 een groot apenhuis en het tropische onderkomen met klimaatcontrole volgde in het jaar 2000. Vandaag de dag is de dierentuin ruim viermaal zo groot als tijdens de eerste opening in 1860.

Bereikbaarheid van de dierentuin

De dierentuin ligt iets ten noorden van het centrum van Keulen langs de linkeroever van de Rijn. Vanuit de binnenstad kun je lijn 18 van de Stadtbahn nemen naar station Zoo/Flora vanaf waar je meteen naar de ingang kunt lopen.

Kölner Zoo met de auto

Kom je met de auto vanuit Nederland en neem je de A57, dan kun je via de Innere Kanalstraße de borden naar de dierentuin volgen. Neem je juist de A3 naar Keulen, dan is het mogelijk de A55a langs het beursterrein te nemen. Zodra je de rivier overgestoken bent, vind je de dierentuin dan aan je rechterhand. Parkeren is mogelijk meteen tegenover de ingang in de Zoo P+R-garage. Deze is tegelijk met de dierentuin geopend en kost €2,60 voor een hele dag. Let er wel op dat de dierentuin in de Umweltzone van Keulen ligt, waardoor het verplicht is over een milieusticker te beschikken.

Algemene informatie

In Keulen is nog veel meer te zien dan enkel de dierentuin. Heb je tijd over, dan kan ik aanraden zeker een aantal van de andere bezienswaardigheden in de binnenstad te bekijken.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 18-02-2014. Laatst bijgewerkt op: