Het sprookjeskasteel Drachenburg bij Keulen

Altijd al eens een van de vele sprookjesachtige kastelen langs de Rijn willen bezoeken? Dan is het eind 19e eeuw gebouwde Schloß Drachenburg een van mijn aanraders. Dit kasteel is opgetrokken in de neoromantische stijl en staat op een heuvel meteen aan de voet van het bosrijke Siebengebirge. Het ligt vlakbij Bonn en is eenvoudig vanaf Keulen bereikbaar.

Kasteel Drachenburg gezien vanuit de tuin

Kasteel Drachenburg gezien vanuit de tuin

Je leest in dit artikel over wat er in en bij kasteel Drachenburg zoal te doen is. Ook heb ik een kaart toegevoegd en wat geschreven over de bereikbaarheid vanuit zowel Keulen als rechtstreeks vanuit Nederland.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Tegenwoordig is Drachenburg een museum waarvan de meeste zalen opengesteld zijn voor bezoekers. Centraal staat de lange kunsthal met gebrandschilderde ramen en een bescheiden kunstverzameling. Meer kunst komt terug in het trappenhuis, waar je onder meer prachtige schilderingen op het plafond kunt bewonderen. De als een middeleeuwse herberg ingerichte Kneipzimmer, de met donker eikenhout gedecoreerde bibliotheek en de slaap- en eetzalen zijn eveneens stuk voor stuk interessant. De Jagd- und Billardzimmer is wat de naam doet vermoeden, namelijk een zaal met een biljarttafel waar ook trofeeën aan de muur hangen.

De kunsthal van kasteel Drachenburg

De lange kunsthal van kasteel Drachenburg

Deze biljarttafel is slechts een van de bewijzen dat Schloß Drachenburg toch minder middeleeuws is dan het in eerste instantie lijkt. Ook bijvoorbeeld de gaslampen, de centrale verwarming en de gietijzeren wenteltrappen en zuilen verraden dat het kasteel in de 19e eeuw gebouwd is.

Interieur van het kasteel: middeleeuwse stijl met 19e-eeuwse toevoegingen

Interieur van het kasteel: middeleeuwse stijl met 19e-eeuwse toevoegingen

Wat je verder zeker niet mag missen is de toren van het kasteel. Deze is te beklimmen en geeft een geweldig uitzicht over de Rijn. Ook Bonn is te zien en bij helder weer kun je zelfs de hogere gebouwen van Keulen ontwaren. In de tuin van het kasteel zijn tenslotte het terras aan de kant van de Rijn en de Vorburg te bekijken. Dit laatste gebouw biedt behalve de toegangspoort een kleine expositie.

Bezienswaardigheden in de buurt van kasteel Drachenburg

Meteen in de nabijheid van Schloß Drachenburg vind je veel attracties die prima met een bezoek aan het kasteel te combineren zijn. Zo is Drachenburg gebouwd op de helling van een 321 meter hoge, gedoofde vulkaan die natuurlijk een beklimming verdient. Nabij de top zul je de ruïnes van een echt middeleeuws kasteel vinden, de Drachenfels. Tevens interessant is de Nibelungenhalle aan de voet van de berg. Dit is een kleine kunsthal met een grot geïnspireerd door de werken van de componist Richard Wagner.

Geschiedenis van het kasteel

Duitsland aan het eind van de 19e eeuw bestond pas sinds 1871 als één verenigd land. Het nam de plaats in van de talloze kleinere Duitse vorstendommen, graafschappen, hertogdommen en bisdommen van weleer. In een zoektocht naar een nationale identiteit werd in die tijd vaak teruggekeken naar de middeleeuwen, een periode die verheerlijkt werd als het hoogtepunt van de Duitse geschiedenis. Het was tegen deze nostalgische achtergrond dat in heel Duitsland door middeleeuwse bouwstijlen geïnspireerde kastelen, kerken en stadshuizen verrezen.

foto: historische foto van kasteel Drachenburg

Kasteel Drachenburg op een historische foto van rond 1900

Schloß Drachenburg is van deze zogeheten neoromantische stijl een van de betere voorbeelden. Het kasteel werd tussen 1882 en 1884 gebouwd in opdracht van de in Bonn geboren, maar op de beurs van Parijs steenrijk geworden Stephan von Sarter. Door een vroegtijdige dood in 1902 heeft de opdrachtgever echter nooit zelf in het kasteel gewoond.

Na Von Sarter’s overlijden kwam Drachenburg in handen van zijn familie, die vergeefs poogde het gebouw toeristisch uit te baten. In latere jaren deed het dienst als een internaat en tijdens de Tweede Wereldoorlog als een Adolf-Hitler-Schule. Na bombardementen tijdens de oorlog raakte het in verval. Uiteindelijk kwam het in 1986 in handen van de NRW-Stichting die zich inzet voor de bescherming van cultureel erfgoed. Drachenburg werd door hen tussen 1995 en 2011 grondig gerestaureerd.

Bereikbaarheid kasteel Drachenburg vanaf Keulen

Om vanuit Keulen kasteel Drachenburg te bereiken, zul je eerst naar het plaatsje Königswinter aan de oever van de Rijn moeten. Het ligt net ten zuiden van Bonn. Vanaf Köln Hauptbahnhof naast de Dom kun je iedere 3 en 38 minuten na het uur een RB/RE-trein richting Koblenz nemen die ook op het station van Königswinter (1 op de kaart) stopt. De treinrit duurt 40 minuten. Volg vanaf het station de Wilhelmsstraße langs het spoor onder het viaduct door. Steek het spoor vervolgens over bij de Drachenfelsstraße.

Je komt dan bij het vertrekpunt van de Drachenfelsbahn (2), de historische spoorlijn uit de 19e eeuw die je naar Schloß Drachenburg (3) en de top van de berg (4) brengt. Een kaartje kost €10 voor volwassenen en €5,50 voor kinderen. Het is ook prima mogelijk naar boven te lopen. Bij het kleine station vertrekt een leuk wandelpad dat je in ongeveer een half uur naar het kasteel brengt.

kaart: Kasteel Drachenburg ten zuiden van Keulen

Op de bovenstaande kaart staan ook de ruïnes van de middeleeuwse burcht Drachenfels (5) en de locatie van de Nibelungenhalle (6) aangegeven.

Drachenburg met de auto

Wil je met de auto naar kasteel Drachenburg, dan kun je vanuit Keulen de A559 nemen die vervolgens overgaat in de A59/B42 welke je ook op de bovenstaande kaart ziet. Kies in Königswinter voor de afslag richting Königswinter, Oberpleis en Ittenbach, maar ga dan rechtdoor de Winzerstraße in. Deze brengt je bij de Drachenfelsbahn (2) waar een parkeerplaats is. Ga je vanuit Nederland meteen naar het kasteel? Kies dan bij Arnhem over de grens de A3 en neem ter hoogte van Keulen de afslag naar de A59/B42.

Algemene informatie

Behalve Drachenburg, de Drachenfels hoger de berg op en de stad Bonn, heb ik nog een aantal andere leuke uitstapjes buiten Keulen voor je geschreven. Je vindt hier een overzicht.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 27-01-2014. Laatst bijgewerkt op: