Burg Drachenfels, romantische ruïne bij Keulen

Aan middeleeuwse kasteelruïnes is er in Duitsland geen gebrek. Wil je vanuit Keulen een kasteelruïne bezoeken, dan is Burg Drachenfels op de top van de gelijknamige berg ten zuiden van de stad een aanrader. Een bezoek valt prima te combineren met het stadje Königswinter en het op dezelfde berg gelegen kasteel Drachenburg dat in de 19e eeuw werd gebouwd.

foto: de ruïne Drachenfels

Een deel van de toren en een stukje muur van de ruïne

Je leest in dit artikel meer over de geschiedenis van het kasteel, wat er op de bergtop te zien is, hoe je er komt en verder nog wat algemene informatie.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Een berg stenen die nog vaag lijken op een toren en enkele muren is wellicht de beste omschrijving van wat er te zien is op de Drachenfels. Hoewel het dus enig inlevingsvermogen vergt de grote stenen te verbinden met een middeleeuws kasteel, is een klimtocht naar de 321 meter hoge top een leuke ervaring. Zo zul je af en toe tussen de bomen door gepresenteerd worden met een geweldig uitzicht over de Rijn en het achterliggende gebergte. Ook biedt de berg de Drachenfels enkele mogelijkheden over het trachiet te klimmen, de vulkanische rotssoort waar de burcht van gebouwd werd.

Bovenop de berg waar je de ruïne van dichtbij kunt bekijken

Bovenop de berg waar je de ruïne van dichtbij kunt bekijken

Zoals ik al schreef is een bezoek aan Burg Drachenfels het beste te combineren met een bezoek aan kasteel Drachenburg dat in de 19e eeuw gebouwd werd. Nog iets lager op de helling vind je de Nibelungenhalle, een eveneens iets meer dan een eeuw oude kunsthal waar het verhaal van de draak Fafnir uitgebeeld worden. Volgens de lokale legendes zou Siegfried, de held uit het middeleeuwse Nibelungenlied, op deze berg de draak namelijk hebben gedood. Deze legendes zijn waar de berg en het kasteel hun namen aan ontlenen.

/home/reinder/Desktop/drachenfels3.jpg /home/reinder/Desktop/drachenfels4.jpg

Uitzicht op de Rijn vanaf Drachenfels

Geschiedenis van Burg Drachenfels

Burg Drachenfels werd halverwege de 12e eeuw gebouwd als onderdeel van een verdedigingslinie die Keulen en Bonn beschermde tegen aanvallen vanuit het zuiden. In de eeuwen daarop speelde de burcht enkele keren een belangrijke rol tijdens oorlogen. De laatste maal was tijdens de Dertigjarige Oorlog, toen het kasteel door Zweedse soldaten vernietigd werd. Burg Drachenfels, dat strategisch minder belangrijk geworden was, werd niet hersteld.

Bereikbaarheid vanaf Keulen

Burg Drachenfels ligt op dezelfde berg als kasteel Drachenburg. Als je wilt weten hoe je Drachenfels kunt bereiken, kun je daarom het beste even onder het kopje Bereikbaarheid in het artikel over kasteel Drachenburg kijken. De ruïne is ook op de bijgaande kaart aangegeven en ligt aan het einde van het tandradspoor.

Algemene informatie

Wil je weten wat er nog meer in de omgeving is? Kijk dan eens naar mijn artikel over Bonn. Deze stad ligt slechts enkele kilometers stroomafwaarts langs de Rijn en is eveneens een leuk uitstapje vanaf Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 27-01-2014. Laatst bijgewerkt op: