De Hahnentorburg, middeleeuwse stadspoort van Keulen

Hoewel Keulen tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest werd, staan er toch nog een aantal bouwwerken uit de middeleeuwen overeind. Een hiervan is de Hahnentorburg, de bijna 700 jaar oude westelijke toegangspoort van de stad. De poort staat op wat nu de Rudolfplatz heet en is leuk om even te bekijken als je in de buurt bent. Het is een van de vier bewaard gebleven poorten van Keulen.

foto: De Hahnentorburg

De Hahnentorburg, foto door Daikrieg el Jevi (onder CC BY 2.0)

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de Hahnentorburg. Aan het einde heb ik een kaart toegevoegd zodat je de poort eenvoudig kunt vinden.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Een blik op de Hahnentorburg verraadt meteen dat deze uit de middeleeuwen stamt. De stadspoort bestaat namelijk uit twee massieve, ronde torens met bovenop kantelen waarachter boogschutters zich konden verschuilen. In de onderste delen van de twee torens kun je bovendien aan aantal nauwe schietgaten zijn. Boven de slechts enkele meters brede doorgang zijn de torens tenslotte met elkaar verbonden. In het verleden ging de poort aan weerszijden over in de niet meer bestaande stadsmuur.

foto: Hahnenburgtor in de winter

Hahnenburgtor in de winter, foto door Esther Westerveld (onder CC BY 2.0)

Vandaag de dag is de Hahnentorburg in gebruik door de EhrenGarde der Stadt Köln 1902, een historische carnavalsvereniging. Hierdoor is de stadspoort niet voor toeristen geopend en is het dus ook niet mogelijk de torens te beklimmen. Wel kun je door de poort heen lopen en de stevige middeleeuwse stenen van dichtbij bekijken. Het moderne gebouw over de weg heen dat in verbinding staat met het zuidelijke deel van de stadspoort is overigens ook door de carnavalsvereniging in gebruik.

Geschiedenis van de Hahnentorburg

De Hahnentorburg werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw. Het maakte toen onderdeel uit van een nieuwe, meer dan 7 kilometer lange stadsmuur die de snel groeiende stad moest beschermen tegen rovers en vijandige legers. Hoewel deze stadsmuur aan het einde van de 19e eeuw weer werd afgebroken, kun je door de ringweg op de kaart van Keulen te volgen nog altijd goed zien waar deze gestaan heeft.

Van de 12 middeleeuwse toegangspoorten in deze stadsmuur was de Hahnentorburg de meest westelijke. De stadspoort lag meteen aan de weg naar Aken en werd onder meer gebruikt door de Duitse koningen. Nadat de koningen in Aken gekroond werden, reisden ze namelijk naar Keulen om de relikwieën van de Drie Koningen in de Dom van Keulen te eren. Na de middeleeuwen, in een tijd dat stadsmuren en stadspoorten door de introductie van het buskruit minder belangrijk werden, kwam de Hahnentorburg in gebruik als gevangenis.

Hahnentorburg in 1880 met de stadsmuren nog overeind

Hahnentorburg in 1880 met de stadsmuren nog overeind

Hoewel de stadsmuur in de 19e eeuw afgebroken werd om plaats te maken voor woonhuizen, werd de Hahnentorburg juist gerestaureerd. Dit vond plaats in 1888 onder leiding van architect Josef Stübben en op de poort kun je nog altijd een gedenkplaat van deze restauratie terugvinden. Andere stadspoorten die nog altijd overeind staan zijn de Eigelsteintorburg, de Severinstorburg en de Ulrepforte.

Bereikbaarheid Hahnentorburg

Je kunt de Hahnentorburg eenvoudig bereiken door lijnen 1, 7, 12 of 15 van de Stadtbahn te nemen naar station Rudolfplatz, meteen onder de kruising van de ringweg en de Aachener Straße. Dit is de aan te raden manier van reizen als je per trein in Keulen bent en dus geen auto tot je beschikking hebt. Verder is de Hahnentorburg ook eenvoudig te aflopen vanaf de Neumarkt. Ben je met de auto in Keulen, kijk dan naar mijn artikel over parkeren voor parkeergarages in de buurt.

Algemene informatie

Ga je tenslotte naar Keulen om de kerstmarkten te bekijken? Dan is de kans groot dat je de Hahnentorburg ziet. Op de Rudolfplatz kun je in de maand december namelijk de Märchenweihnachtsmarkt vinden, een kerstmarkt die in het teken van sprookjes staat. Een paar straten verderop vind je de Christmas Avenue die zich speciaal op homo’s en lesbiennes richt. Lees er meer over in mijn artikel over de kerstmarkten van Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 27-11-2014. Laatst bijgewerkt op: