De Severinstorburg, de zuidelijke stadspoort van Keulen

De Severinstorburg is de meest zuidelijke van de uit de middeleeuwen bewaard gebleven stadspoorten van Keulen. De poort is te vinden aan de oude weg naar Bonn en werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw. De Severinstorburg is vernoemd naar de Sint-Severinuskerk, een van de 12 romaanse kerken van Keulen die iets verderop staat.

foto: De Severinstorburg

De Severinstorburg, foto door Atamari (onder CC BY-SA 3.0)

In dit artikel zal ik je vertellen wat er zoal bij de poort te zien en te doen is, met daarna een kort stukje over de geschiedenis. Aan het eind vind je tenslotte een kaart en praktische informatie.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Severinstorburg bestaat uit een opvallende, van trachiet uit de Eifel gebouwde toren met bovenop kantelen die het een typisch middeleeuws uiterlijk geven. Aan de voorzijde vind je verder twee kleinere torentjes die tegen de hoeken van de grote toren aangemetseld zijn. Deze werden aan het eind van de middeleeuwen toegevoegd om de poortdoorgang beter te kunnen beschermen. Uniek onder de bewaard gebleven stadspoorten van Keulen is dat je bij de Severinstorburg ook nog een stukje stadsmuur met twee schietgaten kunt bekijken. Je kunt als toerist de toren tenslotte niet in, maar wel is het mogelijk door de poort heen te lopen.

Sta aan de Severinstraße ten noorden van de poort ook even stil bij de het witte gebouw met huisnummer 5. Deze had in de middeleeuwen een belangrijke functie. Criminelen die in die tijd veroordeeld werden tot de zogeheten Staupenschlag, werden vanaf de Frankenturm in het noorden van de stad opgejaagd en geslagen met stokken en zwepen tot aan de Severinstorburg. Waren ze voorbij het witte gebouw en nog steeds in leven, dan mochten ze de stad door de poort in vrijheid verlaten. Net als in de middeleeuwen vind je in het gebouw nu een bakkerij.

De Severinstorburg tijdens carnaval

De Severinstorburg tijdens carnaval, foto door Robert Brands (onder CC BY-ND 2.0)

Ten zuiden van de Severinstorburg ligt de Chlodwigplatz. Dit is ieder jaar het beginpunt van de optocht op Rosenmontag tijdens het carnaval van Keulen. Enkele dagen daarvoor, op Weiberfastnacht, wordt hier ook het toneelstuk Jan un Griet opgevoerd.

Geschiedenis van de Severinstorburg

De Severinstorburg werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw als onderdeel van grootschalige uitbreidingen van de stadsmuur. Na voltooiing beschermde de poort een aantal belangrijke kloosters en kerken, waaronder de Sint-Severinuskerk die op slechts enkele minuten lopen nog altijd te bewonderen is. Doordat hier in die tijd ook de belangrijke weg naar Bonn begon, werd het terrein buiten de poort vaak gebruikt voor de ontvangst van een vorst of voor grootschalige riddertoernooien.

Na afbraak van de stadsmuur aan het einde van de 19e eeuw, werd de Severinstorburg enige tijd in gebruik genomen als museum. Later kwam het in handen van de de Hitler-Jugend en tegenwoordig is het een burgercentrum dat de ruimtes in de toren verhuurt voor evenementen. Behalve de Severinstorburg staan ook de Eigelsteintorburg, de Hahnentorburg en de Ulrepforte van de middeleeuwse stadsmuur nog overeind.

Bereikbaarheid Severinstorburg

De Severinstorburg ligt in het zuiden van het centrum van Keulen. Met het openbaar vervoer kun je lijnen 15 en 16 van de Stadtbahn nemen naar station Chlodwigplatz aan de andere kant van het plein. Dit is handig wanneer je met de trein naar Keulen reist en je dus niet over een eigen auto beschikt. Loop je door de poort via de Severinstraße naar het noorden, dan kom je langs de bakkerij op nummer 5. Nog iets verderop staat de Sint-Severinuskerk.

Algemene informatie

Meer lezen

Behalve de Severinstorburg en de andere nog overeind staande stadspoorten, vind je in Keulen nog veel meer gebouwen uit de middeleeuwen. Je kunt er een overzicht van vinden in mijn lijst van bezienswaardigheden in Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 04-12-2014. Laatst bijgewerkt op: