Uitstapje naar de Eifel vanaf Keulen

De Eifel is een van de populairste vakantiegebieden van Duitsland. Niet alleen vind je er een bergachtige omgeving met veel bossen, weilanden en wandelpaden, maar ook kun je er terecht voor schilderachtige dorpen en oude kastelen uit de middeleeuwen. De Eifel ligt meteen ten zuidwesten van Keulen en is prima met een bezoek aan de stad te combineren.

Typisch landschap in de Duitse Eifel

Typisch landschap in de Duitse Eifel

In dit artikel vertel ik meer over een bezoek aan Monschau en het Nationaal Park Eifel, twee van de leukste plekken in de Eifel die goed vanuit Keulen te bereiken zijn. In Monschau ligt de nadruk op cultuur, terwijl het Nationaal Park juist geschikt is voor natuurliefhebbers.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Monschau, een van de mooiste dorpen van de Eifel

Monschau is een klein dorp meteen bij de Belgische grens. Het staat vooral bekend om het pittoreske centrum met vakwerkhuizen en een middeleeuws kasteel dat op een bergtop ligt. Monschau ligt aan de rivier de Rur die zich hier diep door het gemoedelijke landschap van de Eifel snijdt.

foto: Historische centrum van Monschau in de Eifel

Vakwerkhuizen in Monschau, foto door Frans Berkelaar (onder CC BY-SA 2.0)

Van de bezienswaardigheden in Monschau is het kasteel populair bij toeristen. Het werd in 1217 voor het eerst in de boeken vermeld en een eeuw daarna uitgebreid door de graven van Gulik, de landheren die de streek toen in bezit hadden. Sinds het begin van de 20e eeuw wordt het kasteel gebruikt als jeugdherberg. In de warme zomermaanden worden op de binnenplaats concerten georganiseerd, waarover je op de website van Monschau Klassik meer leest.

Het kasteel van Monschau

Het kasteel van Monschau, foto door Jean-Pol Grandmot (onder CC BY-SA 3.0)

Het Rote Haus is een andere bekende toeristische trekpleister van Monschau. Dit statige woonhuis staat in het centrum van het dorp en werd in de 2e helft van de 18e eeuw gebouwd in opdracht van de familie Scheibler, een vooraanstaande familie die rijk was geworden in de textielindustrie. Tegenwoordig is een deel van dit rood geschilderde huis toegankelijk als museum. Voor €3 kun je een groot aantal in originele staat herstelde kamers bekijken en veel leren over de geschiedenis van het huis en de familie Scheibler. Kijk voor informatie over de openingstijden op de website van het Landschaftsverband Rheinland.

Behalve het kasteel en het Rote Haus is er in Monschau nog veel meer te bekijken. Veel van de vakwerkhuizen zijn bijvoorbeeld meer dan 300 jaar oud en sommige gaan zelfs terug naar de middeleeuwen. Ook kent het dorp twee kleine kerken, namelijk de St. Mariä Geburt uit de 17e en de Evangelische Stadtkirche uit de 18e eeuw. Een laatste attractie die je niet mag missen is Caffee-Rösterei Wilhelm Maassen. Dit is een koffiehuis uit 1862 waar je genietend van een kop koffie kunt zien hoe de koffiebonen geroosterd worden.

Bereikbaarheid Monschau in de Eifel

Monschau ligt net iets meer dan 90 kilometer ten zuidwesten van Keulen en is eenvoudig met de auto te bereiken. De snelste route is eerst de A4 richting Aken te nemen. Net voor Aken kies je dan de A44 richting België en net voor de grens neem je tenslotte de B258 naar Monschau.

Praktische informatie

Nationaal Park Eifel

Houd je juist van natuur, dan is het Nationaal Park Eifel een aanrader. Het ligt net iets ten westen van Monschau en bestaat uit een bosrijk gebied dat aan een groot stuwmeer in de rivier de Rur ligt. In tegenstelling tot Monschau, is het Nationaal Park Eifel uitstekend per trein vanaf Keulen te bereiken. Handig dus als je ook met de trein naar Keulen gaat en je ter plaatse niet over eigen vervoer beschikt.

foto: Het Nationaalpark Eifel

Bossen in het Nationaalpark Eifel, foto door kismihok (onder CC BY-SA 2.0)

Het Nationaal Park werd in 2004 opgericht met als doel het beukenbos dat zich ooit over de volledige Eifel uitstrekte te herstellen. Langzaam maar zeker maken de in de 19e eeuw voor de bosbouw aangeplante sparren dan ook weer plaats voor beuken. Met 240 kilometer aan wandelpaden, waarvan 100 kilometer geschikt voor fietsers, heb je verder volop kans van de natuur te genieten. Denk dan aan prettige bossen, diepe beekdalen, behoorlijk steile bergen en natuurlijk de oevers van het stuwmeer. Met een beetje geluk kom je ook nog wilde katten, lynxen, ooievaars, bevers of herten tegen.

Je kunt de wandelingen het beste beginnen vanuit een van de vijf Nationaal Park Poorten. Deze zijn gevestigd aan de rand van het park en beschikken ook over kleine tentoonstellingen met informatie over de natuur. Verder worden vanuit deze Poorten gratis wandeltochten en boottochten onder leiding van een boswachter georganiseerd, waarbij er ook Nederlands sprekende tochten beschikbaar zijn. Voor meer informatie kun je kijken op de officiële website van het Nationaal Park Eifel (ook weer Nederlandstalig).

foto: Voormalig kamp Vogelsang in de Eifel

Kamp Vogelsang in de Eifel, foto door VoWo (onder CC BY-SA 3.0)

Een aparte vermelding waard is tenslotte de Ordensburg Vogelsang. Dit enorme complex werd voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd als een opleidingskamp van de NSDAP. Tijdens de oorlog was het in gebruik door de Wehrmacht en daarna lange tijd door het Belgische leger. Sinds 2006 maakt het onderdeel uit van het Nationaal Park en kun je het bezoeken. De Dreiborner Hochfläche, een groot open terrein op ongeveer 350 meter hoogte dat gebruikt werd voor militaire oefeningen, is inmiddels ook geschikt gemaakt voor wandelingen door de natuur.

Bereikbaarheid Nationaal Park Eifel

Met de auto rijdt je vanuit Keulen in ongeveer een uur naar het park. Van de toegangspoorten zijn die in Heimbach en Gemünd verder met de trein vanaf Keulen te bereiken. Voor Heimbach kun je op Köln Hauptbahnhof een kaartje kopen en zul je moeten overstappen in Düren. Deze reis duurt 1 uur en 19 minuten en kost €14,40. Wil je naar Gemünd vanaf waar je ook eenvoudig Vogelsang kunt bereiken? Koop dan een kaartje van Keulen naar Kall dat in 1 uur en 5 minuten te bereiken is. Eenmaal in Kall kun je van eind mei tot oktober dan de historische Oleftalbahn (Duitstalig) nemen naar Gemünd. Het gehele jaar door kun je ook gebruik maken van de NationalparkShuttle SB82, een bus die rijdt tussen Kall, Gemünd en Vogelsang.

Praktische informatie

Meteen vanuit Nederland of België naar de Eifel

Vanzelfsprekend is de Eifel ook prima rechtstreeks vanuit Nederland of België te bereiken. Voor Belgen en mensen uit het zuiden van Nederland ligt het bovendien dichterbij dan de stad Keulen zelf. Voor hen uit de rest van Nederland is de Eifel echter prima met Keulen te combineren en vormen zowel Monschau als het Nationaal Park Eifel prettige uitstapjes.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 24-10-2014. Laatst bijgewerkt op: