De 12 romaanse kerken van Keulen
In totaal 12 van de kerken in de binnenstad van Keulen zijn gebouwd in de romaanse bouwstijl kenmerkend voor de periode tussen 1000 en 1200. Dit maakt ze ouder dan de beroemde Dom van de stad. Stuk voor stuk zijn ze de moeite van het bezoeken waard. Ik heb dit artikel geschreven zodat je gemakkelijk de artikelen over alle kerken vindt.
De Sint-Pantaleonkerk is een van de 12 romaanse kerken, foto Túrelio (CC BY-SA 2.5)
De Romaanse kerken van Keulen op een rij
Hieronder vind je de 12 kerken op alfabetische volgorde. Ik heb alleen de Nederlandse namen vermeld, maar als je doorklikt vind je op de pagina’s zelf ook telkens de Duitse naam van de kerk.
- Apostelenkerk
- Grote Sint-Martinuskerk
- Heilige Maria in het Capitool
- Sint-Andreaskerk
- Sint-Ceciliakerk
- Sint-Gereonskerk
- Sint-Joriskerk
- Sint-Kunibertkerk
- Sint-Maria in Lyskirchen
- Sint-Pantaleonkerk
- Sint-Severinuskerk
- Sint-Ursulakerk
Een echte kerkofiel bezoekt ze natuurlijk allemaal, maar voor normale mensen raad ik aan slecht één of enkele van de kerken te bezoeken. Kies bijvoorbeeld de kerk het dichtst in de buurt van je hotel. Op de kaart hieronder kun je zien waar ze zich in Keulen bevinden. Elke kerk staat aangegeven met de letter die hierboven gebruikt heb.
De romaanse bouwstijl en het Romeinse Rijk
Voor de geïnteresseerden: de romaanse architectuur is niet afkomstig uit de tijd van het Romeinse Rijk. Dit ging namelijk al in de 5e eeuw ten onder, meer dan 500 jaar voordat de romaanse bouwstijl zijn intrede deed. Wel bouwt de romaanse stijl indirect voort op Romeinse invloeden die sinds de tijd van Karel de Grote (768-814) opnieuw populair werden in Europa. Voor Romeinse invloeden in Keulen kun je mijn artikel over Keulen in de tijd van de Romeinen raadplegen.
Met de trein naar Keulen?
De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €20 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!