De Heilige Maria in het Capitool in Keulen

Bezoek je Keulen en ben je geïnteresseerd in de middeleeuwse geschiedenis van de stad? Dat kom je met de Heilige Maria in het Capitool niet bedrogen uit. Deze bijna 1000 jaar oude basiliek is de grootste en van de 12 romaanse kerken van Keulen. Dit maakt het een leuk alternatief voor de Dom van Keulen.

foto: Heilige Maria in het Capitool

Oostzijde van de kerk, foto door Hans Peter Schaefer (onder CC BY-SA 3.0)

In dit artikel lees je meer over de kerk zelf en de geschiedenis. Ik heb onderaan ook nog een kaart, de toegangsprijzen en openingstijden toegevoegd.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De Heilige Maria in het Capitool is een bijzonder fraaie basiliek die opgetrokken is in de romaanse stijl. Dit is de naam van de bouwstijl die gedurende de 11e en 12e eeuw in een groot deel van Europa in zwang was. De kerk onderscheidt zich doordat het de eerste Europese kerk was die gebouwd werd in de vorm van een klaverblad, waarbij de uiteinden van de drie klaverbladen identiek zijn. De Heilige Maria volgt hiermee de Geboortekerk van Jezus Christus in Jeruzalem.

Tot de bezienswaardigheden van de kerk behoort verder de ondergrondse crypte. Deze is de grootste van het Rijnland en je kunt er fundamenten van een Romeinse tempel en een vroegere kerk bekijken. Daarnaast zijn de bijna 5 meter hoge houten deuren met prachtig houtsnijwerk uit het jaar 1060 goed bewaard gebleven. De beenderen van een Groenlandse walvis, het houten Gabelkreuz uit de 14e eeuw en delen van het graf van Plectrudis die opdracht had gegeven voor de bouw van de kerk, zijn enkele andere middeleeuwse hoogtepunten. Uit de zestiende eeuw stamt tenslotte het prachtig versierde doksaal, dat tevens het vroegste bewijs van de renaissance in Keulen vormt.

Geschiedenis Heilige Maria in het Capitool

De Heilige Maria in het Capitool is een erg oude basiliek die teruggaat naar de Romeinse tijd. In de eerste eeuw na Christus stond hier namelijk een Romeinse tempel. In het Capitool verwijst dan ook naar de locatie binnen de oude Romeinse stad. Het was meer dan 600 jaar later, namelijk in de 7e eeuw, dat er vervolgens de eerste versie van de Heilige Maria werd voltooid. Deze vroege kerk werd een eeuw daarna echter alweer verwoest door de Noormannen, waarna het tot het jaar 1049 duurde totdat er weer een nieuwe kerk verrees. Deze kerk is nog altijd het gebouw dat vandaag de dag op deze plaats te bezichtigen is.

foto: interieur van de Heilige Maria

Interieur van de Heilige Maria, foto door Hans Peter Schaefer (onder CC BY-SA 3.0)

Keulen was in die tijd de grootste en belangrijkste stad van het Duitstalige gebied. Zowel paus Leo IX als keizer Hendrik III kwamen dan ook na voltooiing van de Heilige Maria in het Capitool op bezoek om de basiliek in te wijden. Daarnaast wijst de westelijke gevel van de kerk richting Aken, destijds de zetel van de keizer. De aartsbisschop van Keulen wilde hiermee zijn keizerlijke afkomst benadrukken. Hij was namelijk een kleinzoon van keizer Otto II die aan het eind van de 10e eeuw geregeerd had.

Aanvankelijk kende de Heilige Maria in het Capitool drie torens aan de westelijke zijde van de kerk. Deze zijn echter in de 17e en de 18e eeuw ingestort en niet hersteld. Verder raakte de kerk ernstig beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het gebouw is sindsdien grondig gerestaureerd.

Bereikbaarheid van de kerk

De Heilige Maria in het Capitool ligt op loopafstand van de Heumarkt. Reis je met het openbaar vervoer, neem dan de Stadtbahn naar station Heumarkt (2) op lijnen 1, 7 of 9. Volg vanaf daar de Augustinerstraße en sla daarna linksaf de Kasinostraße in. Hier vind je de ingang naar de kerk. Ben je met de auto dan kun je parkeren in parkeergarage Maritim (3), eveneens aan de Heumarkt. Loop daarna de Pipinstraße in en je staat zo voor de kerk.

Algemene informatie

Benieuwd naar de andere 11 romaanse kerken van Keulen? Ik heb hier een overzicht voor je gemaakt. Kijk ook eens naar de lijst met alle bezienswaardigheden van de stad.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 20-01-2014. Laatst bijgewerkt op: