De Sint-Ceciliakerk in Keulen

De Sint-Ceciliakerk, gewijd aan de heilige Cecilia uit Rome, is een van de kleinere van de beroemde 12 romaanse kerken van Keulen. Het is ook een van de jongere, want het huidige gebouw werd pas in de tweede helft van de 12e eeuw voltooid. Tegenwoordig is de kerk in gebruik door het Museum Schnütgen. In dit museum kun je een uitgebreide verzameling van middeleeuwse kunst bekijken.

foto: De Sint-Ceciliakerk in Keulen

De De Sint-Ceciliakerk, foto door Alexostrov (onder CC BY-SA 3.0)

Hieronder heb ik voor je op een rij gezet wat er te zien is in de kerk. Ook heb ik wat over de geschiedenis en een kaart met bereikbaarheid en praktische informatie toegevoegd. Veel leesplezier!

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De meeste bezoekers zullen voornamelijk oog hebben voor de museumstukken en minder voor het gebouw zelf. Dit komt mede doordat de Sint-Ceciliakerk een vrij eenvoudige en sobere kerk is. Zo is er geen toren, geen dwarsschip en is een deel van de westelijke gevel dichtgemetseld. Aan de kant van de Cäcilienstraße is de kerk verbonden met de in 2010 voltooide nieuwbouw van het museum.

Toch vind ik dat de Sint-Ceciliakerk wat meer aandacht verdient. Doordat de kerk in de 12e eeuw herbouwd werd, is deze in tegenstelling tot de andere romaanse kerken van Keulen namelijk opgetrokken in de Staufische stijl. Dit is een late stroming binnen de romaanse stijl die zich kenmerkt door onder meer grotere ramen en meer spitse vormen. De bouwstijl is vernoemd naar de periode dat het Huis van Hohenstaufen de Duitse keizers en koningen voortbrachten.

foto: expositie in de Sint-Ceciliakerk

Een expositie in de Sint-Ceciliakerk, foto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Binnenin de kerk kun je in het middenschip nog de overblijfselen van een aantal fresco’s zien. Deze zijn meer dan 700 jaar oud. Verder kent de kerk een typisch romaanse en dus vrij sobere inrichting. Het heeft een eenvoudig rond koor, de kleur wit overheerst en in de zijschepen vind je kruisribgewelven.

Geschiedenis van de Sint-Ceciliakerk

De Sint-Ceciliakerk werd opgericht in het jaar 881 als onderdeel van een vrouwenklooster. Samen met de overige gebouwen van het klooster werd de kerk de eeuw daarop voltooid onder aartsbisschop Bruno de Grote. Net als de meeste andere van de 12 romaanse kerken van Keulen, werd het gebouw later in de middeleeuwen echter weer afgebroken. Dit was om plaats te maken voor de huidige kerk in de romaanse stijl. Deze bouw duurde van 1130 tot 1160.

Eeuwenlang was kerk daarna in gebruik als stiftkerk van het klooster. Hier kwam pas verandering in na de Franse bezetting van Keulen waarin de secularisering zijn intrede deed. De kloostergebouwen werden in 1843 afgebroken en de kerk zelf werd door de nonnen omgebouwd tot een ziekenhuis. Dit zou het tot halverwege de 20e eeuw blijven. Sinds 1956 wordt de kerk gebruikt om de verzameling middeleeuwse kunst van het Museum Schnütgen te huisvesten.

De Sint-Petruskerk

Bij een bezoek zal het je ongetwijfeld opvallen dat achter de Sint-Ceciliakerk nog een andere kerk staat. Dit is de gotische Sint-Petruskerk die gebouwd werd aan het begin van de 16e eeuw. Lange tijd was het in Keulen gebruikelijk dat er naast een stiftkerk ook een parochiekerk stond. In de Franse Tijd was dit echter niet meer toegestaan en moest een van beide worden afgebroken. In tegenstelling tot bij de overige romaanse kerken van Keulen, is in het geval van de Sint-Ceciliakerk de bijhorende parochiekerk echter blijven staan.

Bereikbaarheid Sint-Ceciliakerk

De Sint-Ceciliakerk ligt vlakbij de Cäcilienstraße die loopt van de Neumarkt tot aan de Heumarkt. Neem je het openbaar vervoer, dan kun je het beste uitstappen op station Neumarkt. De meeste lijnen van de Stadtbahn, namelijk lijnen 1, 3, 4, 7, 9, 16 en 18, komen hier samen. Vanaf de Neumarkt loop je vervolgens in enkele minuten naar de kerk. De Stadtbahn is de handigste manier van vervoer wanneer je Keulen met de trein bezoekt.

Met de auto

Ben je met de auto in Keulen dan is het vinden van een plek om te parkeren eenvoudig. Meteen onder de moderne gebouwen van het Museum Schnütgen vind je namelijk parkeergarage Cäcilienstraße. De ingang bevindt zich aan de kant van de straat met dezelfde naam. Wil je meer weten over de tarieven? Bekijk dan even mijn artikel over parkeren in Keulen.

Algemene informatie

Omdat de Sint-Ceciliakerk in gebruik is als expositieruimte van het Museum Schnütgen, is het gebouw niet toegankelijk zonder het museum te bezoeken. De gegevens hieronder zoals de openingstijden en de toegangsprijs zijn dan ook voor het museum.

Wil je meer weten over wat er in Keulen zoal te zien is? Kijk dan ook naar mijn uitgebreide overzicht van bezienswaardigheden in de stad. Ben je kunstzinnig ingesteld, dan vind je de pagina over de musea van Keulen misschien interessant.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 24-09-2014. Laatst bijgewerkt op: