De Sint-Joriskerk van Keulen
De Sint-Joriskerk van Keulen, in het Duits de St. Georg genoemd, is een van de kleinere van de beroemde 12 romaanse kerken van de stad. Hoewel er niet zoveel te zien valt als in de grotere kerken of in de Dom van Keulen, is het toch een leuke bezienswaardigheid. Bovendien is de toegang gratis, dus als je je in de buurt van de Sint-Joriskerk bevindt kan ik je aanraden een kijkje te nemen.
De Sint-Joriskerk van Keulen, foto door A. Savin (onder CC BY-SA 3.0)
Milieusticker nodig?
Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).
Wat is er te doen en te zien?
Het eerste was opvalt aan de Sint-Joriskerk is dat het een kerk zonder toren is. Wel kun je zien dat er ooit plannen voor een toren geweest zijn. Het vierkante westwerk van van de kerk kent namelijk 5 meter dikke muren, vele malen forser dan de overige muren van het gebouw. In plaats van een toren, beschikt de Sint-Joriskerk vandaag de dag over een hoog, vrij puntig dak.
Interieur van de Sint-Joriskerk, foto door Hans Peter Schaefer (onder CC BY-SA 3.0)
Ook de rest van de kerk is niet al te groot. Behalve de fundamenten van de als het westelijke koor dienstdoende toren is er nog een kerkschip, een zeer bescheiden dwarsschip en het oostelijk koor. Verspreid door de kerk heen staan een aantal oude religieuze voorwerpen en kunststukken. Zo kun je in het oostelijke koor een doopvont uit 1230 bekijken en is er een pestkruis uit de 12e eeuw. Aan de noordzijde vind je een mooi versierd sacramentshuis uit 1556, terwijl de triptiek met Bijbelse schilderijen uit uit 1558 ook de moeite waard is. Kijk je verder, dan zijn er in de Sint-Joriskerk tenslotte nog enkele werken van de Nederlandse kunstenaar Johan Thorn Prikker te ontdekken. Hij voegde in de 19e eeuw onder meer het glas-in-lood en het mozaïek van Madonna met Kind toe.
Geschiedenis van de Sint-Joriskerk
De geschiedenis van de Sint-Joriskerk gaat terug naar bisschop Anno II die in het jaar 1057 opdracht gaf voor de bouw van een koorherenstift. Tien jaar later was de bouw voltooid en in 1073 werd de kerk gewijd aan de heilige Sint-Joris, een in de middeleeuwen erg populaire ridder die een draak gedood zou hebben. Later historisch onderzoek heeft uitgewezen dat Sint-Joris, net als zijn draak, nooit bestaan heeft.
Wat ik eveneens leuk om te weten vind, is dat de kerk bovenop de fundamenten van een oude Romeinse controlepost gebouwd werd. Deze stond in de Romeinse tijd net buiten de stadsmuren. Tussen de Romeinse tijd en de bouw van de Sint-Joriskerk in werden dezelfde fundamenten overigens ook al voor een andere kerk gebruikt, maar deze werd aan het einde van de 9e eeuw tijdens een invasie van woeste Noormannen verwoest.
De Sint-Joriskerk op een tekening uit de 17e eeuw
Door de eeuwen heen is de Sint-Joriskerk nog een aantal keren verbouwd. Zo werd het dak van het westwerk in 1700 bijvoorbeeld vervangen door een kleine toren in de barokke stijl. Tijdens de restauraties na de Tweede Wereldoorlog werd het oorspronkelijke dak weer hersteld.
Bereikbaarheid Sint-Joriskerk
De Sint-Joriskerk ligt wat verder bij een station van de Stadtbahn vandaan dan de andere toeristische bezienswaardigheden van Keulen. Als je het te ver lopen vind kun je vanaf de Heumarkt buslijnen 106 en 132 nemen. Een bezoek is ook goed te combineren met het chocolademuseum. Loop vanaf hier de Große Witschgasse in en na ongeveer 400 meter zie je de kerk aan je linkerhand.
Bovenstaande informatie over het openbaar vervoer is van toepassing als je Keulen met de trein bezoekt. Kom je met de auto, dan kun je eenvoudig langs de straat parkeren. De kerk staat niet in een druk deel van Keulen.
Algemene informatie
- Naam in het Duits: St. Georg
- Adres: Am Waidmarkt, Keulen
- Openingstijden: dagelijks van 9 tot 17
- Toegangsprijs: gratis toegankelijk
- Aanbevolen tijdsbestek: maximaal een uur
- Website: romanische-kirchen-koeln.de
Ben je geïnteresseerd in oude middeleeuwse kerken? Neem dan ook een kijkje in de andere 12 romaanse kerken van Keulen. Daarnaast is er natuurlijk nog de Dom van Keulen wat de belangrijkste attractie van de stad is.
Met de trein naar Keulen?
De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €20 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!