Naar de kerstmarkt van Keulen of van Düsseldorf?

Als eigenaar van zowel een website over Keulen als een website over Düsseldorf krijg ik soms vragen over welke stad ik aanraad om met kerst te bezoeken. Beide steden liggen namelijk niet ver van de Nederlandse en Belgische grens en in beide worden grote, gezellige kerstmarkten gehouden. Ik vind het lastig deze vraag te beantwoorden. In dit artikel vergelijk ik daarom de kerstmarkten in Keulen en Düsseldorf met elkaar, zodat je zelf een oordeel kunt vellen.

Kerstmarkt bij de Dom van Keulen

Kerstmarkt bij de Dom van Keulen, foto door Superbass (CC BY-SA 3.0)

De kerstmarkt van Keulen

De kerstmarkt van Keulen is een van de bekendste van Duitsland. Of eigenlijk moet ik kerstmarkten zeggen. Op maar liefst 8 verschillende locaties in de stad wordt vanaf eind november tot en met 23 december namelijk een kerstmarkt georganiseerd. De grootste is die op het plein voor de Dom van Keulen. Door de goede locatie meteen naast het station is dit zelfs de meest bezochte kerstmarkt van Duitsland. In 2015 kwamen ruim 5 miljoen mensen een kijkje nemen.

Ook de andere kerstmarkten van de stad zijn de moeite van het bezoeken waard. Elk hebben ze eigen thema. Zo staat de kerstmarkt op de Neumarkt in het teken van engelen en tref je er prachtige witte sfeerverlichting aan. De kerstmarkt in de Altstadt, waar je ook een grote ijsbaan vindt, gaat over Keulse sagen en legendes. Op de Rudolfplatz kun je juist terecht kunt voor de sprookjes van de gebroeders Grimm. Dan is er nog de kerstmarkt bij de haven met verklede matrozen, de Christmas Avenue voor homo’s en de kerstmarkt in het stadspark voor kinderen.

Kerstmarkt bij de haven van Keulen

Kerstmarkt bij de haven van Keulen, foto door Liesa Kespohl (CC BY-ND 2.0)

Kortom, aan verschillende soorten kerstmarkten heb je in de stad geen gebrek. Ook bijzonder in Keulen is het religieuze deel van het kerstfeest. Keulen was tijdens de middeleeuwen lange tijd de grootste stad ten noorden van de Alpen. In bijvoorbeeld de 12 romaanse kerken wordt het kerstfeest dan ook al eeuwenlang gevierd. In de Dom van Keulen worden zelfs de stoffelijke overschotten van de Drie Koningen uit het kerstverhaal bewaard. Bezoek je Keulen voor de kerstmarkt, ga dan zeker langs bij een van de kerken om van de unieke sfeer te proeven.

Meer informatie, een kaart, en een overzicht van georganiseerde kerstreizen en cruises op de Rijn vind je in mijn artikel over de kerstmarkt van Keulen dat ik al eerder voor deze website schreef. Wil je met de hogesnelheidstrein naar Keulen? Zorg dan dat je op tijd kaartjes koopt. Dit kan via de website van NS International. Op zoek naar een hotel? Dan geef ik je in dit artikel een aantal tips.

De kerstmarkt van Düsseldorf

Düsseldorf was lange tijd een kleinere stad en kent in tegenstelling tot Keulen geen lang religieus verleden. Verwacht hier dus geen eeuwenoude kerken om van de kerstsfeer te proeven. In plaats daarvan ligt de nadruk in Düsseldorf op de commerciële kant van het feest. Met uitstekende winkelmogelijkheden staat ook deze stad dus garant voor een leuk bezoek aan een Duitse kerstmarkt.

Kerst op de Marktplatz van Düsseldorf

Kerst op de Marktplatz van Düsseldorf, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

In totaal wordt er op 6 verschillende locaties in Düsseldorf een kerstmarkt georganiseerd. Het voordeel is dat ze allemaal op loopafstand van elkaar liggen. In één dag alle kerstmarkten bezoeken is dus mogelijk, hoewel het dan wel een behoorlijk drukke dag wordt. Ik bespreek alle kerstmarkten hieronder voor je. Een uitgebreider verslag lees je op deze pagina over de kerstmarkten op mijn website over Düsseldorf.

De grootste kerstmarkt van Düsseldorf is die op de Marktplatz voor het stadhuis. De kraampjes sluiten hier wat betreft kleur en stijl precies aan op de stijlvolle architectuur in dit deel van de stad. Verder is er een historische draaimolen en kun je glazenblazers, kaarsenmakers en andere ambachtslieden hun kunsten zien vertonen. De kerstmarkt loopt ook door naar de promenade langs de Rijn, waar je net als in Keulen een sfeervolle rondvaart kunt maken.

Sfeervolle kerstmarkt in Düsseldorf

Sfeervolle kerstmarkt in Düsseldorf, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0)

Op de Heinrich-Heine-Platz vind je een kerstmarkt die in het teken van engelen staat en dus vergelijkbaar is met die op de Neumarkt in Keulen. In de Flinger Straße, een winkelstraat die de Marktplatz en de Heinrich-Heine-Platz met elkaar verbindt, is de Glühweinpiramide juist het hoogtepunt. Verder is er nog een kleine markt met fonkelende sterren bij het Stadtbrückchen (D), een Scandinavische kerstmarkt op de Schadowplatz en een kleine kerstmarkt met kunstnijverheid in de aangrenzende Schadowstraße. Kortom, ook in Düsseldorf is er geen gebrek aan verschillende soorten kerstmarkten!

Het station van Düsseldorf ligt net iets buiten het centrum, maar naar de kerstmarkten is het toch niet ver lopen. Aangezien de stad iets ten noorden van Keulen ligt, is het vanuit Nederland ook iets beter bereikbaar. Ga je met de hogesnelheidstrein, opnieuw te reserveren via NS International, trek dan 20 minuten van de reistijd naar Keulen af. Een ander voordeel is dat hotels in Düsseldorf vaak goedkoper zijn dan in Keulen. Voor een volledig overzicht kun je de meer dan 300 hotels op Booking.com bekijken.

Conclusie

Zoals ik aan het begin van dit artikel schreef vind ik het moeilijk te zeggen welke stad de beste kerstmarkt heeft. Beide hebben namelijk meerdere uitstekende kerstmarkten met verschillende thema’s. Wil je tijdens de kerstmaand tevens prachtig versierde kerken bezoeken, dan kun je het beste naar Keulen gaan. Düsseldorf is juist iets beter te combineren met winkelen, maar beide steden staan hoe dan ook garant voor een leuke tijd op een Duitse kerstmarkt.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 23-09-2015. Laatst bijgewerkt op: