Museum Ludwig: moderne kunst in Keulen

Je moet van kunst en musea houden natuurlijk, maar zelfs als je ook maar een beetje kunstzinnig aangelegd bent is het Museum Ludwig in Keulen de moeite waard. Dit enorme museum meteen aan de Rijn en naast de beroemde Dom richt zich op moderne beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. Het is een van de toonaangevende kunstmusea van Duitsland.

Museum Ludwig

Museum Ludwig, foto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de collecties van het museum. Aan het einde van het artikel vind je een kaart en praktische info zoals de prijzen en openingstijden.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien in Museum Ludwig?

Het Museum Ludwig heeft wisselende en permanente tentoonstellingen. Van de permanente tentoonstellingen, die dus altijd te bezichtigen zijn, heb ik hieronder de belangrijkste op een rij gezet.

Naast deze permanente tentoonstellingen huisvest Museum Ludwig een kleine bibliotheek en worden er door het jaar heen evenementen georganiseerd. Denk dan bijvoorbeeld aan speciale programma’s voor kinderen of aan voorstellingen met films op het dakterras. De wisselende tentoonstellingen van het museum veranderen iedere paar maanden, maar gaan ook vrijwel uitsluitend over moderne kunst. Meer over deze tentoonstellingen van dit moment lees je op de website van Musem Ludwig (zie onderaan dit artikel). In hetzelfde gebouw als het museum zijn tenslotte ook de Kölner Philharmonie en Kunst- und Museumsbibliothek der Stadt Köln gevestigd.

Ben je in plaats van moderne beeldende kunst juist op zoek naar oudere werken? Dan kun je terecht in het Wallraf-Richartz-Museum dat enkele straten naar het zuiden ligt. Hier vind je een grote verzameling beeldende kunst vanaf de 13e eeuw tot het begin van de 20e eeuw.

Geschiedenis Museum Ludwig in Keulen

Het Museum Ludwig ontstond in 1976, nadat verzamelaars Peter en Irene Ludwig de stad Keulen een collectie van 350 werken hadden geschonken. Het stadsbestuur besloot toen deze collectie samen te voegen met die van Josef Haubrich. Dit was een collectie van vooroorlogse kunst die in 1946 geschonken was door een advocaat en tot dat moment ondergebracht was geweest in het Wallraf-Richartz-Museum. Dit museum nabij het stadhuis van Keulen was echter te klein om onderdak aan alle werken te bieden, waarna besloten werd de collecties op te splitsen en een nieuw museum te bouwen voor moderne kunst.

foto: tentoonstelling in Museum Ludwig

Binnenin het museum, foto door Razvan Orendovici (onder CC BY 2.0)

Het nieuw opgerichte museum werd vernoemd naar de gulle schenkers en er verrees een compleet nieuw museumgebouw naast de Dom van Keulen. Het werd ontworpen door de architecten Peter Busmann en Godfrid Haberer en was in 1986 gereed. Het Museum Ludwig was daarmee het eerste dat door het echtpaar Ludwig werd gefinancierd. Vandaag de dag kun je tevens Ludwig-musea vinden in andere Duitse steden, in Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en zelfs in Rusland en China.

Bereikbaarheid van het museum

Het Museum Ludwig ligt aan de Rijn, meteen bij de Dom van Keulen, de Hohenzollernbrücke en Köln Hauptbahnhof. Het is dus eenvoudig te bereiken als je met de trein naar Keulen reist. Vanaf Köln Hauptbahnhof, dat met alle lijnen van de S-Bahn en met lijnen 5, 16 en 18 van de U-Bahn verbonden is, kun je de uitgang aan de kant van de Dom nemen. Neem daarna de trappen naar de Dom en loop links van de kathedraal naar het museum. Het gebouw is eenvoudig herkenbaar.

Zoek je een plek om te parkeren? Dan kun je terecht in parkeergarage Philharmonie onder het museum. De ingang is aan de Bischofsgartenstraße. Lees er meer over in mijn artikel over parkeren in Keulen.

Algemene informatie

Benieuwd welke andere musea er zijn in Keulen? Bekijk hier mijn overzicht. Het in dit artikel al genoemde Wallraf-Richartz Museum is een aanrader als je van oudere kunst houdt.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 06-12-2013. Laatst bijgewerkt op: