Gamescom, de grootste gamesbeurs ter wereld

Het sinds 2009 in de koelnmesse gehouden gamescom is met jaarlijks 350.000 bezoekers een van de grootste gamesbeurzen ter wereld. Ontwikkelaars gebruiken het evenement om nieuwe games en hardware aan te kondigen, maar ook kun je er terecht voor talloze activiteiten. In 2024 duurt gamescom van 21 tot en met 25 augustus, waarbij de eerste dag gereserveerd is voor journalisten en de overige voor het publiek.

foto: gamescom in 2013

gamescom in 2013, foto door Sergey Galyonkin (onder CC BY-SA 2.0)

In dit artikel vind je behalve algemene informatie en een stukje geschiedenis, ook een kaart met bereikbaarheid en informatie over parkeren.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Tijdens gamescom wordt in de beurshallen van de koelnmesse 140.000 vierkante meter verdeeld over bijna duizend verschillende stands. Hieronder bevinden zich natuurlijk grote gamestudio’s zoals Blizzard, Electronic Arts, Ubisoft en Bethesda, terwijl je uit Japan onder meer Bandai Namco, Square Enix, Capcom en Konami kunt verwachten. Een belangrijk onderdeel van gamescom is dat je de games ook kunt spelen. Behalve nieuwe games, presenteren fabrikanten zoals Microsoft, Sony en Nintendo tijdens de beurs vaak nieuwe hardware die je kunt uitproberen.

Uiteraard heb je volop kans te gamen

Uiteraard heb je volop kans te gamen, foto door Sergey Galyonkin (onder CC BY-SA 2.0)

Houd je het liever bij wat ontspannen gamen? Dan kun je terecht op de afdeling voor retrogaming waar oude consoles staan. Denk dan aan de oorspronkelijke Playstation, uiteraard de SNES en nog oudere systemen. Het is tevens op deze afdeling waar je als familie met kinderen even kunt uitrusten. Ja, je leest het goed, er komen verrassend veel families met kinderen op gamescom.

Misschien minder grootst en spectaculair, maar voor veel gamers minstens zo fascinerend zijn de stands van indie developers. In deze indie area is het soms gewoon mogelijk rechtstreeks met de ontwikkelaars van de games zelf te spreken. Doordat het gaat om kleine bedrijven, zijn ze heel wat toegankelijker dan de grote namen in de industrie.

Cosplay is een belangrijk onderdeel van gamescom

Cosplay is een belangrijk onderdeel, foto door Sergey Galyonkin (onder CC BY-SA 2.0)

Het cosplay village is een andere fascinerende afdeling. Hier kun je honderden gamers in kostuum zien. De meeste zijn doodnormale fans met gewoon heel veel vrije tijd. Het is een leuke gelegenheid kennis te maken met andere cosplayers en je kunt je eigen kostuum laten repareren of aanpassen. Verspreid over gamescom vind je natuurlijk ook modellen die verkleed zijn als populaire karakters.

Ik ga voor die in het blauw

Er is veel te zien op gamescom, foto door Sergey Galyonkin (onder CC BY-SA 2.0)

Naast computerspellen kun je op gamescom nog terecht voor een groot aantal andere activiteiten. Zo is het Duitse CaseMod Championship onderdeel van de beurs, vind je er een leuk strand en kun je microgolf spelen of lasergamen. Ook interessant is surfen op een snel ronddraaiend tapijt of headis, een nieuwe sport waarbij je tafeltennist met je hoofd. Verwacht verder nog een aantal grotere shows met bijvoorbeeld skaters of crossmotoren.

Dan is er nog gamescom campus. Dit onderdeel is gericht op hen die het wel wat lijkt in de industrie te werken. Bedrijven zijn op zoek naar nieuw talent en bieden talloze stages aan voor jonge gamers die goed kunen programmeren. Een aantal overheden waaronder de Duitse investeert hier de laatste jaren veel geld in. Toch zijn deze stands meestal de minst bezochte.

De binnenstad tijdens gamescom

De binnenstad tijdens gamescom, foto door Sergey Galyonkin (onder CC BY-SA 2.0)

Behalve op de beurs zelf, kun je tijdens gamescom tenslotte ook terecht in de binnenstad van Keulen voor een aantal leuke evenementen. Samen worden deze het gamescom city festival. Onder meer op de Neumarkt, de Rudolfplatz en in het park rond de binnenstad worden optredens met muziek gehouden. Handig wanneer je na het bezoeken van gamescom niet meteen terug naar je hotel wilt.

Geschiedenis van gamescom

Gamescom werd voor het eerst georganiseerd in 2009 door het Duitse Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware (BIU). Het trok meteen dat jaar al bijna 250.000 bezoekers, wat sindsdien ieder jaar iets is opgelopen. Voor 2009 organiseerde de BIU de Games Convention, een soortgelijk evenement in Leipzig, maar deze bestaat nu niet meer.

Bereikbaarheid gamescom

Gamescom wordt gehouden in de beurshallen van de koelnmesse. Dit is meteen langs de Rijn tegenover de Dom van Keulen en Köln Hauptbahnhof. Reis je met de trein naar Keulen, dan zul je op dit station aankomen. Vanaf hier kun je eenvoudig te voet over de Hohenzollernbrücke de beurs bereiken. Ook kun je vanaf het hoofdstation een willekeurige lijn van de S-Bahn of de Stadtbahn nemen naar station Köln Messe/Deutz.

Tenslotte nog handig om te weten is dat je entreebewijs voor gamescom gedurende het hele evenement geldig is als vervoersbewijs in het openbaar vervoer van Keulen. Dit betekent dat je dus gratis de Stadtbahn naar bijvoorbeeld je hotel in Keulen kunt nemen.

Gamescom met de auto

Ga je met de auto dan is er op het terrein van de koelnmesse parkeergelegenheid, maar met een evenement zo groot als gamescom is dit snel vol. Je kunt daarom uitwijken naar parkeergarages Kölnarena 1, Kölnarena 2, Kölnarena 3 en Kölnarena 4 of LVR. Lees er meer over in mijn artikel over parkeren in Keulen. Denk er aan dat als je het terrein van de koelnmesse of de B55a verlaat je in de Umweltzone van Keulen terecht komt. Hiervoor heb je een milieusticker nodig.

Algemene informatie

Wil je tijdens je bezoek aan Keulen nog het een en ander in de stad bekijken? Lees dan mijn uitgebreide overzicht van bezienswaardigheden in Keulen. Voor andere evenementen kun je mijn lijst van festivals en evenementen bekijken.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 12-08-2014. Laatst bijgewerkt op: