Wat te doen in Keulen in 1 dag?

Omdat Keulen niet ver bij Nederland en België vandaan ligt, kiezen veel mensen ervoor de stad in één dag te bezoeken. Benieuwd wat je gedurende één dag in Keulen kunt zien en doen? Ik zet in dit artikel de leukste bezienswaardigheden voor je onder elkaar! Dit dagprogramma is ook geschikt wanneer je Keulen voor een van de beurzen bezoekt en wat tijd over hebt om de stad te bekijken.

Keulen gezien vanaf de Rijn

Keulen gezien vanaf de Rijn met de Dom rechts in beeld.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Begin met de Dom van Keulen

Als je met de trein naar Keulen reist is Keulen Hauptbahnhof meteen aan de Rijn je uitgangspunt. Ook wanneer je met de auto gaat kan ik aanraden in de buurt van het station te parkeren. Vanaf hier loop je eenvoudig naar de prachtige Dom van Keulen aan de andere kant van het plein. Deze overdadig versierde gotische kerk is een van de mooiste ter wereld. Met jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers is het bovendien de meest bezocht toeristische attractie van Duitsland. Ook staat de Dom tenslotte vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Twee torens van de Dom van Keulen

De twee torens en de façade van de Dom van Keulen

Het is mogelijk in ongeveer een half uur de belangrijkste dingen binnenin de kerk te bekijken. Mis zeker de vergulde Relikwieën van de Drie Koningen niet. Deze behoren tot de belangrijkste bewaard gebleven relikwieën in het christendom. Ook een aanrader is de 157 meter hoge zuidelijke toren te beklimmen. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht over de stad en de verre omgeving. Reken voor de beklimming ook minimaal een half uur.

Wees cultureel: bezoek een museum

De rest van de ochtend kun je cultureel besteden, want direct naast de Dom van Keulen vind je twee uitstekende musea. Houd je van kunst, kies dan voor Museum Ludwig in het modernistische gebouw aan de rivier. Hier vind je kunst uit de 20e en 21e eeuw, waarbij vooral de Russische Avant-garde en het Duitse expressionisme van de jaren 1920 goed vertegenwoordig worden. Ook interessant zijn de Amerikaanse Popart-collectie uit de jaren 1960 en de meer dan 900 werken van Pablo Picasso.

Dionysosmozaïek

Het Dionysosmozaïek, foto door Christine McIntosh (onder CC BY-ND 2.0)

Heb je niet zoveel met kunst maar wel met geschiedenis? Bezoek dan het Romeins-Germaans museum dat ook naast de Dom van Keulen te vinden is. Hier leer je alles over de vijf eeuwen dat Keulen een Romeinse stad was en kun je tal van archeologische opgravingen bekijken. De hoogtepunten zijn het 70 vierkante meter grote Dionysosmozaïek en het 15 meter hoge grafmonument van Lucius Poblicius. Verder vind je er reconstructies en maquettes van hoe de stad er in de Romeinse tijd uitgezien heeft.

Wandeling naar de Altstadt

Tegen de tijd dat je uitgekeken bent in het museum is het tijd wat te eten. Ik raad aan dat je eerst nog even naar de rivier loopt om de prachtige Hohenzollernbrücke te bekijken, en vervolgens de Rijn volgt tot aan de Altstadt. Dit is ongeveer 20 minuten lopen. In de Altstadt, een klein deel van Keulen dat na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog hersteld werd in middeleeuwse stijl, vind je een groot aantal restaurants.

foto: De Altstadt van Keulen

De Altstadt van Keulen, foto door Leandro Neumann Ciuffo (onder CC BY 2.0)

Nadat je gegeten hebt kun je vervolgens verder in de Altstadt rondkijken. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de Grote Sint-Martinuskerk, een van de 12 romaanse kerken van Keulen die ouder zijn dan de Dom. Het stadhuis aan de Alter Markt is een andere toeristische trekpleister. Het is het oudste stadhuis van Duitsland en vooral de toren met 124 stenen beeldjes is mooi om te zien. Loop ook even naar de andere kant van het gebouw waar je de ruïnes van het hoofdkwartier van het Romeinse leger kunt bekijken.

Chocolademuseum of winkelen

Voor het bekijken van de Altstadt ben je al snel één tot twee uur kwijt. Om de rest van de middag op te vullen raad ik je aan via de Heumarkt en de kade langs de Rijn naar het Imhoff-Schokoladenmuseum te lopen. Dit museum is een van de meest bezochte van Duitsland. Je leert er alles over de geschiedenis en productie van chocola en proeven zit natuurlijk bij een bezoek inbegrepen. Ook is er een klein café en een winkel.

foto: Schildergasse Keulen

De Schildergasse richting de Neumarkt, foto door Rubén Vique (onder CC BY 2.0)

Vind je twee musea op een dag teveel van het goede? Dan kun je vanaf de Altstadt ook richting de Hohe Straße lopen. Samen met de kruisende Schildergasse is dit de belangrijkste winkelstraat van Keulen. Voor kleine boetiekjes kun je de nauwe steegjes die op de Schildergasse uitkomen proberen. Loop tenslotte ook via de Neumarkt aan het einde van deze straat door naar de Rudolfplatz. Hier vind je de Hahnentorburg, een goed bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort.

Avondeten en terugreis

Of je nu kiest voor het chocolademuseum of de winkelstraten, de kans is groot dat het daarna weer tijd is voor het avondeten. Dit kan opnieuw in de Altstadt, maar ook rond de Neumarkt vind je genoeg eetgelegenheden. Daarna kun je je je weer naar het station of je parkeergarage begeven voor de terugreis.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 24-08-2015. Laatst bijgewerkt op: