Het Kölnisches Stadtmuseum: kennismaking met Keulen

Van de vele musea in Keulen, is het Kölnisches Stadtmuseum het enige dat volledig over de stad zelf gaat. Je leert er meer over het leven in de stad gedurende de afgelopen twaalf eeuwen. Het is gevestigd in het historische Zeugheus. Dit is het voormalige arsenaal van Keulen dat rond 1600 gebouwd werd. Ieder jaar ontvangt het Kölnisches Stadtmuseum ongeveer 70.000 bezoekers.

Het Kölnisches Stadtmuseum in het Zeughaus

Het Kölnisches Stadtmuseum in het Zeughaus, foto door Mich.kramer (CC BY-SA 3.0)

Milieusticker nodig?

Ga je met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker in Duitse steden verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en per post toegestuurd krijgen.

Wat is er te doen en te zien?

De nadruk van de collectie ligt op de lange geschiedenis van Keulen. Zo leer je bijvoorbeeld alles over de strijd met de bisschop die in 1288 naar Bonn verjaagd werd en kom je meer te weten over hoe de inwoners van Keulen tijdens de middeleeuwen leefden. Andere interessante tijdperken zijn de Franse tijd, nadat Napoleon de stad had ingenomen, en natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Ook komen er veel typisch Keulse onderwerpen aan bod, zoals het Keulse bier Kölsch, het Keulse carnaval en het uit Keulen afkomstige eau de cologne.

Collectie van het museum

Een erg interessante verzameling harnassen en oude wapens, foto door © Raimond Spekking / CC BY-SA 3.0 (via Wikimedia Commons)

Het gaat te ver hier alles te noemen dat in het Kölnisches Stadtmuseum te zien is, want de verzameling is enorm uitgebreid. Goed om te weten is dat de meeste thema’s aan de hand van oude voorwerpen en afbeeldingen verder toegelicht worden. Het zijn dus niet enkel saaie stukken tekst aan de muur. Zo beschikt het museum over een middeleeuwse stadszegel, zwaarden en harnassen, historische auto’s, speelgoed en nog meer. Een van de hoogtepunten is een enorme maquette van Keulen in het jaar 1571.

Een in Keulen geproduceerde auto

Een in Keulen geproduceerde auto en een stukje oude straat, foto door © Raimond Spekking / CC BY-SA 3.0 (via Wikimedia Commons)

De permanente tentoonstelling van het museum wordt aangevuld met kleinere, tijdelijke tentoonstellingen. Zo is er op moment van schrijven een tentoonstelling over Konrad Adenauer. Dit was de burgemeester van Keulen die na de Tweede Wereldoorlog de eerste bondskanselier van Duitsland werd. Vanaf december 2017 kun je meer leren over de optochten van het Keulse carnaval en het moderne rechts-extremisme. Dit laatste is een hysterische tentoonstelling van kunstenares Karin Richert, die vindt dat iedereen die bedenkingen heeft bij miljoenen asielzoekers een verfoeilijke nazi is.

Tenslotte is aan het Kölnisches Stadtmuseum ook een bibliotheek verbonden. Samen met de nog veel grotere verzameling van 300.000 voorwerpen die niet in de tentoonstellingen te zien zijn, is deze bibliotheek met name interessant voor studenten en onderzoekers. Voor de gewone toerist valt er niet veel te zien.

Het Zeugheus en de Alte Wache

Het museum is gevestigd in het Zeugheus en de aangrenzende Alte Wache. Het eerste is het voormalige arsenaal van Keulen dat werd gebouwd rond 1600. Het gaat hier om een prachtig gebouw in de stijl van de Nederlandse renaissance. Het is afgezien van de vele kerken van Keulen, een van de oudste nog overeind staande gebouwen van de stad. Op het dak vind je een grote goudkleurige Ford Fiesta met vleugels, een kunstwerk uit 1991 van H.A. Schult. Oerlelijk vind ik het.

De aangrenzende Alte Wache

De aangrenzende Alte Wache, foto door VollwertBIT (CC BY-SA 2.5)

De aangrenzende Alte Wache is een veel nieuwer gebouw. Het verrees in 1841, in de periode dat Keulen door Pruisen bezet was. Het was het hoofdkwartier van de Pruisische soldaten. De meeste tijdelijke tentoonstellingen die ik hierboven noemde kun je in deze Alte Wache bekijken.

Geschiedenis van het Kölnisches Stadtmuseum

Het Kölnisches Stadtmuseum opende zijn deuren in 1988. Dit was een tijd van nationalisme, waarin veel aandacht was voor de lange Duitse geschiedenis. Het museum bevond zich aanvankelijk in de middeleeuwse Hahnentorburg en de Eigelsteintorburg. Toen deze twee voormalige stadspoorten te klein werden voor de verzameling, werd het museum in 1958 overgeplaatst naar het Zeughaus. Hoewel het niet tot de meest bezochte musea van Keulen behoort, is het wel het belangrijkste museum voor de identiteit van Keulen.

Bereikbaarheid van het Kölnisches Stadtmuseum

kaart: locatie Kölnisches Stadtmuseum in Keulen

Ik heb het museum op de kaart aangegeven met A. Om het te bereiken kun je de Stadtbahn nemen naar station Appellhofplatz (B) op lijnen 3, 4, 5, 16 en 18. Je stapt dan uit bij de achterkant van het museum. De ingang bevind zich aan de noordzijde. Kom je vanaf het treinstation van Keulen, dan valt het ook goed te aflopen. Volg eenvoudig weg de Komödienstraße en na 600 meter ben je bij het museum. Ben je met de auto? Dan kun je direct naast de Alte Wache bij D parkeren. Lees ook mijn artikel over parkeren in Keulen even door.

Algemene informatie

Schuin tegenover het Kölnisches Stadtmuseum vind je het EL-DE-Haus, het oude hoofdkwartier van de Gestapo waar je de martelkamers kunt bekijken. Liever een vrolijker museum? Bekijk dan dit overzicht van alle musea in Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €20 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!