Het Skulpturenpark van Keulen

Ik geef toe dat ik niet kunstzinnig aangelegd ben. Musea en tentoonstellingen over kunst sla ik daarom meestal over. Toch is er als je van kunst houdt veel in Keulen te zien. Neem nu het Skulpturenpark Köln. Dit is een vier hectare groot park langs de Rijn waar je moderne beeldhouwkunst kunt bewonderen. Het park is gratis toegankelijk en ligt niet ver van de dierentuin van de stad.

Hedendaagse kunst in het Skulpturenpark Köln

Hedendaagse kunst in het Skulpturenpark Köln, foto door Willy Horsch (CC BY 3.0)

Ik vertel je hieronder wat er in het Skulpturenpark van Keulen zoal te zien is, wat over de geschiedenis en tenslotte hoe je het park het beste kunt bereiken.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Je vindt in het Skulpturenpark beelden van zowel Duitse als internationale kunstenaars. De nadruk ligt op hedendaagse beeldhouwkunst, wat ook de reden is dat de collectie iedere twee jaar vervangen wordt. Anders kan het niet meer hedendaags genoemd worden. Op moment van schrijven kun je KölnSkulptur 10 (2020 tot en met 2023 vanwege corona) bewonderen, de tiende tentoonstelling sinds het park zijn deuren opende. Tot de vertegenwoordigde kunstenaars behoren onder meer Mary Bauermeister, John Bock, Tom Burr, James Lee Byars, Nina Canell en Leelee Chan.

Geen idee wat ik hierover moet zeggen

Geen idee wat ik hierover moet zeggen, foto door Simon Samtleben (CC BY 2.0)

Het is geen groot park en afhankelijk van je interesse in hedendaagse kunst ben je snel uitgekeken. Mijn advies is daarom het Skulpturenpark te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de Kölner Zoo of de kabelbaan over de Rijn. Beide attracties liggen meteen aan de andere kant van de Zoobrücke. Bekijk hiervoor ook de kaart onderaan dit artikel.

De echte kunstliefhebber kan tenslotte een professionele rondleiding volgen. Hierbij wordt veel over de kunstenaars en hun kunstwerken verteld. De rondleiding wordt gehouden op iedere eerste zondag van de maand om 15:00 uur. Deelname kost €8 per persoon, maar kinderen en senioren krijgen korting. De rondleiding begint bij de ingang aan de Riehler Straße. Het is niet nodig je van tevoren aan te melden.

Geschiedenis van het Skulpturenpark

Het Skulpturenpark ontstond in 1997 op initiatief van kunstverzamelaars Michael en Eleonore Stoffel. Het terrein, etoen een braakliggend stuk grond naast de Zoobrücke, werd beschikbaar gesteld door de stad Keulen. Het echtpaar Stoffel is inmiddels overleden en sinds 2008 wordt het Skulpturenpark beheerd door een stichting.

Bereikbaarheid van het park

Het Skulpturenpark ligt ten noorden van het centrum van Keulen. Heb je zin in een wandeling, dan kun je vanaf de Dom de promenade langs de Rijn verder naar het noorden te volgen. Na 2 kilometer kom je dan bij het park. Vind je dat te ver, neem dan lijn 16 of 18 van de Stadtbahn nemen naar station Zoo/Flora bij de dierentuin. Vanaf hier moet je een klein stukje langs de Rijn terug om bij het park te komen. Ben je tenslotte met de auto? Dan kun je parkeren onder de Zoobrücke aan de noordoostelijke zijde van het park. Zie ook mijn artikel over parkeren in Keulen.

Algemene informatie

Heb je het niet zo op beelden en bekijk je liever echte kunst? Breng dan een bezoek aan Museum Ludwig of aan het Wallraf-Richartz Museum in de binnenstad. Deze kunstmusea behoren tot de belangrijkste van heel Duitsland.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 30-11-2015. Laatst bijgewerkt op: