Kabelbaan over de Rijn in Keulen

De Kölner Seilbahn, een kabelbaan over de rivier de Rijn van waaruit je een schitterend uitzicht over de stad hebt, is een van de populairste attracties van Keulen. Jaarlijks maken meer dan een half miljoen passagiers namelijk een ritje. De Seilbahn is te vinden bij de ingang van de dierentuin van Keulen en is van april tot en met oktober iedere dag geopend.

foto: kabelbaan over de Rijn

Gondel van de kabelbaan, foto door Elke Wetzig (onder CC BY-SA 3.0)

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Kölner Seilbahn. Onderaan heb ik een kaart toegevoegd en leg ik je uit hoe je de kabelbaan bereikt.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

Vanuit de kabelbaan heb je een schitterend uitzicht over de Rijn, de Dom van Keulen en de rest van de binnenstad. Ook de beurshallen aan de linkeroever van de rivier zijn prima te onderscheiden. Meer dan een mooi uitzicht biedt de Kölner Seilbahn verder niet, maar toch is een ritje in deze inmiddels historische kabelbaan een leuke en niet al te dure ervaring. De afgelopen jaren is er ook veel aan gedaan om de overtocht voor toeristen interessanter te maken. Zo zijn er ieder jaar enkele dagen dat je ook ‘s nachts de kabelbaan kunt nemen (overzicht hier) en is het zelfs mogelijk in een van de gondels te trouwen.

Je hoeft verder niet bang te zijn dat je met gondel en al de rivier in zult vallen. Sinds 1957 zijn er al meer dan 17 miljoen mensen vervoerd zonder dat er ooit een ongeluk gebeurd is. Keulen roemt zich er op dat de kabelbaan het veiligste vervoersmiddel van Duitsland is. Wel is er in juli 2017 een incident geweest waarbij de kabelbaan stil kwam te staan. De brandweer heeft de passagiers toen moeten bevrijden, maar slachtoffers zijn er niet gevallen.

foto: kabelbaan en Zoobrücker

Kabelbaan en de Zoobrücker, foto door Maxim75 (onder CC BY-SA 3.0)

Tenslotte nog wat cijfers over de kabelbaan. Deze is 930 meter lang en de totale overtocht duur zes minuten. In een gondel kunnen maximaal vier personen plaatsnemen, dus tenzij je met een grotere groep bent zul je de gondel voor jezelf hebben. Als de kabelbaan in beweging is, komt er verder elke 18 seconden een nieuwe gondel wat met neerkomt op 400 gondels per uur (200 in elke richting). Niet slecht dus voor een kleine kabelbaan van meer dan een halve eeuw oud!

Geschiedenis van de kabelbaan over de Rijn

De Seilbahn werd gebouwd voor de Bundesgartenschau, een expositie over tuinbouw die in 1957 in Keulen werd gehouden. Een kabelbaan vormde toen een eenvoudige, maar snelle manier om bezoekers van de botanische tuinen aan de ene naar het Rheinpark aan de andere kant van de Rijn te brengen. Vanwege het prachtige uitzicht op de binnenstad van Keulen, is de kabelbaan na de expositie overeind blijven staan.

Een kleine aanpassing volgde in de jaren 1960 met de aanleg van de Zoobrücke. Deze werd namelijk precies ter hoogte van de Seilbahn gebouwd. Het eindpunt van de kabelbaan aan de rechteroever werd daarom iets verder van het water en iets verder naar het zuiden verplaatst. Dit is waarom de de kabelbaan tegenwoordig niet recht maar schuin de Rijn oversteekt en 250 meter langer is dan oorspronkelijk. Doordat de brug een sneller en gratis alternatief is om aan de andere kant van de Rijn komen, is de Kölner Seilbahn sindsdien dus puur een toeristische attractie.

In juli 2017 heeft er een incident plaatsgevonden waarbij de kabelbaan stil kwam te vallen. Slachtoffers waren er niet, maar de brandweer moest bange kinderen uit de kabelbaan bevrijden. Na een aanpassing van het systeem om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen, is de kabelbaan in maart 2019 weer geopend voor het publiek.

Bereikbaarheid kabelbaan

Het opstappunt van de kabelbaan aan de linkeroever van de Rijn is te bereiken door lijn 18 van de Stadtbahn te nemen naar station Zoo/Flora (2). Deze stopt meteen naast het begin van de kabelbaan. Zoek je een plek om te parkeren, dan kun je meteen naast het opstappunt terecht bij de Zoo P+R. Parkeren voor een hele dag kost hier €2,60.

Wil je het opstappunt aan de rechteroever bereiken, dan kun je hiervoor buslijnen 150, 250 en 260 naar halte Thermalbad nemen. Kom je vanaf het hoofdstation of de Dom, dan is het echter leuker om te voet de Hohenzollernbrücke over te steken en daarna het Rheinpark langs de rivier te volgen. De wandeling duurt dan ongeveer een half uur.

Algemene informatie

Benieuwd wat er nog meer in Keulen te zien is? Bekijk dan mijn overzicht van bezienswaardigheden in de stad. Verder is er meteen naast de kabelbaan natuurlijk de populaire dierentuin van Keulen te vinden.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 20-02-2014. Laatst bijgewerkt op: