Met de auto of met de trein naar Keulen?

Ga je naar Keulen, dan zijn de auto en de trein de meest voor de hand liggende vormen van vervoer. Welke je kiest hangt af van waar in Nederland of België je woont, maar ook van de reden waarom je Keulen bezoekt. Twijfel je of je beter de auto of de trein kunt nemen? Ik bespreek ze dit artikel beide voor je.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Met de trein naar Keulen

Kies je voor de trein, dan kun je gebruik maken van de moderne Duitse ICE. Deze hogesnelheidstrein behaalt vanaf Nederland naar Keulen snelheden tot 230 km/h en vanaf België zelfs tot 280 km/h. Je zult in je auto flink moeten doortrappen om dat bij te houden. Opstappen is mogelijk in Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Brussel en Luik. Alleen als je niet bij deze steden in de buurt woont en met de trein veel moet overstappen, zal de auto waarschijnlijk sneller zijn.

Het centraal station van Keulen

Met de trein kom je midden in Keulen aan, foto door Damien Senger (onder CC BY-SA 2.0)

Een ander voordeel is dat de trein best goedkoop is. Ben je er op tijd bij met het reserveren, dan kost een kaartje slechts €20. Dat is inclusief de reis van een willekeurig station in Nederland of België naar de opstapplaatsen die ik zojuist noemde. Tenzij je dichtbij de grens woont, ben je als je met de auto gaat meer kwijt aan brandstofkosten en parkeerkosten . Dit gaat helemaal op als je alleen naar Keulen gaat en deze kosten niet met anderen kunt delen.

Een laatste voordeel van de trein is dat je midden in de stad aankomt. De beroemde Dom van Keulen staat bijvoorbeeld meteen naast het station. Ook de winkels, de beurs en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand en dit gaat tevens op voor populaire festivals zoals de kerstmarkten en het carnaval van Keulen. Moet je buiten het centrum zijn dan wordt het lastiger. Je moet dan gebruik maken van de Stadtbahn wat minder handig is dan de eigen auto.

Met de auto naar Keulen

Ik heb een aantal voordelen van de auto hierboven al genoemd. De auto is goedkoper als je met meerdere personen gaat en kan ook sneller zijn, afhankelijk vanaf waar je naar Keulen rijdt. Een derde voordeel is dat je met de auto vaak eenvoudiger naar je plaats van bestemming rijdt. Overnacht je in een hotel en heb je veel bagage, dan is dit een belangrijk voordeel. Ga je naar Keulen om te winkelen, dan is het ook makkelijker je gekochte spullen in de auto mee te nemen.

foto: A4 bij Keulen

De A4 met Keulen op de achtergrond, foto door bodoklecksel (onder CC BY-SA 3.0)

Kies je voor de auto, denk dan wel aan de extra kosten die je kwijt bent door in Keulen te parkeren. Dit kan oplopen tot meer dan €20 voor een hele dag. Ook niet onbelangrijk is dat tijdens grote evenementen in de stad het soms lastig is een vrije parkeerplaats te vinden. Denk dan niet alleen aan de kerstmarkt of het carnaval, maar ook aan de vele beurzen die ieder jaar in de stad georganiseerd worden. Verder is een Duitse milieusticker verplicht in Keulen. Heb je deze nog niet, dan zul je deze eerst nog van te voren moeten aanschaffen.

Verder lezen

Kies je voor de trein? Lees dan mijn artikel over de trein naar Keulen voor een aantal tips. Kies je voor de auto? Kijk dan naar mijn artikelen over de milieusticker en parkeren in Keulen.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 21-12-2015. Laatst bijgewerkt op: