Het Carnavalsmuseum van Keulen

Persoonlijk het carnaval van Keulen meemaken is natuurlijk een echte aanrader. Mocht je echter niet in staat zijn gedurende de carnavalsweek zelf naar de stad te reizen, dan is een bezoek aan het Carnavalsmuseum van Keulen een goed alternatief. In dit bonte en sfeervolle museum vind je alles over het ontstaan en de geschiedenis van het carnaval.

Het Carnavalsmuseum van Keulen

foto © Superbass / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)

Ik vertel je in dit artikel over de collecties van het museum en heb ook een kaart met de bereikbaarheid toegevoegd. Deze vind je onderaan.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te zien in het Carnavalsmuseum?

Het Carnavalsmuseum van Keulen is het grootste museum over carnaval in de Duitstalige landen. Extra aandacht wordt besteed aan het moderne Rijnlandse carnaval dat in de 19e eeuw in Keulen ontstond, maar ook kun je er alles leren over hoe carnaval in andere delen van Europa gevierd wordt.

Daarnaast beschikt het museum over fascinerende, uiterst informatieve en door multimedia ondersteunde exposities over de geschiedenis van het carnaval vanaf de oudheid tot het heden. Zo zijn er bijvoorbeeld exposities speciaal over carnaval in de barokke periode of tijdens de nazitijd. Verder kun je historische kostuums, mutsen, hoeden, oorkondes en boeken bekijken of, om helemaal in de stemming te raken, luisteren naar een uitgebreide collectie carnavalsmuziek. Een groot deel van de liederen zijn gezongen in het Kölsch, het plaatselijke dialect van Keulen dat je niet moet verwarren met Kölsch, het bier van de stad.

Het is ook mogelijk een rondleiding met gids te krijgen. Voor individuele bezoekers of kleine groepen is een reservering voor een rondleiding niet nodig. Kom je met een grotere groep, dan is van tevoren reserveren wel aan te raden. Het is dan ook mogelijke een iets uitgebreidere rondleiding te krijgen, inclusief een kijkje in de hallen waar de carnavalswagens gebouwd worden. Dit maakt een bezoek aan het Carnavalsmuseum erg geschikt voor bijvoorbeeld schoolklassen of als een bedrijfsuitje. Voor een overzicht van de rondleidingen en de kosten kun je terecht op de website van het Carnavalsmuseum.

Bereikbaarheid Carnavalsmuseum van Keulen

Het museum is gevestigd op het bedrijventerrein van Ehrenfeld. Dit ligt ten westen van het centrum van Keulen. Bij het museum zelf is voldoende parkeergelegenheid, maar denk eraan dat een milieusticker verplicht is. Wil je het Carnavalsmuseum via het openbaar vervoer bereiken, dan kun je lijn 1 van de Stadtbahn nemen naar station Maarweg. Vanaf hier loop je in enkele minuten naar het museum. Een andere optie is lijn S12 of lijn S13 van de S-Bahn te nemen naar Köln-Müngersdorf Technologiepark. Volg vanaf hier de Widdersdorfer Straße tot aan de Maarweg en je bent zo bij het museum.

Algemene informatie

Verder lezen? Kijk dan ook eens naar mijn artikel over het carnaval van Keulen zelf. Zoek je juist andere musea in de stad? Dan heb ik ook een overzicht van musea in Keulen voor je gereed staan.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 17-01-2014. Laatst bijgewerkt op: