De Anuga, de grootste levensmiddelenbeurs ter wereld

De iedere twee jaar in in Keulen georganiseerde Anuga is de grootste beurs ter wereld op het gebied van levensmiddelen en aanverwante producten. De beurs richt zich op producenten, importeurs en groothandelaars en is enkel toegankelijk voor deelnemers. Omdat het met 150.000 bezoekers uit ruim 100 verschillende landen toch een groot evenement is beschrijf ik het hier kort. In 2025 duurt het van 4 tot 8 oktober.

Een stand op de Anuga

Een stand op de Anuga, foto beschikbaar gesteld door de Koelnmesse

Wat is er te doen en te zien?

Anuga staat voor Allgemeine Nahrungs- und Genussmittel-Ausstellung en op de beurs vind je een ruim aanbod van nieuwe levensmiddelen en gerelateerde producten. De organisatoren verwachten voor 2019 7.400 verschillende stands waarvan een derde uit Duitsland zelf. De rest komt uit het buitenland, waarbij vooral andere Europese landen en China goed vertegenwoordig zijn.

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Hoewel de Anuga vaak gezien wordt als één beurs, gaat het sinds 2007 officieel om 10 verschillende beurzen die gelijktijdig op dezelfde locatie georganiseerd worden. Ik heb ze hieronder op een rij gezet met erachter een korte uitleg van welke producten je kunt verwachten. Omdat het gaat om een groot internationaal evenement, worden overal de Engelse benamingen gebruikt.

Hoewel het op papier omschreven wordt als 10 beurzen onder één dak, komt het in de praktijk neer op één groot evenement waar je gewoon van de ene naar de andere beurs kunt lopen. Je toegangsbewijs is dan ook gewoon geldig voor alle zalen. Kom je niet als bezoeker maar juist als aanbieder, dan wordt je uiteraard wel bij een van de 10 beurzen ingedeeld.

Proeven is ook mogelijk

Proeven is ook mogelijk tijdens de Anuga, foto beschikbaar gesteld door de Koelnmesse

Tijdens de Anuga worden tevens nog een aantal shows georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de Olive Oil Market, de Organic Market of de Wine Market waar prijzen worden uitgereikt voor de beste olijfolie of wijn van de beurs. Verder wordt er aandacht besteed aan huidige wereldwijde trends op het gebied van levensmiddelen, zoals de nadruk op regionale specialiteiten, halal-producten of Fair Trade. Bang dat je bij het zien van al deze levensmiddelen trek krijgt? Geen probleem, want in de zalen van de Koelnmesse zijn tijdens het evenement maar liefst 11 restaurants en 10 Snack Points opgezet om je honger te stillen.

Op de officiële website van de Anuga vind je meer informatie dan ik hier kan vertellen. Omdat het enkel toegankelijk is voor deelnemers en dus geen toeristische evenement vormt, houd ik het wat korter dan de overige artikelen op mijn site.

Geschiedenis van de Anuga

De Anuga werd voor het eerst in 1919 in Stuttgart georganiseerd. Het was toen een kleiner evenement dat in de opvolgende jaren telkens in een andere stad gehouden werd. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het in 1951 nieuw leven ingeblazen, waarbij Keulen werd gekozen als vaste locatie. In 1975 werd het aanbod van de Anuga uitgebreid. Behalve de levensmiddelen zelf, wordt er vanaf dat jaar ook aandacht besteed aan verwante producten en technieken. In 1995 werd de Anuga vervolgens opgedeeld in verschillende thema’s die sinds 2007 administratief als afzonderlijke beurzen door het leven gaan.

Bereikbaarheid van de Anuga

De Anuga wordt georganiseerd in zalen 1 tot en met 11 van de Koelmesse, de enorme beursgebouwen aan de andere kant van de Rijn tegenover het station en de Dom van Keulen. Bezoek je Keulen met de trein, dan is de beurs eenvoudig vanaf het station te bereiken. Je kunt simpelweg over de brug naar de Koelnmesse toelopen. Ook kun je vanaf het station een willekeurige trein van de Stadtbahn naar station Köln Messe/Deutz nemen. Dit is gratis, want tijdens het evenement kun je met je toegangsbewijs voor de Anuga kosteloos gebruik maken van het openbaar vervoer van Keulen.

De Anuga is een drukbezocht evenement

Veel bezoekers tijdens de Anuga, foto beschikbaar gesteld door de Koelnmesse

Parkeren tijdens de Anuga

Kom je met de auto naar Keulen, kies dan voor een van de vele duizenden parkeerplaatsen op het terrein van de Koelnmesse. In tegenstelling tot in de rest van de stad, is het voor het bezoeken van de Koelnmesse niet nodig over een milieusticker te beschikken. Lees er meer over in mijn artikel over de milieusticker voor Keulen. Hier vind je ook informatie over welke wegen je moet volgen om de beurs te bereiken. Zijn er geen parkeerplaatsen meer vrij? Kijk dan eens naar de op loopafstand liggende parkeergarages van de Kölnarena, waarover je in mijn artikel over parkeren in Keulen weer meer leest.

Algemene informatie

Ga je naar de Anuga en ben je nog op zoek naar een plaats om te overnachten? Kijk dan naar mijn artikel over een hotel kiezen in Keulen. Een aantal hotels staan meteen naast te beurs en bieden veel voorzieningen voor zakelijke gasten.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 17-08-2015. Laatst bijgewerkt op: