Weer en klimaat van Keulen

Keulen ligt slechts 60 kilometer van de Nederlandse grens. Dit betekent dat het klimaat niet zoveel anders is dan bij ons. Ik vertel je er dit korte artikel meer over. Natuurlijk raad ik je ook aan voor vertrek even naar het weerbericht te kijken.

Het klimaat van Keulen

Keulen ligt in het overgangsgebied van een zeeklimaat naar een landklimaat. Er is dus wat minder invloed van de zee dan in Nederland of België. In de zomer vertaalt dit zich naar iets hogere en in de winter naar iets lagere temperaturen. De nadruk ligt hier op iets, want als je naar de gemiddelden kijkt is het iedere maand minder dan 1 graad. Op de grafiek hieronder heb ik de temperaturen en de hoeveelheid neerslag aangegeven. Zoals je kunt zien is de neerslag evenredig over het jaar verdeeld, wederom net zoals in Nederland.

Klimaat van Keulen

Keulen ligt verder in de Keulse Bocht, een laagvlakte langs de Rijn die tussen de Eiffel en het Bergisches Land ingeklemd ligt. Dit zorgt voor bescherming tegen koude oostenwinden, maar het betekent ook dat verdampt water van de rivier minder snel kan ontsnappen. Vooral in de zomer kan het door deze hogere luchtvochtigheid benauwd warm zijn. Een uitstekend excuus om bier op een van de terrassen in de Altstadt te drinken dus!

In de winter valt er verder wel zo af en toe sneeuw, maar een dik pak sneeuw tijdens de kerstmarkt van Keulen is niet gegarandeerd. Als je flexibel bent en erg graag een besneeuwd Keulen wilt zien, kun je natuurlijk het weerbericht in de gaten houden en je bezoek tijdens de meest winterse dagen van december plannen. Houd er wel rekening mee dat de rit in de auto over de Autobahn dan gevaarlijk kan zijn. Keulen met de trein bezoeken is in dat geval een veiliger idee.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 02-04-2015. Laatst bijgewerkt op: