Photokina, de grootste fotografiebeurs ter wereld

De in Keulen georganiseerde photokina is een van de drie grootste beurzen ter wereld op het gebied van fotografie. Grote merken presenteren hier hun nieuwe camera’s, lenzen en andere producten, terwijl professionele fotografen contacten opdoen. Voor de gewone bezoeker zijn er tentoonstellingen, evenementen en workshops om aan deel te nemen. Ik vertel je er meer over. In 2020 valt de photokina van 27 tot en met 30 mei.

De photokina in Keulen

De photokina in Keulen, foto door error 4o4 found (onder CC BY-ND 2.0)

Milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen? Denk er dan aan dat een milieusticker verplicht is. Je kunt de sticker als je deze nog niet hebt via dit bestelformulier aanvragen en toegestuurd krijgen (hier voor Belgische bezoekers).

Wat is er te doen en te zien?

De photokina is in de eerste plaats een kans voor bedrijven hun nieuwe producten te presenteren. Het gaat iedere beurs om ongeveer 1600 bedrijven uit 50 landen. Grote merken zoals Canon, Nikon, Sony en Olympus zijn natuurlijk aanwezig. De OM-D E-M1 van Olympus werd bijvoorbeeld op de photokina van 2014 voorgesteld aan het publiek. Ook vind je er kraampjes van talloze minder bekende fabrikanten die hun nieuwe technische vindingen presenteren. Handig dus om nieuwe bedrijven te leren kennen waar je nog nooit van gehoord had.

Zeiss stand in 2016

De Zeiss stand in 2016, foto © Koelnmesse GmbH, Harald Fleissner

De presentaties zijn onderverdeeld in twee soorten producten. In de categorie Consumer Imaging gaat het zoals de naam doet vermoeden om producten gericht op consumenten. Denk aan camera’s en toebehoor, opslagmedia, beeldbewerkingssoftware en printers, maar ook aan cameratechniek in mobiele telefoons en online diensten. In de categorie Professional Imaging, gericht op professionelen, moet je denken aan camera’s en lichtsystemen, uitrustingen voor fotostudio’s, printers voor groot formaat en bijbehorende apparatuur. Producten die je als consument normaal gesproken niet in huis haalt dus.

Camera's uitproberen

Je kunt ook nieuwe camera’s uitproberen, foto © Koelnmesse GmbH, Harald Fleissner

Toch betekent dit niet dat de photokina voor gewone bezoekers niet interessant is. In tegendeel, want je kunt er aan interessante cursussen deelnemen. Zo kun je leren betere foto’s te maken met je mobiele telefoon (in het Duits Handy genoemd), hoe je foto’s kunt bewerken of hoe en waar je deze online kunt publiceren. Verder organiseren Keulse fotografiebedrijven nog veel meer workshops, shootings en kleine tentoonstellingen. Kortom, voor iedereen geïnteresseerd in fotografie is er op de photokina wel wat te doen.

Wie met fotografie zijn brood verdiend, kan op de photokina natuurlijk nieuwe contacten opdoen. Het gaat dan niet alleen om contacten bij grote bedrijven. Ook kun je andere professionelen werkzaam in de fotografie leren kennen om ideeën over de nieuwste ontwikkelingen uit te wisselen.

Geschiedenis van de photokina

De photokina werd voor het eerst in 1950 georganiseerd. Het was toen een kleine beurs die onregelmatig gehouden werd. Pas echt populair werd het in de jaren 1960 en vanaf 1966 wordt de photokina iedere twee jaar georganiseerd. Deze populariteit had ook een keerzijde, want de beurs trok zoveel bezoekers dat bedrijven moeite hadden hun publiek van professionele fotografen te bereiken. Vanaf 1974 was de beurs enkel voor hen werkzaam in de fotografie toegankelijk.

Een fotoshoot op de photokina

Een fotoshoot op de photokina, foto © Koelnmesse GmbH, Uwe Schinkel

Dit werd in 1988 weer ongedaan gemaakt, en in de opvolgende beurzen werden steeds meer evenementen, workshops en tentoonstellingen voor amateurs toegevoegd. De laatste jaren steeg het bezoekersaantal weer. De organisatie van de photokina had daarom besloten dat het vanaf 2019 een jaarlijks evenement wordt. In 2020 gooide het coronavirus helaas roet in het eten. De volgende photokina staat op dit moment gepland voor mei 2022.

Bereikbaarheid van de photokina

De photokina wordt gehouden in de beurshallen van de koelnmesse, meteen tegenover de Dom en het Hauptbahnhof van Keulen. De beurs is eenvoudig te bereiken door vanaf het station een willekeurige lijn van de S-Bahn te nemen. Köln Messe/Deutz is meteen de volgende halte. Heb je niet veel bagage, dan kun je ook via de Hohenzollernbrücke in enkele minuten naar de andere kant van de rivier wandelen. Deze opties zijn handig als je met de trein in Keulen bent.

Rijd je met de auto naar de stad, dan kom je waarschijnlijk vanaf de A57 of de A3. Neem vervolgens de Innere Kanalstrasse of de B55a en volg de borden voor Koelnmesse. Volg je precies deze wegen, dan is de normaal in Keulen verplichte milieusticker niet nodig. Je komt dan uit bij het parkeerterrein van de beurs.

Algemene informatie

Wil je je bezoek aan de photokina combineren met een bezoek aan de stad? Kijk dan ook naar mij overzicht van de bezienswaardigheden. Een lijst van andere grote evenementen, festivals en beurzen vind je hier.

Met de trein naar Keulen?

De Duitse hogesnelheidstrein ICE

De hogesnelheidstrein is een comfortabele en betaalbare manier Keulen te bereiken. Prijzen beginnen al vanaf €19 via NS International, waarbij je ook nog eens op ieder station in Nederland kunt opstappen!

Publicatiedatum: 13-09-2017. Laatst bijgewerkt op: